Autor:
Roland Cătălin Pena
| vineri, 01 iulie 2016 | 0 Comentarii
| 44 Vizualizari

Inițial s-a bănuit că centrul de detenție al CIA s-ar afla în baza de la Mihail Kogălniceanu FOTO: AGERPRES

Un articol publicat de Washington Post a declanşat uriaşul scandal al închisorilor secrete

Scandalul a izbucnit în toamna anului 2005 când Washington Post a publicat un articol despre planul CIA de a avea închisori secrete în afara graniţelor SUA pentru membri importanti ai reţelei Al-Qaeda capturaţi în Afganistan şi în alte ţări care sponsorizau terorismul.


În scandalul închisorilor secrete ale CIA s-a ajuns la șpăgile luate de oficiali români | Pușcăriile secrete


CIA a înfiinţat centre de detenţie, numite în dosarele clasificate „locuri negre” („black-sites”), în opt ţări, între care Thailanda, Afganistan şi câteva state esteuropene.

Sursele citate de cotidianul american dezvăluiau că numărul prizonierilor din închisorile secrete ar fi fost de cel puţin o sută.

HRW a introdus în ecuaţie

România şi Polonia După apariţia articolului, organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) din SUA a anunţat că România şi Polonia se aflau pe lista închisorilor CIA. Directorul HRW, Tom Malinowski, declara pentru The Times: „oamenii noştri au descoperit deţinuţi transferaţi, într-un avion al CIA, din Afganistan în Europa de Est, în regiuni care sunt închise publicului şi presei, inclusiv în Polonia şi România”. HRW a studiat documentele de zbor ale unui avion Boeing 737, cu seria N313P, care, în 2003, a aterizat la Constanţa, venind direct de la Kabul. Avionul era înregistrat pe numele unei companii cu sediul în Massachusetts, despre care se bănuia că este folosită drept paravan pentru operaţiunile CIA.

Documentele arătau că, în septembrie 2003, avionul a efectuat o cursă directă de la Kabul, la Szymany, la nord de Varşovia, unde se afla o bază de antrenament a serviciilor de informaţii poloneze. Apoi, avionul a decolat spre Mihail Kogălniceanu. În 2004, avionul a făcut mai multe escale la Kogălniceanu.În scandalul închisorilor secrete ale CIA s-a ajuns la șpăgile luate de oficiali români | Pușcăriile secrete


Ziariştii, invitaţi la Kogălniceanu

După ce HRW a cerut României să deschidă o anchetă privind presupusa bază a CIA de la Kogălniceanu, autorităţile de la Bucureşti cu atribuţii în domeniul securităţii au negat că ar avea informaţii despre programul CIA. Ministerul Apărării a invitat ziariştii să meargă la baza de la Kogălniceanu că să se convingă că nu există o bază secretă de detenţie.

Comisarul european pentru Justiţie, Libertate şi Securitate, Franco Frattini, declara că existenţa unor închisori secrete ale CIA pe teritoriul Uniunii Europene ar fi incompatibilă cu valorile fundamentale ale comunităţii, dar nu putea duce la declanşarea unei anchete a Comisiei Europene. Polonia era proaspătă membră a UE, iar România era în pline negocieri de aderare.

„Nu aveam dovezi”

O comisie de anchetă a Parlamentului României, înfiinţată în 2006, a ajuns la concluzia, în 2008, că nu au existat închisori CIA pe teritoriul României și nu existau informații despre zboruri ale CIA și transporturi de prizonieri. Președinta APADORCH, Maria Andreescu, a apreciat activitatea acelei comisii ca fiind complet ineficientă și neserioasă. APADOR-CH îl reprezintă în România pe Abd al-Rahim al-Nashiri.


Avocata Amrit Singh a spus că închisorile CIA din România au funcționat în perioada 2003-2005, cu „acordul și știința guvernului”. Tot ea a declarat că autoritățile române au negat în permanență


În toamna trecută, mai mulți reprezentanți ai Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European au efectuat o vizită de documentare în țara noastră pe tema închisorilor CIA. Comisia de Apărare a Senatului i-a solicitat conducerii acestui for înfiinţarea unei noi comisii parlamentare privind prezenţa presupuselor închisori CIA pe teritoriul României. De asemenea, Biroului Permanent i se mai cerea să solicite oficial desecretizarea documentelor care vizează ţara noastră, cuprinse în raportul Senatului Statelor Unite referitoare la tehnicile de interogare ale CIA. Solicitarea venea ca urmare a întâlnirii pe care senatorii au avut-o cu membrii ai Comisiei Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne din Parlamentul Europeană.


