O devărsare masivă de petrol a avut loc pe coasta Oceanului Pacific, în zona statului Nicaragua, contaminând o pădure de mangrove precum și zonele de pe coasta statelor Honduras și Costa Rica, informează presa sud-americană.

Compania multinațională Puma Energy ar putea fi responsabilă pentru această devărsare de petrol care a avut loc pe coasta Oceanului Pacific din zona statului Nicaragua.

Omar Lizano, oceanograf la Universitatea Costa Rica, a declarat luni că petrolul a ajuns la Golful Fonseca, la care au acces statele El Salvador, Honduras și Nicaragua, iar acum afectează plajele și biodiversitatea pădurilor de mangrove.

Devărsarea a urmat unei explozii a două dintre cele patru rezervoare de petrol. În urma acesteia au avut loc daune produse mediului.

“A avut loc devărsare imensă de petrol, iar cantitatea acestuia rămâne în continuare necunoscută, un kilometru pătrat din suprafața unei păduri de mangrove este contaminat cu petrol, iar fauna este de asemenea afectată”, a declarat Victor Campos, directorul Centrului Humboldt, o organizație non-guvernamentală a geografilor.

Cadavre de pești, crabi și țestoase au început a-și face apariția în întreaga zonă afectată.

Explozia a avut loc miercuri după-amiaza la unul dintre rezervoare, extinzându-se apoi spre cel de-al doilea rezervor de petrol. Focul nu s-a oprit până în ziua de sâmbătă.

“Petrolul poate contamina apa pentru că se dizolvă în aceasta. Nu putem evalua încă pagubele, putem doar face o evaluare a procesului, fapt ce durează de obicei ani de zile, daunele depinzând de tipul de petrol”, a adăugat Victor Campos.

Geograful a solicitat Ministerului Mediului și Avocatului acuzării să deschidă o anchetă asupra unui eventual caz de infracțiune asupra mediului, a celor responsabili pentru aceasta și a compensațiilor financiare ce ar trebui oferite statului Nicaragua pentru pagubele produse.

Guvernul din Nicaragua a implementat un plan de acțiune pentru a controla zona contaminată și a oferi servicii de sănătate localnicilor.

rootstireaActualitate/Esential
O devărsare masivă de petrol a avut loc pe coasta Oceanului Pacific, în zona statului Nicaragua, contaminând o pădure de mangrove precum și zonele de pe coasta statelor Honduras și Costa Rica, informează presa sud-americană. Compania multinațională Puma Energy ar putea fi responsabilă pentru această devărsare de petrol care a...

Preluat de la romania ntv