Autor:
Carmen Anghel
| luni, 22 august 2016 | 0 Comentarii
| 40 Vizualizari

„Amintirea dragostei” sau povestea unei lumi uimitoare

O incursiune în Parisul anilor ’20 este prilejuită de lansarea romanului „Amintirea dragostei” de Jim Fergus, recent apărut în colecţia Raftul Denisei la editura Humanitas Fiction.

Lansarea romanului are loc joi, 25 august, ora 19.00, la  Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38). Seara se va încheia cu un recital de jazz susţinut de Irina Sârbu şi Puiu Pascu.

„Cu un stil fluid și un ritm alert, Jim Fergus ne conduce într-o lume a gravităţii și a ușurătăţii, o lume din carne și sânge. Un roman absolut captivant“, scrie Valérie Trierweiler, în Paris Match

La originea romanului se află o istorie semnificativă. Într-un anticariat din Nisa, partenera de o viaţă a autorului face o adevărată pasiune pentru un tablou: „Orgie” de Chrysis Jungbluth, datat cca 1925. Înainte de a fi răpusă de boală, Jim Fergus îi cumpără tabloul. Imaginând povestea acestuia, romanul propune un univers în care normalitatea provine din cumulul tiparelor insolite: infernul tranșeelor, viziunea unui Montparnasse ca inimă a creaţiei și a pierzaniei, recrutarea modelelor pictorilor, viaţa trepidantă de la cafeneaua Le Select.

Parisul anilor ’20: după ce își vindecă rănile suferite în timpul războiului, Bogey Lambert ajunge în Orașul Luminilor, unde o întâlnește pe nonconformista pictoriţă Chrysis Jungbluth. Povestea lor de dragoste se desfășoară pe fundalul vieţii artistice și literare dintr-un Paris strălucitor, unde totul renaște în exuberanţa și nevoia de a trăi cu intensitate fulminantă, ca întotdeauna după un moment de criză din istoria umanităţii.

Jim Fergus s-a născut în 1950 la Chicago dintr-o mamă franţuzoaică și un tată american. În ultimii 20 de ani a publicat sute de articole, eseuri, interviuri. Romanul său de debut, bestsellerul„ One Thousand White Women: The Journals of May Dodd”, apărut în 1998 și vândut în peste 700 000 de exemplare în SUA, a primit Fiction of the Year Award (1999) din partea Mountains & Plains Booksellers Association. Traducerea franceză (2000) a fost distinsă cu Prix du meilleur premier roman étranger și a fost pe lista de bestselleruri pentru 57 de săptămâni. În 1999 publică un volum de articole și eseuri intitulat „The Sporting Road”. În 2005 vede lumina tiparului al doilea roman al său, „The Wild Girl: The Notebooks of Ned Giles”. Şase ani mai târziu apare romanul „Marie-Blanche”, despre istoria complicată a propriei familii, întinsă de-a lungul secolului XX. În 2013 termină romanul „Amintirea dragostei” (The Memory of Love), tradus în acelaşi an în franceză și devenit imediat bestseller în Franţa sub titlul „CHRYSIS: Portrait de l’Amour”.

Tag-uri:
Jim Fergus, Raftul Denisei, Denisa Comănescu, Humanitas Fiction, „Marie-Blanche”, „Amintirea dragostei”

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/amintirea-dragostei-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/amintirea-dragostei-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialCultură
Autor: Carmen Anghel | luni, 22 august 2016 | 0 Comentarii | 40 Vizualizari „Amintirea dragostei” sau povestea unei lumi uimitoare O...

Preluat de la EVZ