loading…

Medicul epidemiolog american Donald Henderson, care a condus cercetările OMS ce au permis eradicarea variolei, o maladie care a dus la moartea a milioane de victime, a decedat pe 19 august, la vârsta de 87 de ani din cauza unor complicații produse de o fractură la șold, relatează Le Figaro.

Doctorul Donald Henderson, denumit prin inițalele numelui său, “D.A.” a fost un “gigant al sănătății publice care (…) a condus timp de zece ani, eforturile încununate de succes ale Organizației Mondiale a Sănătății pentru a eradica variola (…), singura maladie umană care a fost eradicată pentru totdeauna”, a exprimat într-un comunicat de presă Michael J. Klag, decanul școlii de sănătate publică a Universității Johns Hopkins din Baltimore.

Donald Henderson, care a fost el însuși decan al acestei școli între anii 1977-1990 s-a alăturat în anii 1950 Centrului federal de control și de prevenție a maladiilor din SUA (CDC) înainte de a conduce campania OMS contra variolei, care a permis eradicarea definitivă a acestei boli la finele anilor 1970.

Variola este o boală infecțioasă de origine virală, extrem de contagioasă și care poate fi mortală. Ea este caracteriziată prin erupții cutanate de forma unor pete rotunde și roșii care se transformă în vezicule iar apoi în pustule, simptome care l-au făcut pe Dr Henderson să numească boala drept “una din maladiile cele mai detestabile”, într-un interviu acordat pentru Washington Post în 1979.

“De fiecare dată, în ciuda numeroaselor vizite pe care le-am condus la domiciliul pacienților serios afectați de boală, sau al celor în curs să se stingă din cauza variolei, am fost afectat”, explicat specialistul.

Variola a dus la moartea a peste 300 de milioane de oameni și este responsabilă pentru dispariția unor populații autohtone din America, Africa și Asia.Ultimul caz din SUA datează din anul 1949, iar ultimul din lume a fost reperat în Somalia, în anul 1977.

Trei președinți americani au supraviețuit variolei: George Washington, Andrew Jackson și Abraham Lincoln.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/donald-henderson-medicul-care-a-eradicat-variola-a-murit-la-varsta-de-87-de-ani-27532.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/donald-henderson-medicul-care-a-eradicat-variola-a-murit-la-varsta-de-87-de-ani-27532-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv