Autor:
Petrisor Cana
| duminică, 21 august 2016 | 0 Comentarii
| 30 Vizualizari

Maria şi Traian Băsescu la festivalul “Hora la Prislop”, în anul 2013 (Facebook)

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), fostul şef al statului, Traian Băsescu, participă, duminică, la celebrul festival de folclor “Hora la Prislop”. Informaţia a fost confirmată, pentru “Evenimentul zilei”, de stareţul Mănăstirii Prislop Maramureş, părintele Celestin Ceuşan. Ieromonahul i-a adresat invitaţia de a reveni la sfântul lăcaş, situat la graniţa dintre Bucovina şi Maramureş, locul pe care fostul preşedinte l-a mai vizitat de trei ori până acum şi pe care l-a numit: “Mănăstirea mea de suflet”. Invitaţia a fost transmisă prin intermediul deputatului PMP de Maramureş, Nuţu Fonta.

La sfârşitul lunii iulie,  părintele Celestin, stareţul Mănăstirii Prislop Maramureş, în numele sfântului lăcaş, a transmis fostului preşedinte, Traian Băsescu, invitaţia de a participa la celebrul festival de folclor “Hora la Prislop”. Aşa cum relatam într-un articol publicat în “Evenimentul zilei”, pe data de 23 aprile 2016 – “Maica Domnului „Portărița”. Icoana făcătoare de minuni de la Muntele Athos care a ales să vină în România” – părintele Celestin a povestit că Traian Băsescu numise acel lăcaş de cult: “Mănăstirea mea de suflet”.

FOTO: Părintele Celestin Ceuşan, stareţul Mănăstirii Prislop Maramureş

Părintele Celestin i-a transmis invitaţia fostului preşedinte al României prin intermediul deputatului PMP (fost PUNR) de Maramureş, Nuţu Fonta. Stareţul ne-a confirmat că Traian Băsescu a acceptat invitaţia, dar era dezamăgit că deputatul Nuţu s-a folosit de acestă ocazie şi i-a aranjat preşedintelui PMP un program de vizită în Maramureş, fără să se consulte cu duhovnicii care doreau să îl aşeze la masă, să îl invite să viziteze lăcaşul de cult şi să vorbesacă cu fostul şef al statului despre greutăţile cu care se confruntă în demersul lor de finalizare a lucrărilor de la mănăstire.

“Tatăl Ceresc se bucură când Fiul se întoarce”

Despre cea de a patra vizită la “Mănăstirea de suflet” a lui Traian Băsescu, părintele Celestin ne-a declarat: “Tatăl Ceresc se bucură când Fiul se întoarce. Şi noi ne bucurăm când cineva care ne-a călcat pragul se reîntoarce pe aceste meleaguri binecuvântate pe care ni le revarsă Dumnezeu”.

FOTO: Părintele Celestin, stareţul de la Mănăstirea Prislop Maramureş

Stareţul Mănăstirii Prislop Maramureş, cu hramul „Schimbarea la față” ne-a relatat că Traian Băsescu şi-a anunţat participarea la slujba care are loc, începând cu ora 10.00, la biserica mănăstirii. Apoi, duhovnicii vor să îi arate fostului preşedinte al României, biserica din lemn aflată în curtea mănăstirii şi lucrările începute la noile chili din curtea lăcaşului de cult. Liderul PMP va fi invitat, apoi, să guste din bucatele pregătite de călugări. Va participa, apoi, la debutul festivalului de folclor “Hora de la Prislop”, care va începe la ora 12.00. După aceea, Traian Băsescu este aşteptat la un alt lăcaş de cult, Mănăstirea Pietroasa Borşa, o mănăstire de maici. Acolo, va lua masa alături de oficiali locali şi membri ai PMP.

Mănăstirea de suflet a lui Traian Băsescu

FOTO: Părintele Celestin, stareţul Mănăstirii Prislop Maramureş (cu spatele), alături de Maria şi Traian Băsescu, în anul 2013

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, vine pentru a patra oară la Mănăstirea din Pasul Prislop. Prima oară, el a călcat pragul lăcașului de cult în anul 2009, la slujba de sfințire a Cimitirului Militar. Alături de soția sa, Maria, el a ajuns acolo și pe 19 august 2012, în vremuri de restriște, atunci când a fost suspendat din funcția de președinte. A treia oară a ajuns la Prislop în august 2013, atunci când a participat și la renumitul festival de folclor „Hora de la Prislop”. Traian Băsescu a recunoscut că vizita din timpul suspendării i-a prins bine. „A spus că aceasta este mănăstirea sa de suflet”, ne-a dezvăluit starețul, părintele Celestin.

