Guvernul regional din Crimeea ar putea intenta proces Ucrainei pentru daune cauzate în 20 de ani de conducere deficitară, echivalente unui “jaf” care a condus la colapsul infrastructurii politice ale peninsulei, a declarat Ruslan Balbek, un oficial local, informează Russia Today.

“Crimeea are dreptul de a intenta proces pentru a cere compensații Ucrainei în urma jafului comis în peninsulă vreme de două decenii. În acel moment, sub “patronajul” autorităților de la Kiev, terenurile și imobiliarele Crimeei au fost vândute pentru un preț de nimic. Aceștia (administrația de la Kiev) au preluat toate taxele colectate și nu au investit nimic în infrastructură sau economie”, a afirmat vicepreședintele Guvernului regional din Crimeea, Ruslan Balbek.

Declarația sa are loc la scurt timp după ce ministrul de Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, a declarat că statul ucrainean va da în judecată Rusia pentru încălcarea Convenției Națiunilor Unite asupra dreptului mării și a unei convenții care interzicea finanțarea terorismului. Ministrul de Externe Ucrainean a afirmat: “Această decizie (intentarea procesului) intenționează să protejeze drepturile Ucrainei și interesele sale garantate de Convenția Națiunilor Unite asupra dreptului mării din 1982, încălcată de Rusia pe teritoriul apelor marine din Crimeea, Marea Neagră, Marea Azov și strâmtoarea Kerch, inclusiv încălcarea drepturilor la resurele naturale ale platoului continental”.

Balbek a declarat că amenințările Kievului sunt doar atitudini afectate populiste, incapabile de a produce orice fel de consecințe. “Este posibil ca aceștia să găsească o curte judiciară care să aprobe o decizie judecătorească prin care să oblige Rusia să respecte cerințele Ucrainei. Dar executarea ordonanței judecătorești actuale va avea loc numai în imaginația delirantă a judecătorului și a aiurerilor politicienilor ucrainieni”, a adăugat acesta.

Crimea a fost anexată teritoriului rus în martie 2014, când peste 96 la sută din rezidenții din Crimeea au votat în favoarea acestei mișcări în cadrul unui referendum. Decizia a fost determinată de răsturnarea de la putere președintelui Ucrainei, în urma unei violente lovituri de stat și instalarea unui Guvern susținut de naționaliști care au declarat război regiunilor pro-ruse din sud-estul statului, care refuzau să recunoască nou regim impus.

Sergey Aksyonov, șeful Administrației din Crimeea, a declarat că peninsula va fi mereu o parte a teritoriiilor ruse: “Nu va exista o reîntoarcere la Ucraina. Decizia este una definitivă”.

rootstireaActualitate/Esential
Guvernul regional din Crimeea ar putea intenta proces Ucrainei pentru daune cauzate în 20 de ani de conducere deficitară, echivalente unui 'jaf' care a condus la colapsul infrastructurii politice ale peninsulei, a declarat Ruslan Balbek, un oficial local, informează Russia Today. 'Crimeea are dreptul de a intenta proces pentru a...

Preluat de la romania ntv