Autor:
Ionuţ Mureşan
| joi, 30 iunie 2016 | 0 Comentarii
| 13 Vizualizari

Alexandru Găină, presupusul autor al asasinatului de acum 18 ani asupra unui om de afaceri din Capitală, va fi cercetat în libertate sub control judiciar, după ce Curtea de Apel Bucureşti a confirmat, joi, definitiv, decizia Tribunalului Bucureşti.

„Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi de inculpatul Găină Constantin Alexandru împotriva încheierii din data de 23.06.2016, pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia penală, menţinând încheierea atacată. În baza art.275 alin.2 C.p.p., obligă pe inculpat la 50 lei cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 30.06.2016”, se arată în minuta deciziei Curţii de Apel Bucureşti.

În 26 iunie, principalul suspect în cazul asasinatului din 1998 asupra omului de afaceri Mihai Ionescu a fost pus în libertate, sub control judiciar. O judecătoare de la Tribunalul București a decis că Alexandru Găină, fiul unui fost ofițer al serviciului secret al MAI – fosta UM 0215, zisă „Doi și-un sfert”, actualul DIPI, poate fi cercetat în libertate.

În motivarea deciziei, instanța a apreciat că poliția a stat pasivă 18 ani, fără să ia măsuri împotriva lui, cu toate că existau elemente, încă de pe acea vreme, care să îl poată lega de crimă.

Asasinat la comandă

Crima a vut loc pe 15 iulie 1998, pe strada Mieilor, din București. Alexandru Găină este suspectat că l-a împuşcat pe omul de afaceri Mihai Ionescu, în timp ce acesta se întorcea acasă și se afla la volanul mașinii sale, înainte să intre pe poartă.

Toate indiciile criminaliștilor au condus către ipoteza unui asasinat la comandă. Surse judiciare au declarat, pentru EVZ, că Găină ar fi fost plătit de membri ai mafiei italiene din Napoli cu „zeci de mii de dolari” pentru a-l asasina pe Ionescu. La sfârșitul anilor ’90 și începutul anilor 2000, Alexandru Găină a fost cercetat, judecat şi închis în numeroase dosare penale pentru fapte precum furt, viol, fals de indentitate, fals intelectual, vătămare corporală şi fugă de la locul accidentului. A scăpat, de fiecare dată, datorită influenței pe care o avea tatăl său.

Încătușat pe baza listelor cu apelurile telefonice

Găină este cercetat pentru omor calificat. Ancheta de acum 18 ani a fost reluată în anul 2014, iar criminaliștii și procurorii au audiat nu mai puțin de 40 de martori. În perioada 2014-2016, au fost efectuate numeroase identificări de persoane din planşă fotografică şi au fost reevaluate listingurile telefonice dinainte și după asasinat, pe baza cărora s-a făcut legătura între martorii noi apăruți și Alexandru Găină. Oficiali din rândul anchetatorilor au dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, că au fost audiați martori importanți care domiciliază în Italia.

Tag-uri:
Tribunalul Bucure, Găină Constantin, asasinat, curtea de apel bucuresti, decizie, definitiva, control judiciar

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/03-gaina-alexandru-constantin-465x390-2.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/03-gaina-alexandru-constantin-465x390-2-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialDosare
Autor: Ionuţ Mureşan | joi, 30 iunie 2016 | 0 Comentarii | 13 Vizualizari Alexandru Găină, presupusul autor al asasinatului de...

Preluat de la EVZ