Autor:
Radu Andreea
| joi, 30 iunie 2016 | 0 Comentarii
| 3 Vizualizari

Subiect neclar la matematică

După ce mai mulţi profesori, elevi şi părinţi au reclamat că cerinţa punctului 6 de la Subiectul I de la proba de Matematică din cadrul Evaluării Naţionale nu a fost corect formulată şi i-a indus în eroare pe mulţi candidaţi, Ministerul Educaţiei a transmis printr-un comunicat că subiectul este complet şi clar formulat.

Controversele privind un subiect primit de elevi la proba de Matematică au pornit din cauza problemei 6 de la Subiectul I, care nu ar fi enunţată clar.

În problema respectivă este dată o diagramă care prezintă repartiţia notelor obţinute la un test la matematică de elevii unei clase a VIII-a dintr-o şcoală. Cerinţa este următoarea: „Conform diagramei, numărul elevilor care au obţinut nota 5 la acest test este egal cu…”.

“Am semnat-o pentru copilul meu care a fost derutat sau nu, de acest grafic. E absurd să induci in eroare asa la un examen național!”, scrie părintele unui elev.

“Este inadmisibil ca la un examen de acest nivel enuntul subiectului sa lase loc de interpretari. Vorbim de matematica nu de limba romana unde intervine interpretarea si subiectivismul oricum”, scrie un alt parinte.

“Eu am scris 8, alți colegi au scris 3, diagrama nu a fost făcută corect, am avut colege care plângeau că au pierdut 0,5 punct pentru o fază de cacat! Se le fie rușine celor care au făcut subiectul! Sper să se accepte petiția”, a comentat un elev.

„Nu au înţeles exact cum se citeşte diagrama fiindcă nu era clar precizat care sunt notele şi care şir este numărul de elevi. Suntem câţiva care ne gândim să contestăm”, a explicat mama unul elev de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc”, potrivit Mediafax.

Profesorii  avertizează că vor fi zeci de mii de contestaţii numai pe această temă, fiind de acord cu ambiguitatea subiectului de la matematică.

„Diagrama nu este complet enunţată pentru că nu se specifică în axa OX notele elevilor şi în axa OY, numărul de elevi. De aceea, unii elevi au citit invers diagrama şi nu le poţi cere în condiţii de examen să gândească ca un adult. Vor fi probabil zeci de mii de contestaţii pe acest subiect şi cel mai simplu ar fi să să plece o notă de la Comisia Centrală de Examen către centrele de corectare prin care să li se ceară să acorde punctajul prevăzut indiferent în ce mod au citit elevii diagrama”, a explicat profesorul Ştefan Vlaston, informează Mediafax.

Reacţia ministerului a venit printr-un comunicat de presă prin care transmite că subiectul “este complet formulat, enunţul este clar, fără ambiguităţi şi permite un singur răspuns corect”.

„Acesta conţine toate elementele necesare unui răspuns corect şi se referă la o diagramă care a mai fost prezentată în subiectele formulate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Tipul de diagramă în discuţie este inclus în modelul de subiect pentru Evaluarea naţională a absolvenţilor clasei a VIII-a, anul şcolar 2014-2015”, se mai arată în comunicatul Ministerului Educaţiei.

Ministerul mai precizează că „itemul conţine legenda referitoare la reprezentarea numărului elevilor, legendă care este echivalentă cu identificarea prin axele de coordonate. În esenţă, acesta se referă la prezentarea unei dependenţe funcţionale (între notă şi numărul elevilor din clasă care au obţinut această notă), iar în cazul unei dependenţe funcţionale variabila se reprezintă pe axa orizontală (a absciselor)”.

Rezultatele de la Evaluarea Naţională vor fi afişate vineri, 1 iulie, iar contestaţiile se vor depune în aceeaşi zi, între orele 16:00 – 20:00, urmând ca rezultatele finale să fie afişate în data de 5 iulie, potrivit calendarului publicat de Ministerul Educaţiei.

Tag-uri:
Evaluare Nationala Matematica 2016, Evaluare Nationala 2016 Matematica, Subiecte MATEMATICA Evaluare Nationala 2016, EDU, Edu.ro Evaluare Nationala 2016, EDU.ro, REZULTATE EVALUARE NATIONALA 2016, Evaluare Nationala 2016 Matematica Barem, Subiect Evaluare Nationala 2016, Subiect Matematica Evaluare Nationala 2016, Subiecte MATEMATICA Evaluare Nationala, Edu Evaluare Nationala 2016, BAREM MATEMATICA Evaluare Nationala 2016, Evaluarea Nationala 2016 Romana, Subiect Evaluare Nationala 2016 Matematica, EVALUARE NATIONALA, Edu Ro, Evaluare Matematica 2016, SUBIECTE MATEMATICA

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/evaluare-matematica-63473600-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/evaluare-matematica-63473600-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialActualitate
Autor: Radu Andreea | joi, 30 iunie 2016 | 0 Comentarii | 3 Vizualizari Subiect neclar la matematică După ce mai...

Preluat de la EVZ