Autor:
Otilia Matei
| duminică, 21 august 2016 | 0 Comentarii
| 382 Vizualizari

Diplomatul Thae Yong-ho, dreapta

Thae Yong-ho este un fost diplomat nord-coreean, fost ambasador adjunct al Coreei de Nord în Regatul Unit, înainte de a fugi cu familia sa în Coreea de Sud în 2016. Guvernul sud-coreean a confirmat faptul că Thae și familia lui se află sub protecția sa.

Diplomații se află sub o presiune tot mai mare, de la Phenian, pentru a combate informațiile legate de încălcarea drepturilor omului de către regimul dictatorial din țara lor. La începutul anului, un alt oficial al Partidului Comunist coreean a fugit cu familia sa, de la un post din Rusia, deoarece asupra sa se făceau presiuni pentru a atrage noi surse străine de finanțare pentru Coreea de Nord. Pe lângă oficialii din cercurile înalte ale puterii, care au părăsit țara în ultimii ani, s-au aflat și numeroși oameni de rând. În 2011, 2.760 de nordcoreeni au fugit în Sud, iar după măsuri dure de securitate la graniță, în 2012 numărul a scăzut la 1.502. Anul acesta, 815 persoane au ajuns în Sud, cu 15,6% mai multe ca în aceeași perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, Coreea de Nord a anunţat că a reluat producţia de plutoniu, prin reprocesarea barelor de combustibil uzat, şi că nu va opri testele nucleare, atât timp cât „continuă ameninţările SUA”. Coreea de Nord produce uraniu înalt îmbogățit, necesar pentru arme nucleare şi energie nucleară, „după cum este programat”, au spus oficialii

Povestea diplomatului Thae Yong-ho

Thae era responsabil la Ambasada de la Londra cu promovarea imaginii țării sale în rândul britanicilor. Diplomatul locuia în statul insular de 10 ani și a dispărut în urmă cu câteva săptămâni.

Presa oficială din Coreea de Nord a publicat, sâmbătă, un material în care diplomatul care s-a refugiat în Coreea de Sud este acuzat că a fugit ca să scape de pedepsele cuvenite pentru mai multe infracțiuni de care s-ar face vinovat, inclusiv viol de minori, și pentru care Phenianul ar fi cerut extrădarea lui, transmite Agerpres.

Jurnalistul BBC, Steve Evans, însă, a publicat un articol în care povesteşte cu drag de cel care i-a fost prieten, afirmând că decizia diplomatului îl bucură. Evans subliniază faptul că acesta era un bărbat modest şi cu mult bun simţ pentru cineva cu poziţia sa, aflându-se la polul opus de cum a ales presa din Phenian să-l denigreze.

Evans îşi aminteşte că ultima întâlnire cu Thae a avut loc într-un restaurant cu specific indian, unde coreeanul savura un bol de curry, dar fără orez, deoarece, glumeşte el, medicul l-a pus pe gânduri cu privire la alimentaţia sa. Ba mai mult, asiaticul creează o imagine grafică cu privire la temerile sale privind diabetul, pe care acelaşi medic i-a sugerat să şi-l imagineze ca pe un monstru care îl urmăreşte, dovedind un fin umor şi o capacitate incredibilă de a face haz de necaz.


Orezul şi alţi carbohidraţi ar putea scurta această cursă pentru sănătate, râde diplomatul.

Jurnalistul englez afirmă faptul că au existat mai multe semne care ar fi putut trăda decizia politicianului de a se elibera de un regim care este cunoscut, printre altele şi pentru faptul că face să dispară persoane care-i devin incomode. 

Evans povesteşte că Yong Ho se adaptase perfect în suburbiile londoneze. Frecventa clubul de tenis pentru a-i face pe plac soţiei, care se plângea că obsesia sa pentru un alt sport, golful, le va distruge căsnicia. Amuzat, ziaristul britanic îşi aduce aminte că politicianul i-a spus că, la un moment dat, soţia sa i-a dat un ultimatum, să aleagă între ea şi golf. Diplomatul a pus jos crosele şi a ridicat racheta de tenis, reuşind astfel să o mulţumească pe doamna Oh Sun-hae, membră a unei familii foarte importante în statul condus de Kim Jong-un.

De-a lungul carierei sale, Thae Yong-ho a fost privit ca un membru al elitei nord-coreene, fiind un diplomat sofisticat, educat cu puternice valori morale pe care a încercat să le insufle şi celor doi fii, educaţi într-un spirit liber, diferit de ce i-ar fi aşteptat în ţara natală.

Tag-uri:
Thae Yong-ho, coreea de nord, coreea de sud, diplomat fugit din coreea de nord, diplomat cere azil in coreea de sud

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/diplomat-disparut-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/diplomat-disparut-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Autor: Otilia Matei | duminică, 21 august 2016 | 0 Comentarii | 382 Vizualizari Diplomatul Thae Yong-ho, dreapta Thae Yong-ho este un...

Preluat de la EVZ