Autor:
Dan Dumitriu
| joi, 30 iunie 2016 | 22 Comentarii
| 2591 Vizualizari

Abd al-Rahim Al Nashiri

Scandalul închisorilor secrete ale CIA revine la CEDO. România este acuzată că a găzduit centre pentru interogarea și torturarea deținuților acuzați de terorism. Potrivit datelor prezentate la CEDO, închisoarea secretă a CIA a funcționat în România în perioada mandatului lui Ion Iliescu. În aceea perioadă, consilier pe probleme de siguranță națională era Ioan Talpes, directorul SRI fiind Radu Timofte. Potrivit avocatei Amrit Singh, închisorile CIA din România au funcționat în perioada 2003-2005, deci și în primul an de mandat al președintelui Băsescu, cu “acordul și știința guvernului”.

UPDATE: Postul de televiziune ABC consolidează această informație, citând părțile implicate în procesul de la CEDO. Astfel, avocata Amrit Singh care-l reprezintă pe Al Nashiri, a spus că închisorile CIA din România au funcționat în perioada 2003-2005, cu “acordul și știința guvernului”. Tot aceasta a spus că autoritățile din România au negat în permanență, încercând să ascundă adevărul. Reprezentantul României, Catrinel Brumar a spus că este nevoie de ceva mai mult decât de speculații și indicii pentru a acuza oficiali români de crime împotriva umanității, precizând că o anchetă este în desfășurare. 

Agenţia Centrală americană de Informaţii a plătit României “milioane de dolari” pentru a găzdui închisori secrete, a afirmat avocata lui Abd al-Rahim Al Nashiri, miercuri, în prima zi a audierilor de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), unde România este acuzată că a permis CIA să tortureze pe teritoriul său suspecţi de terorism în cadrul unui program secret de extrădări în timpul preşedinţiei lui George W. Bush, relatează The Associated Press, citată de Flux 24.

Potrivit sursei citate, The Washington Post scria în iarna anului trecut că închisoarea CIA din România era constituită din șase celule prefabricate aflate în pivnița unei clădiri guvernamentale din București și că agenții CIA din România i-au mituit pe “omologii” săi de la București. Conform WP, în 2003, după ce ambasadorul american în România a aflat că CIA folosește o închisoare secretă în țara lui gazdă, a intenționat să-și informeze superiorii din Departamentul de Stat. Șeful unității CIA din România i-a transmis diplomatului că acest lucru nu este posibil și că “nimeni din Departamentul de Stat, inclusiv Secretarul de Stat, nu este informat” despre închisoare.  În aceea perioada ambasador în România era Michael Guest. Scandalul a ajuns la aceea vreme la Departamentul de Stat, secretarul de stat Richard Armitage convocându-l pe pe Guest pentru a închide scandalul.

În privința mitei data oficialilor români, pretenția părții române a fost o sumă din sapte cifre, scrie Washington Post. Dar de la Washington au primit cu un milion de dolari in plus.

MITA APARE ȘI ÎNTR-UN RAPORT AL SENATULUI AMERICAN

Un pasaj al raportului Senatului american despre activitatea CIA arată că, în 2003, în statul în care a existat ”Detention Site Black”, Agenția Centrală de Informații – CIA a dat bani ”până la cele mai înalte niveluri ale Guvernului” pentru a-și asigura”cooperarea și sprijinul”. Aceasta mentiune, ”Detention Site Black”, apare in privinta Romaniei.

”În 2003, Sediul Central al CIA a cerut Stației CIA din (…) să identifice căi de sprijin pentru (…) în (…) pentru a le demonstra lui (…) și celor mai înalte straturi ale Guvernului [țării, blurat] că apreciem mult cooperarea și sprijinul lor pentru programul de detenție. Stația a răspuns cu o listă de nevoi de (x) milioane de dolari. Sediul central al CIA a transmis Stației cu (y) milioane de dolari mai mult decât s-a cerut pentru scopurile acestei finanțări. Deținuții CIA au fost transferați la Detention Site Black din statul (…) în toamna anului 2003”, se arată în raport.


În dreptul cifrelor, este blurat un singur caracter, din punctul de vedere al spațiului de redactare. Asta înseamnă că suma trimisă de CIA (x+y) variază între 2 și 18 milioane de euro, susține Flux 24.

Potrivit “New York Times“, Abd al-Rahim Al Nashiri este un cetățean în vârstă de 51 de ani, din Arabia Saudită. El este unul din cei 17 deținuți de mare valoare deținuți de SUA. Începând din ianuarie 2010, Grupul operativ Guantanamo l-a recomandat pentru urmărirea penală. La 30 iunie, 2016, el fusese ținut la Guantanamo timp de nouă ani de nouă luni. El a fost acuzat de crime de război.

În februarie 2008, directorul Central Intelligence Agency, Gen. Michael V. Hayden a confirmat public că a fost folosită simularea înecului pe trei prizonieri Al-Qaeda, Abu Zubaydah, Abd al-Rahim al-Nashiri și Khalid Shaikh Mohammed.

Potrivit datelor prezentate la CEDO, închisoarea secretă a CIA a funcționat în România în perioada mandatului lui Ion Iliescu. În aceea perioadă, consilier pe probleme de siguranță națională era Ioan Talpes, directorul SRI fiind Radu Timofte.

De altfel, Ion Iliescu a recunoscut pentru Der Spiegel că a aprobat o locație secretă pentru CIA. Articolul îl puteți reciti AICI.

O anchetă a Parchetului General începută cu multe luni în urmă nu a dat nici un rezultat, cu toate că există documente oficiale care vorbesc despre închisori secrete ale CIA în România.

Tag-uri:
Detention Site, Curtea Europeană, Richard Armitage, Washington Post, CIA, Michael Guest, Agenția Centrală, Arabia Saudită, New York, SRI, mita, The Washington, Ion Iliescu, Ioan Talpes, Radu Timofte, Der Spiegel, Parchetului General, The Associated Press, terorism, isis, al quaeda, Detention Site Black, New York Times, Al Nashiri, Abd al-Rahim, Central Intelligence Agency

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/abd-al-rahim-al-nashiri-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/abd-al-rahim-al-nashiri-465x390.jpgrootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Autor: Dan Dumitriu | joi, 30 iunie 2016 | 22 Comentarii | 2591 Vizualizari Abd al-Rahim Al Nashiri Scandalul închisorilor secrete ale...

Preluat de la EVZ