Mănăstirea de pe cea mai înaltă trecătoare din Carpaţi

FOTO: Pasul şi Mănăstirea Prislop

Mănăstirea Prislop Maramureș, așa cum este cunoscut lăcașul de cult – spre a nu fi confundată cu cea din județul Hunedoara, în care odihnește la cele veșnice Părintele Arsenie Boca – Sfântul Ardealului, cu hramul „Schimbarea la față” se află pe cea mai înaltă trecătoare din Carpați, Pasul Prislop, pe drumul care leagă Maramureșul istoric de Bucovina, pe locul străbătut, cu secole în urmă, de Bogdan Vodă spre întemeierea Moldovei. Starețul mănăstirii, Părintele Celestin, împreună cu alţi patru monahi se ocupă de slujbele religioase, de gospodărirea obștii sau sunt ghizi turistici.

Cimitir al eroilor pentru militari din nouă țări

FOTO: Cimitirul eroilor de lângă Mănăstirea Prislop Maramureş

În articolul publicat de “Evenimentul zilei”, pe 23 aprilie 2016, părintele Celestin ne relata că piatra de temelie a mănăstirii a fost pusă în anul 1999, pe locul vechilor tranşee din timpul celor două războaie mondiale. Ridicarea mănăstirii a durat până în anul 2008, dar sfântul lăcaș nu este zugrăvit, încă, pe interior. Lângă mănăstire se află un cimitir militar sfințit de înalții ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, în anul 2009, în prezența fostului președinte al României, Traian Băsescu. „Aici odihnesc 136 de militari din nouă națiuni”, ne-a spus Părintele Celestin.

Hora la Prislop, festival vechi de 300 de ani

FOTO: Traian Băsescu la “Hora la Prislop”

Curtea Mănăstirii Prislop Maramureş se umple, în fiecare duminică de după Sfânta Maria, atunci când are loc “Hora la Prislop”. Este un festival vechi de circa 300 de ani, menționat, prima oară, în anul 1738. Este organizat de cele trei județe care au limitele administrative în acea zonă: Suceava, Maramureș și Bistriţa-Năsăud. Anual, programul evenimentului debutează cu o slujbă religioasă, continuă cu parada costumaţiilor populare, iar după deschiderea festivă propriu-zisă, ansamblurile invitate susţin spectacolul folcloric intens aşteptat, informează Primăria Borșa. Recordul de participanți a fost stabilit în anul 1973, când s-au prezentat în trecătoarea de la Prislop peste 50.000 de oameni. Ediţia cu cel mai mic număr de participanţi a fost cea din 2003 când s-au adunat doar 8.000 de persoane.

Hora horelor

FOTO: Hora la Prislop

Anul acesta, Festivalul Interjudețean de Folclor ,,Hora la Prislop” a ajuns la cea de-a 48-a ediţie. Spectacolol din vârf de munte va reuni ansambluri și soliști din trei județe de confluență: Maramureș, Suceava și Bistrița-Năsăud. Organizatori sunt Consiliul Județean Maramureș, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş și Primăria Orașului Borșa, prin Serviciul Cultură.  

Primăria Borşa anunţă că festivalul va începe la ora 10.00, cu slujba religioasă oficiată la Mănăstirea cu hramul „Schimbarea la față” din Pasul Prislop.  Începând cu ora 12.00, va avea loc o Horă a Horelor, care îi va alătura pe participanți la un alt festival de amploare care are loc în aceste zile în Maramureș, și anume Festivalul “Drumul Lung spre Cimitirul Vesel – Satele Unite ale Maramureșului”.

Va urma parada portului popular. Rând pe rând, ansamblurile se vor îndrepta spre scenă. După deschiderea festivă a evenimentului, programată pentru ora 13.00, va începe programul folcloric. Pe scenă vor urca artiști consacrați și ansambluri folclorice renumite. Invitatul special al acestei ediții este cunoscutul interpret de muzică populară Gheorghe Turda.

Tag-uri:
Mănăstirii Prislop, Traian Băsescu, Maica Domnului, Muntele Athos, Părintele Celestin, Tatăl Ceresc, Mănăstirea Pietroasa, Pasul Prislop, Cimitirului Militar, Mănăstirea Prislop, Părintele Arsenie, Bogdan Vodă, Bisericii Ortodoxe, Primăria Borșa, Festivalul Interjudețean, Consiliul Județean, Centrul Jude, Promovarea Culturii, Primăria Orașului, Serviciul Cultură, Primăria Bor, Drumul Lung, Cimitirul Vesel, Satele Unite, Gheorghe Turda, PMP, Hora de la Prislop

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/traian-si-maria-basescu-prislop-maramures-6-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/traian-si-maria-basescu-prislop-maramures-6-465x390-300x218.jpgrootstireaActualitate/EsentialActualitate
Autor: Petrisor Cana | duminică, 21 august 2016 | 0 Comentarii | 30 Vizualizari Maria şi Traian Băsescu la festivalul 'Hora...

Preluat de la EVZ