Autor:
Dana Lascu
| joi, 30 iunie 2016 | 0 Comentarii
| 54 Vizualizari

Dacă optaseră înițial doar pentru un an de concediu maternal ca să poată avea indemnizația de 85% din salariu, mămicile pot acum să reia cincediul de creștere a copilului. Tot cu 85% din salariu.

Ministerul Muncii este pregătit să preia, de vineri, cererile pentru prelungirea sau reluarea concediului de creștere a copilului și plata indemnizației lunare. Practic, mămicile care au stat doar un acasă cu bebelușul lor și s-au întors la muncă din cauza banilor, pot acum să-și reia concediul maternal. Trebuie însă să se grăbească: au doar o lună la dispoziție ca să depună actele.

Persoanele care doresc să depună cereri pentru prelungirea sau reluarea concediului de creștere a copilului și plata indemnizației lunare se pot adresa, începând de vineri, 1 iulie, Agențiilor Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) sau Agenţiei pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București (APISMB), după caz, potrivit Ordinului MMFPSPV nr. 1099/2016, anunță Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit prevederilor Legii nr. 66/2016 pentru modificarea și completarea OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului,  începând cu data de 1 iulie 2016:

1) Limita minimă a indemnizaţiei crește la 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 1.063 lei (salariul minim este 1.250 lei), față de 600 lei în prezent;

2) Limita maximă a indemnizației este eliminată, aceasta urmând să fie calculată la 85% din veniturile nete realizate;

3) Suma suplimentară pentru gemeni/multipleți sau pentru situații de suprapunere crește la 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 1.063 lei (salariul minim este 1.250 lei), față de 600 lei în prezent;

4) Stimulentul de inserție se stabileşte la 50% din indemnizația minimă.

Una dintre noutățile aduse de legislația recentă în domeniu este faptul că, începând cu 1 iulie 2016, solicitanții nu mai sunt obligați să depună documentele doar la sediul agențiilor teritoriale, ci le pot trimite și prin poștă sau prin e-mail, în format scanat.

Mai mult, reluarea drepturilor de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului se face începând cu drepturile lunii iulie 2016 dacă cererea împreună cu actele doveditoare se depun în perioada 1 iulie – 1 august 2016, inclusiv.

În cazul în care acestea se depun după data de 1 august 2016, plata indemnizaţiei se face începând cu data depunerii cererii, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.

De asemenea, cererile noi pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, a stimulentului de inserţie, a sprijinului lunar şi a alocaţiei de stat pentru copii se depun în continuare (împreună cu actele doveditoare) la primăria localităţii de domiciliu sau, pentru municipiul Bucureşti, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din sectorul de domiciliu.

ATENȚIE!

1) Reluarea drepturilor de concediu şi indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului se face începând cu luna iulie 2016, dacă cererea și actele doveditoare se depun în perioada 1 iulie – 1 august 2016, inclusiv.

2) Persoanele care depun cerere în perioada 1 iulie  – 22 iulie 2016 pentru prelungirea sau reluarea concediului de creştere a copilului și plata indemnizației lunare vor putea beneficia de plata drepturilor aferente lunii iulie 2016 în luna august 2016.

3) Persoanele care depun cerere în perioada 23 iulie – 1 august 2016 pentru prelungirea sau reluarea concediului de creştere a copilului şi plata indemnizației lunare vor putea beneficia de plata drepturilor aferente lunii iulie 2016 în luna septembrie 2016.

4) Dacă cererea și actele doveditoare se depun începând cu data de 2 august 2016, plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului se face începând cu data depunerii cererii, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.

5) Cererile noi pentru acordarea indemnizaţiei lunare pentru creştere a copilului, a stimulentului de inserţie, a sprijinului lunar şi a alocaţiei de stat pentru copii (împreună cu actele doveditoare) se depun în continuare la primăria localităţii de domiciliu sau, pentru municipiul Bucureşti, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din sectorul de domiciliu.

Informații mai detaliate referitoare la persoanele eligibile, locul și modul de depunere a cererilor împreună cu actele doveditoare sunt disponibile pe pagina web a Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, dar și pe cele ale AJPIS.

Tag-uri:
Agențiilor Județene, Inspecție Socială, Municipiului București, Ministerul Muncii, Protecției Sociale, Ministerului Muncii, concediu maternal, prelungire concediu maternal, concediu creștere copil, indemnizație creștere copil

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/bebelusii-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/bebelusii-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialMunca si pensii
Autor: Dana Lascu | joi, 30 iunie 2016 | 0 Comentarii | 54 Vizualizari Dacă optaseră înițial doar pentru un an...

Preluat de la EVZ