Autor:
Petrisor Cana
| miercuri, 24 august 2016 | 0 Comentarii
| 2 Vizualizari

Incendiul de la Petromidia a fost urmat de controale ITM la nivel național

Inspecția Muncii a anunțat efectuarea unor controale amănunțite la toate rafinăriile din România, după incendiul de la Petromidia, în urma căruia cinci oameni au fost răniți iar un al șaselea a decedat. Șeful instituției, Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat, a anunțat formarea unei comisii care cercetează împrejurările în care a avut loc incidentul. Totodată, ITM precizează că, în doar trei zile, inspectorii de muncă au descoperit 124 de muncitori la negru.

Referitor la incendiul care a avut loc, luni, la Rafinăria Petromidia, șeful Inspecției Muncii, Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat, a declarat: „Am dispus formarea unei comisii cu inspectori de muncă de la Inspecția Muncii și Inspectoratul teritorial de muncă Constanța care cercetează împrejurările și cauzele în care s-a petrecut incendiul din data de 22 august 2016 de la instalaţia Hidrofinare a S.C. Rompetrol Rafinare S.A., punctul de lucru din Năvodari, soldat cu 6 răniți, din care unul a decedat. Personal am fost la locul accidentului și am însoțit echipa pentru demararea cercetărilor. Datorită gravității evenimentului am dispus, din data de 29 august, controale în toate rafinăriile din România pentru a fi siguri că lucrătorii nu vor mai fi expuși unor astfel de pericole.”.

Amenzi de 300.000 de euro pentru munca la negru

Inspecţia Muncii a anunța că a desfăşurat, în perioada 16 – 19 august 2016, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 1.315.300 de lei, adică 398.931 de euro. Au fost depistate 124 de persoane care lucrau la negru.

În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel național s-au aplicat amenzi în valoare de 1.011.300 de lei din care 711.800 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 4 propuneri de cercetare penală. Au fost sancționați 225 de angajatori.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 304.000 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 65 evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Au fost sancționați 578 de angajatori în domeniu.

”Este îngrijorător ca numai în patru zile de controale, inspectoratele teritoriale de muncă să înregistreze 65 de evenimente care pot fi încadrate ca accidente de muncă. Dintre acestea 28 au fost în București, situație care pune capitala pe un prim loc al preocupării față de siguranța lucrătorilor din toate domeniile și ne obligă la o permanentă evaluare a riscurilor la care sunt expuși aceștia.”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Tag-uri:
Inspecția Muncii, Dantes Nicolae, Rafinăria Petromidia, Inspecției Muncii, Rompetrol Rafinare, ITM, controale, rafinarii

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/petromidia2-465x390-2.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/petromidia2-465x390-2-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialActualitate
Autor: Petrisor Cana | miercuri, 24 august 2016 | 0 Comentarii | 2 Vizualizari Incendiul de la Petromidia a fost urmat...

Preluat de la EVZ