În scandalul închisorilor secrete ale CIA s-a ajuns la șpăgile luate de oficiali români | Pușcăriile secrete


Posibilii parterneri ai CIA de la Bucureşti

În perioada 2003 – 2006, România a avut doi şefi de stat – Ion Iliescu şi Traian Băsescu -, doi şefi ai Serviciilor Române de Informaţii şi doi şefi ai Serviciilor de Informaţii Externe. Premieri au fost Adrian Năstase și Călin Popescu Tăriceanu, iar miniștri de externe Mircea Geoană, respectiv Mihai Răzvan Ungureanu. Alexandru Radu Timofte a ocupat funcţia de şef al SRI în perioada 2001 – 2006. În acelaşi an, în perioada iulie-octombrie interimatul a fost asigurat de Florian Coldea, iar din octombrie 2006 şef al SRI a fost numit George Maior. În acelaşi timp funcţia de adjunct al directorului SRI, în perioada 2002 – 2005 era asigurat de Ion Theodor Popescu, cunoscut şi ca Gioni Popescu. Din iulie 2005, Florian Coldea a fost avansat la gradul de locotenent-colonel și numit prin Decret al Președintelui României în funcția de prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informații (și înlocuitor legal al directorului), cu rang de secretar de stat. În ceea ce priveşte Serviciul Român de Informaţii, în perioada respectivă a fost condus de: Gheorghe Fulga (2001 – 2006), urmând ca Silviu Predoiu să asigure interimatul până în luna octombrie 2006, când Claudiu Săftoiu era numit noul director al SIE.

„Neplăcut suprins”

După apariţia articolului, Ion Iliescu a scris, pe blogul său, că e „neplăcut suprins” de modul în care au fost reflectate afirmaţiile sale pentru „Der Spiegel”, susţinand că nu a confirmat în niciun fel existenţa unei închisori ilegale a CIA în Romania.


FOTO: Ion Iliescu„Vreau să fiu cât se poate de clar: nu am confirmat în niciun fel existenţa unei închisori ilegale a CIA pe teritoriul României, închisoare în care s-ar fi aplicat tehnici ilegale de interogare, cum ar fi tortura. Am precizat la fel de clar că, dacă aş fi ştiut ce destinaţie are facilitatea solicitată de partea americană, aş fi luat, cu siguranţă, o altă decizie. Ştiind ceea ce aprobasem – acordarea unui sediu pentru reprezentanţa CIA în România – justifică faptul că, în toţi aceşti ani, am negat existenţa unei închisori CIA pe teritoriul României. Resping cu toată hotărârea interpretarea acestui gest-firesc între parteneri şi aliaţi – drept o formă de a «mitui» partea americană, pentru ca România să fie primită în NATO”, explica fostul şef al statului.

„Ne-am asumat nişte angajamente, care nu sunt nici ale mele, nici ale lui Traian Băsescu sau ale noului preşedinte, Klaus Iohannis. Sunt ale României, sunt în logica servirii intereselor României. Revin şi spun: pentru toate există un cost. SUA şi-au asumat lupta împotriva terorismului. Această luptă a avut şi are nişte costuri, umane şi materiale. Costuri pe care leam cunoscut şi noi, în angajamentul nostru în Irak şi Afganistan. Nu trebuia să ni le asumăm? Nu trebuia să respectăm regulile stabilite prin tratatele la care suntem parte?”, mai scrie Ion Iliescu.


În scandalul închisorilor secrete ale CIA s-a ajuns la șpăgile luate de oficiali români | Pușcăriile secrete


Raportul lui Dick Marty, confirmat

Iliescu și Talpeș au confirmat astfel raportul din 2006- 2007 al fostului raportor special al Consiliului Europei, Dick Marty, mai scriau jurnaliştii de la Spiegel. Acesta a acuzat încă de atunci România că a găzduit închisori secrete ale CIA. Oficialii români, inclusiv Iliescu, au respins acuzațiile. Potrivit raportului Marty, cel puțin cinci oficiali români știau de existența închisorilor.

Tortură asistată medical

The Guardian a publicat în iunie 2015 un document intern al CIA care a inflamat scandalul închisorilor secrete ale agenţiei americane. Documentul arăta că CIA desfăşoară de ani de zile un program de experimente pe oameni. Aprobat de George Tenet, directorul agenţiei între 1997 si 2004, actul le-a dat mână liberă agenţilor să folosească tehnici extrem de brutale de interogare a suspecţilor, perfecţionate în urma testării lor de către medici şi de psihologi.

Începând din anii ’70, după dezvăluirea faimosului program MK-Ultra, Agenţia nu a mai avut dreptul să facă experimente medicale pe suspecţi fără consimţământul acestora. Documentul arată însă că, încă dinainte de atentatele din 11 septembrie, CIA şi-a dat singură dreptul de face teste pe oameni, în principal pentru a-şi eficientiza tehnicile de tortură.

