Autor:
Ionuţ Mureşan
| marţi, 23 august 2016 | 0 Comentarii
| 275 Vizualizari

16-08/04-chiuariu-rzv_1-465×390

Arestat pe vremea când era doar un copil de 11 ani de poliția politică sovietică, alături de întreaga familie, la vârsta senectuții Paltin Sturdza a stat 5 luni la închisoare în baza unor interceptări alterate de SRI.

Prințul Paltin Sturdza, trimis în judecată alături de Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Tudor Chiuariu și alte persoane în dosarul privind retrocedarea a 43.000 de hectare de pădure cere directorului SRI Edward Hellvig lămuriri cu privire la transcrierea greșită, manipulatoare a interceptărilor, astfel încât sintagma folosită de Paltin Sturza „faza a doua” a devenit în transcript „șpaga a doua”. Paltin Sturdza și avocații săi au identificat nu mai puțin de 1.000 de astfel de alterări în interceptări, după ce au confruntat transcripturile din rechizitoriu cu înregistrările făcute de prinț, confiscate la percheziții, scrie luju.ro.

„Telefonul fără fir”

Prințul Paltin Sturdza demontează acuzațiile DNA: „Cuvântul redat fals, șpagă, în loc de fază, induce că aș fi dat șpagă și eram dispus să dau și o a doua. În realitate, în acest context, faza întâi se referea la sentința de retrocedare, iar faza a doua, la punerea în posesie”.


Foto: Viorel Hrebenciuc


Așa s-a întâmplat într-o mulține de alte cazuri, astfel încât transcripturile de la dosar încurcă un interlocutor cu altul, respectiv pe Ioan Adam cu Paltin Sturdza, manipulează fonetica într-un sens total diferit față de cel real, schimbă ordinea cuvintelor în așa fel încât dintro afirmație banală fraza se transformă în ceva incriminator, parcă desprins din proverbul românesc „surdul nu aude, dar le potrivește” sau din jocul de copii „Telefonul fără fir”. În baza acestor interceptări – din care reproducem alăturat o mică parte – Sturdza a stat însă 5 luni în arest preventiv și 2 luni în arest la domiciliu.Foto: Gheorghe Paltin Sturdza


DNA dă vina pe SRI

Avocații au formulat o plângere penală împotriva procurorului de caz, Marius Iulian Nica, dar și împotriva ofițerilor de poliție judiciară Mihai Bucurenciu, Ovidiu Iordache și Ciprian Feticu, cei care au transcris interceptările ridicate la parcheziții. Este vorba despre interceptări realizate de Paltin Sturdza din proprie inițiativă, în cadrul discuțiilor avute cu cei implicați în dosar.


Foto: Ioan Adam


În urma acestui demers juridic, cei în cauză au fost audiați și a reieșit că nu ei au realizat transcripturile, ci le-au primit de la SRI. Apărarea prințului Sturdza e de părere că interceptările nu aveau ce să caute la SRI, din moment ce DNA a obținut mandat pentru percheziții, nu acest serviciu secret. Mai mult, transcrierea trebuia făcută de procurorul de caz și de ofițerii de poliție judiciară, ei fiind organe de cercetare penală, nu SRI.

În urma audierii, procurorul de caz a explicat că a solicitat de la SRI Brașov sprijin „în vederea redării în formă scrisă a interceptărilor, iar apoi, după ce a primit de la SRI notele de redare alături de fișierele audio-video a procedat, alături de ofițerii de poliție judiciară la certificarea proceselor-verbale de redare. A făcut- o, însă, „fără a compara procesele- verbale cu înregistrarea din cauza lipsei timpului, celeritatea fiind impusă de starea de arest a mai multor persoane”.

Anchetatorii copy/paste

„Practic, noi am copiat notele respective în cuprinsul proceselor verbale de redare și am verificat, prin sondaj, o parte din convorbiri, în general partea de la început”, a recunoscut și polițistul Mihai Bucurenciu.

„Nu am ascultat în totalitate convorbirile deoarece era un volum foarte mare de muncă și aveam convingerea că notele SRI-lui corespund înregistrarilor. Această convingere o avea toată lumea din parchet”, a admis și al doilea polițist, Ovidiu Iordache.

În baza acestor declarații, procuroarea Carmen Rusu de la Parchetul General a clasat plângerea lui Sturdza împotriva celor de mai sus, cu concluzia că nu ei se fac vinovați pentru alterări. În acest context, Sturdza îi cere șefului SRI să își exprime punctul de vedere.DNA acuză: Sturdza a păgubit Romsilva cu 304 milioane de euro

Procesul privind retrocedările ilegale către Paltin Sturdza se reia la Instanța supremă în data de 15 septembrie.

Potrivit anchetatorilor, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza și Dan Costin Bengescu sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional prin care urmăreau să obțină venituri prin cumpărare de influență sau folosirea funcțiilor.

Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în județul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obținerea ilegală a unor sume mari de bani.

Grupul infracțional ar fi folosit inclusiv firme offshore pentru a ascunde proveniența banilor.


Dosarul Retrocedărilor va fi reluat la Înalta Curte de Casație și Justiție în data de 15 septembrie


Păgubită în acest caz ar fi Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reușit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

În dosar este judecat și senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiției, acuzat că ar fi stabilit să primească 2,5 milioane de euro, pentru intervenții privind retrocedarea în cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, banii fiind disimulați prin încheierea unui contract de asistență juridică.

Chiuariu ar fi discutat să intervină la funcționari de la Comisia Județeană de aplicare a legilor fondului funciar din Prefectura Bacău, RNP Romsilva – Direcția Silvică Bacău și Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bacău, „cu scopul de a-i determina pe aceștia fie să urgenteze, fie să-și îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acțiuni în justiție) atribuțiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna”.

De asemenea, au fost deferiți justiției judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, șeful Romsilva, Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Brașov, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătășel, Rodica Gabriela Zaharia și Iulian Durlan.

Tag-uri:
Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătășel, Rodica Gabriela Zaharia, Iulian Durlan, Tribunalul Covasna, Romsilva, RNP Romsilva, Direcția Silvică Bacău, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Sturdza, milioane de euro, DNA, SRI, Paltin Gheorghe Sturdza, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, grup infracțional, hectare de pădure, județul Bacău, pădure ţ, retrocedarea, Prințul Paltin Sturdza, Ioan Adam sri, Tudor Chiuariu, 43.000 de hectare, Edward Hellvig

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/04-chiuariu-rzv_1-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/04-chiuariu-rzv_1-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialDosare
Autor: Ionuţ Mureşan | marţi, 23 august 2016 | 0 Comentarii | 275 Vizualizari 16-08/04-chiuariu-rzv_1-465x390 Arestat pe vremea când era doar un...

Preluat de la EVZ