Autor:
Iulia IancuGabriel Mihai | marţi, 23 august 2016 | 8 Comentarii
| 2527 Vizualizari

Explozie Petromidia Năvodari

În jurul orei 18.00, o explozie puternică a cuprins rafinăria Petromidia Năvodari. Autorităţile constănţene au activat planul roşu de intervenţie. Patru persoane au fost rănite, iar mai multe echipaje de pompieri au intervenit la faţa locului pentru a lichida incendiul.

Explozie la Petromidia Năvodari! Ce a provocat fumul negru, care s-a putut observa deasupra combinatului, imediat după incendiu: “Este vorba de Instalaţia de Distilare în Vid”

UPDATE 22:20: Conform unui comunicat de presă emis de Inspectoratul pentru Situați de Urgență al Județului Constanța, incendiul a fost lichidat după două ore de la izbucnirea sa. Salvatorii au reușit, de asemenea, recuperarea celor 6 persoane afectate (4 rănite grav și două intoxicate cu fum) și predarea acestora echipajelor specializate în vederea transportării la Unitatea de Primiri-Urgențe a Spitalului Clinic judeţean Constanţa.

Echipajele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situați de Urgență al Județului Constanța au intervenit cu tehnica specifică pentru gestionarea evenimentului produs în urmă cu câteva ore, pe platforma rafinăriei de la Midia Năvodari.

După primirea apelului prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112, la locul indicat s-au deplasat de urgență 37 de pompieri, cu 6 autospeciale de stingere cu apă și spumă, o ambulanță SMURD, o autospecială de transport personal și victime multiple, o autospecială CBRN și cinci ambulanțe SAJ.

Planul Roșu de intervenție activat la nivelul județului a permis acțiunea în sistem integrat a echipajelor angrenate la fața locului, salvarea imediată a persoanelor aflate în dificultate și limitarea pericolul de propagare la vecinătăți.

De asemenea, în zona de manifestare, specialiștii CBRN, în colaborare cu cei ai operatorului economic, au efectuat măsurători ale emisiilor din aer, nefiind înregistrate valori care să pună în pericol viața comunităților din proximitate şi nici a celor din amplasament.

Misiunea a fost una dificilă, însă coerența și efortul concertat al forțelor din teren au condus la lichidarea incendiului în mai puțin de două ore.

Salvatorii au reușit, de asemenea, recuperarea celor 6 persoane afectate (4 rănite grav și două intoxicate cu fum) și predarea acestora echipajelor specializate în vederea transportării la Unitatea de Primiri-Urgențe a Spitalului Clinic judeţean Constanţa.

UPDATE 20:50: Potrivit unui comunicat de presă Rompetrol, a fost demarată o anchetă oficială pentru determinarea cauzelor care au dus la acest incident. Reprezentaţii companiei sunt în legatură directă cu colegii afectaţi şi cu familiile lor şi le acordă tot strijinul necesar.

În cursul acestei zile, în jurul orei 18.00, pe platforma Petromidia a avut loc un incident în zona instalaţiei de distilare în vid. În acest moment, incendiul a fost neutralizat, iar zona incidentului a fost pusă în siguranţă. Pentru neutralizarea incendiului au intervenit Echipajele de pompieri ale rafinariei Petromidia, alături de cele de la Inspectoratul de Urgenţă Dobrogea al judeţului Constanţa si de la Staţia de Pompieri Midia-Năvodari.

În timpul incidentului au fost rănite 4 persoane. În acest moment cei patru se află la spital sub supraveghere medicală. La nivelul companiei s-a constituit o echipă formată din specialişti şi a fost demarată o anchetă oficială pentru determinarea cauzelor care au dus la acest incident.

Reprezentaţii companiei sunt în legatură directă cu colegii afectaţi şi cu familiile lor şi le acordă tot strijinul necesar. În acest moment, orice pericol a fost îndepărtat. Instalaţia afectată este oprită, activitatea rafinăriei fiind redusă.

Reprezentanţii Rompetrol Rafinare au luat toate măsurile necesare alături de autorităţile responsabile pentru operarea în siguranţă a rafinăriei.

UPDATE 20:30: A cincea victimă fără legătură cu explozia de la Năvodari va fi transportată de la Braşov la spitalul Floreasca din Bucureşti. Este vorba de un muncitor care a suferit o intoxicație cu fum.

UPDATE 20:10: Reprezentanţii Ministerului Mediului au declarat că: “la faţa locului sunt echipe de la Gada Naţională de Mediu şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. Agenţia pentru Protecţia Mediului a trimis laboratorul mobil pentru probe (n.r. de emisii). Conform ANM, în următoarele ore, circulaţia aerului va fi în zona accidentului preponderent dinspre nord spre sud-vest, apoi, până mâine după-amiază, înspre sud-est, deasupra mării. Vântul moderat va determina o deplasare destul de rapidă a poluantului.”