Ca exemplu este dat Abu Zubaydah, suspect de terorism, pe care s-a folosit pentru prima dată tehnica simulării înecului (waterboarding), prilej cu care această metodă de tortură a fost perfecţionata cu concursul personalui medical al CIA, care îi sfătuia pe agenţi ce să facă pentru ca Zubaydah să nu îşi piardă cunoştinţa şi în ce condiţii să fie torturat ca să cedeze.

Administraţia SUA are 14.000 de fotografii cu închisorile secrete

Washington Post scria în urmă cu un an că Administraţia SUA deţine 14.000 de fotografii cu închisorile secrete ale CIA. Majoritatea prezintă centre de detenţie din Thailanda, Afganistan și Polonia, însă există imagini și de la centrele CIA înființate pe teritoriul României. Pozele, în format electronic, prezintă cadre din interiorul și exteriorul închisorilor CIA, deținuți și angajați ai serviciului secret. Pot fi văzute celule și băi ale centrelor de detenție. Un oficial american a declarat că acestea par să fi fost realizate pentru a justifica modul în care sunt cheltuiți banii de către CIA.

Spovedania lui Ion Iliescu pentru publicația germană „Der Spiegel”

Într-o conversație cu gazetarii de la publicaţia germană „Der Spiegel”, Ion Iliescu a spus, în primăvara anului trecut că, la trecerea din 2002 în 2003, aliații americani i-ar fi cerut o locație. El, ca șef de stat, a acceptat solicitarea, principial. „A fost un gest de pregătire a viitoarei noastre primiri în NATO”, a spus el. De detalii s-a ocupat consilierul prezidențial pe problema de siguranță națională, Ioan Talpeș.

„Nu ne-am amestecat în ceea ce făcea CIA în această locație. Mie, ca șef de stat, mi se părea minoră această întrebare. Eram aliați, plecasem împreună să luptăm în Afganistan și în Orientul Apropiat, așa că nu am intrat în detalii legate de solicitarea aliaților privind o locație în România”, a spus Iliescu. El susținea că dacă ar fi știut mai mult, sigur că solicitarea nu ar fi beneficiat de un răspuns pozitiv: „Am învățat ca, la astfel de solicitări, să fim mai atenți și să cântărim conștient”.


Ion Iliescu și Ioan Talpeș au fost audiați în vara lui 2015, la Parchetul General, în secret, despre centrul de detenție al CIA.


Mână liberă lui Talpeş

Fostul consilier prezidențial Ioan Talpeș a fost primul oficial român care a recunoscut existența unor „lagăre de tranzit” ale CIA. Anul trecut, a confirmat și declarațiile lui Iliescu. El ar fi primit o solicitare a reprezentantului CIA în România pentru o clădire, de care serviciul secret american avea nevoie pentru activitățile sale. Iliescu i-ar fi lăsat „mână liberă” să rezolve problema. Talpeș le-a pus la dispoziție o clădire în București. Clădirea a fost folosită între 2003 și 2006. Unde s-a aflat această clădire, Talpeș nu a vrut să spună. El și-a corectat astfel declarația anterioară, potrivit căreia nu ar fi știut unde se află lagărul de tranzit al CIA. Nici dacă CIA ar fi folosit și aeroportul Kogălniceanu nu ştie. El personal nu a vizitat niciuna dintre locațiile CIA. În ceea ce privește locația din București, a fost conștient că „situația poate deveni periculoasă”. De aceea le-ar fi spus celor de la CIA că partea română nu vrea să știe nimic despre activitățile din această clădire.


În scandalul închisorilor secrete ale CIA s-a ajuns la șpăgile luate de oficiali români | Pușcăriile secrete


Tag-uri:
boeing 737, n313p, romania, programul cia, cia, inchisori secrete, Washington, Washington Post, sua, Polonia, România, Human Rights Watch, Kabul, Szymany, Kogălniceanu, uniunea europeana, Parlament, APADORCH, Maria Andreescu, Abd al-Rahim al-Nashiri, Senat, Bucureşti, Traian Băsescu, Ion Iliescu, SRI, Florian Coldea, Theodor Popescu, Mihai Răzvan Ungureanu, George Maior, Gheorghe Fulga, Serviciul Român de Informaţii, Der Spiegel, tortura, NATO, Klaus Iohannis, Dick Marty

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/04-kogalniceanu-agerpres-6888872-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/04-kogalniceanu-agerpres-6888872-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Autor: Roland Cătălin Pena | vineri, 01 iulie 2016 | 0 Comentarii | 44 Vizualizari Inițial s-a bănuit că centrul de detenție...

Preluat de la EVZ