Autor:
Mircea Marian
| sâmbătă, 20 august 2016 | 2 Comentarii
| 284 Vizualizari

Traian Basescu

Fostul preşedinte Traian Băsescu scrie pe Facebook, “spre ştiinţă şi degrabă vorbitorului ambasador Hans Klemm” că, spre deosebire de Curtea Supremă din SUA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România nu mai este “întotdeauna” un apărător al statului de drept. Băsescu prezintă o decizie a Curţii Supreme a SUA şi, pornind de la acest caz, apreciază că DNA interpretează abuziv şi excesiv sintagma “îndeplineşte în mod defectuos“ din definiţia abuzului în serviciu a Noului Cod Penal.

Fostul şef al statului prezintă pe larg, pe Facebook, cazul lui Robert McDonell, fost guvernator al statului Virginia.

“În ianuarie 2014, Guvernatorul statului Virginia, Robert McDonnell a fost pus sub acuzare de procurori iar ulterior a fost condamnat de Curtea de Apel la închisoare, pentru acceptarea de plăţi, împrumuturi, cadouri de la domnul Williams, proprietar al firmei Star Sciencific în schimbul, susţin procurorii, citez “efectuării de acţiuni oficiale, atunci când este cazul, pe măsură ce apar oportunităţi,pentru a legitima, a promova şi a obţine studii de cercetare pentru Star Scientific. “ Procurorii americani au considerat că guvernatorul McDonnell a comis cel puţin cinci “acte oficiale” prin “organizarea de întâlniri“ , “găzduirea de evenimente la reşedinţa guvernatorului“ şi “contactarea altor oficiali guvernamentali“ cu privire la produsele firmei Star Sciencific. Procurorii au considerat că aceste acţiuni au constituit “acte oficiale” deoarece se refereau la dezvoltarea afacerilor în statul Virginia.

Faţă de acestea procurorii americani au formulat :
-trei capete de acuzare pentru abuz în serviciu ;
-şase capete de acuzare privind înşelăciune ;
-un cap de acuzare privind conspiraţie pentru a comite abuz în serviciu ;
-două capete de acuzare privind falsul în declaraţii,

Drept pentru care, Curtea de Apel l-a condamnat pe guvernator la închisoare cu executare.

Cu toate acestea, în iunie 2016 judecătorii Curţii Supreme a SUA au considerat că a defini organizarea de întîlniri, contactarea altor oficiali guvernamentali şi găzduirea de evenimente la reşedinţa guvernatorului pentru promovarea firmei Star Sciencific, ca fiind “acte oficiale” este o interpretare excesivă dată de procurori, drept pentru care Hotărârea de condamnare dată de Curtea de Apel a fost anulată pentru că, guvernatorul Robert McDonnell nu a îndeplinit nici un “act official”, nu a semnat nici un document prin care să favorizeze firma Star Sciencific.

Curtea Supremă a SUA a considerat că sintagma “act oficial” a fost interpretată abuziv şi excesiv de către procurori şi că aceştia din urmă au indus în eroare opinia publică”, a relatat Băsescu.

El face o comparaţie între acest caz şi situaţia din România: “Cît de bine seamănă această întîmplare din justiţia americană cu abuzurile săvârşite de procurorii DNA atunci cînd interpretează abuziv şi excesiv sintagma “îndeplineşte în mod defectuos“ din definiţia abuzului în serviciu a Noului Cod Penal.

Marea deosebire este că SUA au o Curte Supremă care veghează la respectarea legii şi la continua consolidare a statului de drept, în timp ce România are o Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie care prin grija doamnei Stanciu, începînd cu 2015, a devenit câmp tactic pentru SRI şi nu întotdeauna un apărător al statului de drept”.

În concluzie, Traian Băsescu citează un fost consilier de la Casa Albă, care susţine că “expansiunea uluitoare a legilor privind corupţia în sistemul public al SUA va determina cel mai probabil o îngheţare a interacţiunii dintre oficialii publici şi cetăţenii în serviciul cărora se află şi astfel va periclita abilitatea acestora de a-şi îndeplini în mod eficient atribuţiile”.

Tag-uri:
traian basescu, robert mcdonell, hans klemm, dna, livia stanciu, sri, camp tactic

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/traian-basescu2_3-465x390-1.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/traian-basescu2_3-465x390-1-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPolitica
Autor: Mircea Marian | sâmbătă, 20 august 2016 | 2 Comentarii | 284 Vizualizari Traian Basescu Fostul preşedinte Traian Băsescu scrie...

Preluat de la EVZ