UPDATE 20:01: Patru răniţi vor fi transportaţi cu elicopterul la Bucureşti, iar a cincea victimă va ajunge la Braşov. Cei patru răniţi transportaţi în Capitală vor fi internaţi la Spitalul de Arşi şi Bagdasar – Arseni. Despre victime se cunosc următoarele date:

  • Un bărbat, 35 de ani, arsuri gradul III pe 100% din suprafața corpului, stabil, intubat – va fi transportat la spitalul Bagdasar-Arseni.
  • Un bărbat, 49 de ani, arsuri gradul II-III pe 25% din suprafața corpului, stabil, cu leziuni ale căilor respiratorii, stabil, intubat – va fi transportat la spitalul Bagdasar-Arseni.
  • Un bărbat, 34 de ani, arsuri de gradul II-III pe 20% din suprafața corpului, stabil, neintubat, fără leziuni pe căile respiratorii – va fi transportat la Spitalul de Arși.
  • Un bărbat, 58 de ani, arsuri de gradul II pe 24% din suprafața corpului, stabil, neintubat, fără leziuni pe căile respiratorii – va fi transportat la Spitalul de Arși.
  • În același timp, un bărbat în vârstă de 30 ani, cu arsuri de gradul III pe 60% din suprafața corpului, intubat va fi transportat la Spitalul Floreasca de la Brașov.

Notă:

Spitalul de Arși a primit autorizația de la DSP București pentru Unitatea de Transfuzii Sanguine și reia activitatea pe mai multe patologii, inclusiv arsuri în suprafață maximă de 25% și care nu presupun activitate în secția ATI.

UPDATE 19:45: Incendiul a fost lichidat. Nu mai există niciun pericol în zonă. În aceste momente se fac cercetări la faţa locului. Un nou bilanţ al victimelor indică 5 răniţi, a declarat Anca Chiriţă, purtător de cuvânt ISU Constanţa.

Autorităţile au declarat că acest incident nu reprezintă niciun pericol pentru emdiu.

UPDATE 19:30: Toate cele patru persoane rănite în explozie au fost transportate la Spitalul Judeţean Constanţa. Subprefectul judeţului, Mustafa Levent Acoium a declarat pentru B1 TV că în funcţie de gravitatea stării răniţilor se va lua cea mai bună decizie pentru tratarea acestora, chiar dacă asta înseamnă şi transportarea lor la Bucureşti.

În momentul de faţă, nu mai există alte victime ale exploziei.

“Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Constanța, colonel Daniel Gheorghe Popa, a comunicat că în momentul de față incendiul a fost stins în proporție de 98% la Rafinăria Petromidia. Cele patru victime cu arsuri au fost preluate și se îndreaptă către Spitalul Județean de Urgență Constanța și, după triere, în funcție de gravitate, vor fi luate deciziile pentru relocare sau internare pe plan local. Am înțeles, de asemenea, de la ISU Dobrogea că explozia a fost înregistrată la o instalație de rafinare dar că nu ar fi nimic legat de emisii periculoase în atmosferă, la care ar putea fi expusă populația”, a declarat subprefectul Acoium, citat de Agerpres.

UPDATE 19:20: Explozia s-a declanşat la o pompă de bezină şi două rezervoare de azot, fiind urmată de un incendiu, au declarat oficiali din cadrul Departamentului de Urgenţă.

UPDATE 19:01: Pompierii se luptă în continuare cu flăcările. La faţa locului au ajuns şi pompierii de la ISU Dobrogea.

Patru persoane sunt în stare gravă. Avem o secţie de chirurgie plastică pentru tratarea persoanelor cu arsuri. Am fost sunaţi să intervenim în jurul orei 18 şi am trimis numeroase echipaje la faţa locului. Pentru mai multe informaţii, aştept şi eu să fiu contactată de colegii de pe teren, a declarat Claudia Tătărici, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Constanţa.

Ştire iniţială

O explozie puternică a cuprins rafinăria Petromidia Năvodari, iar o pompă de benzină şi 2 staţii de azot au luat foc. Potrivit Digi24, La faţa locului au intervenit pompierii de pe platforma petrochimică, iar în scurt timp au ajuns şi pompierii din Constanţa, precum şi mai multe echipaje SMURD.

“Din informaţiile pe care le avem de la colegi, sunt trei sau patru victime. Totul este sub control în momentul de faţă. Din primele date, a explodat o butelie de azot, însă urmează să stabilim ce s-a întâmplat mai exact. La acest moment arde într-o tubulatură de ventilaţie, dar incendiul este localizat şi se lucrează la lichidarea lui. Situaţia este sub control, a fost oprit curentul electric, nu se pune problema de evacuarea populaţiei”, a declarat, pentru Mediafax, Gheorghe Daniel Popa, inspector-şef ISU Dobrogea.

Secretarul de Stat, Raed Arafat, a declarat că, în deflagraţie au fost rănite 4 persoane – angajaţii rafinăriei. Victimele au suferit arsuri grave, iar una dintre ele a fost deja transportată de urgenţă la spital.

“Unul dintre cei patru răniţi a fost deja transportat la spital. Nu se cunoaşte natura leziunilor. Este încă incendiu la tubulatură şi se lucrează la lichidare. Intervenţia este coordonată de ISU Constanţa”, a declarat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne.

Revenim cu detalii.

Tag-uri:
navodari, petromidia, victime ale exploziei, raed arafat, explozie puternica, explozie rafinarie, pompieri, Mustafa Levent Acoium

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/explozie-puternica-la-rafinaria-petromidia-4-persoane-au-fost-ranite-iar-autoritatile-au-activat-planul-rosu-de-interventie-foto-198618_1-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/explozie-puternica-la-rafinaria-petromidia-4-persoane-au-fost-ranite-iar-autoritatile-au-activat-planul-rosu-de-interventie-foto-198618_1-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialActualitate
Autor: Iulia Iancu,  Gabriel Mihai | marţi, 23 august 2016 | 8 Comentarii | 2527 Vizualizari Explozie Petromidia Năvodari În jurul orei 18.00,...

Preluat de la EVZ