Autor:
Otilia Matei
| sâmbătă, 20 august 2016 | 0 Comentarii
| 4 Vizualizari

Sursă foto: Deschide.md

Ambasada Rusiei la Bucureşti explică scopul recentelor exerciţii militare desfăşurate de armată pe teritoriul Republicii Moldova. Instituţia critică atitudinea presei, care s-a inflamat cu privire la aplicațiile ruso-transnistrene pe Nistru.

Potrivit publicaţiei Deschide.md, ambasada critică presa din România pentru folosirea unor clișee în știrile pe tema aplicațiilor ruso-transnistrene și atrage atenția că diavolul se ascunde în detalii.

„Ne-au atras atenția unele ştiri alarmiste din presa română dedicate exercițiilor militare desfășurate de curând în Transnistria, ceea ce indică faptul că unii autori sunt în contradicție cu istoria și cu terminologia militară, interpretând foarte liber conceptul «anexare» […] şi folosind, la fel de liber, clișee propagandistice. Confundând camioanele blindate de transport cu tancuri, aceştia folosesc în mod deliberat clișeul «tancurile rusești» ca sinonim pentru conceptul «amenințarea rusească». Astfel, autorii îşi induc în eroare cititorii. Așa cum se spune în proverbele multor popoare, diavolul se ascunde în detalii”, se arată în comunicatul Ambasadei Ruse la București postat pe site-ul Ambasadei Ruse la București.


Diplomaţii ruşi subliniază faptul că aceste acţiuni sunt simple exerciţii menite pentru a respinge un eventual atac terrorist care s-ar putea abate asupra vecinului din Est al României.

„Autorii acestor articole abordează subiectul recentelor exerciții antiteroriste din Transnistria, cu participarea Grupului Operativ al Forțelor Ruse (GOTR), scopul cărora a fost reglarea interacţiunii în cazul unui atac terorist. În acest context, nu este de prisos să reamintim că în Transnistria, în apropierea localităţii Kolbasnoe, se află depozitele cu o cantitate mare de muniţie moştenită din timpurile «Războiului rece» între Pactul de la Varșovia și NATO. Acestea ar putea reprezenta un interes potențial pentru teroriștii internaționali, care şi-au făcut ținte și în UE, și în Rusia, și în Tailanda, și în SUA… Adică, aproape în întreaga lume. Motivul principal al prezenței GOTR în Transnistria este protecţia depozitelor cu muniţie”, se menționează în adresarea Ambasadei ruse.


Potrivit sursei citate, diplomația rusă explică faptul că aplicațiile din zona transinstreană au fost unele inocente în comparație cu cele ale NATO.

„Să comparaţi toate acestea cu recentele exerciții militare «Dragon Pioneer» care au avut loc în Republica Moldova, ţară neutră, cu participarea a 58 de unități de tehnică blindată americană și 200 de militari care au sosit de pe teritoriul României”.

În concluzie, ambadasa Rusiei la Bucureşti solicit presei din România să contribuie la crearea unor condiții favorabile pentru soluționarea conflictului în format 5+2 și amintește că România nu participă de sine stătător în cadrul acestui format.

„În concluzie, am dori să subliniem că apreciem foarte mult atenția acordată Transnistriei de jurnaliști români. Noi, totuși, păstrăm speranța că, pe viitor, vor acorda mai multă importanţă studierii istoriei adevărate a faptelor reale, pentru a nu escalada emoțiile inutile și pentru a ajuta creării unor condiții favorabile promovării procesului politic de soluţionare a problemei transnistrene în formatul «5+2», în care, după cum se ştie, participă, ca părți implicate în conflict, Republica Moldova și Transnistria, ca mediatori – OSCE, precum şi statele-garante Rusia și Ucraina, iar ca observatori – UE și SUa”, conchide Ambasada Federației Ruse la București.

Tag-uri:
ambasada rusiei, rusia, republica moldova, exercitii militare chisinau, chisinau, nato, atac terorist moldova, atac terorist, respingerea atacurilor teroriste, aplicatii impotriva terorismului, depozit cu munitie, tinta teroristilor internationali

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/sursa-deschidemd-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/sursa-deschidemd-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialActualitate
Autor: Otilia Matei | sâmbătă, 20 august 2016 | 0 Comentarii | 4 Vizualizari Sursă foto: Deschide.md Ambasada Rusiei la Bucureşti explică...

Preluat de la EVZ