Autor:
Matei Năstase
| miercuri, 29 iunie 2016 | 0 Comentarii
| 178 Vizualizari

ANAF

Organele fiscale ar putea fi obligate să consilieze firmele în vederea respectelor remedierii aspectelor neconforme, de la începerea inspecției și până la aplicarea sancțiunii. Astfel, amenzile ar putea fi considerate nule de drept. Ideea îi aparține senatorului PNL Traian Igaș, care a depus și un proiect de lege în acest sens.

“Organele fiscale au obligaţia ca, de la derularea inspecţiei fiscale şi până la aplicarea sancţiunii, să consilieze contribuabilii în vederea remedierii aspectelor neconforme”, arată proiectul de lege al senatorului, arată Mediafax.

Consilierea ar putea fi consemnată într-un proces verbal. Acesta face referire la aspectele neconforme și se stabilesc termenele de remediere, arată sursa citată.

Controlul trebuie să fie reluat într-un interval de timp ce nu poate fi mai mic de 10 zile.

Proiectul de lege mai prevede că sancțiunile și oricare alte dispoziții obligatorii în timpul controlului sunt nule de drept, dacă s-au dispus fără termenul de remediere.

Totuși, de la această procedură sunt exceptate organele care pot efectua controale inopinante.

Senatorul Igaș este de părere că ”ceea ce se întâmplă acum cu controalele ANAF constituie o problemă de abordare care ţine de secolul al XVIII-lea sau al XIX-lea”, adăugând că organele fiscale trebuie să urmeze principiul preventiv, nu pe cel punitiv.

”Având în vedere faptul că atât Codul fiscal, cât şi Codul de procedură fiscală se modifică de la o zi la alta, politicile fiscale neavând predictibilitate pentru a putea înlătura riscurile fiscale, Agenţia Naţioală de Administrare Fiscală trebuie să aibă o abordare mai modernă, să implementeze metode moderne pentru efectuarea controlului fiscal, să aibă un rol mai puţin punitiv în viaţa cetăţii, şi mai ales un rol pozitiv, stimulativ şi preventiv”, adaugă senatorul PNL.

Camera Senatorilor a fost prima cameră sesizată.



Tag-uri:
proiect de lege, anaf, fisc, firme, patroni, culmea fericirii

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/anaf1-465x390-3.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/anaf1-465x390-3-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEconomie
Autor: Matei Năstase | miercuri, 29 iunie 2016 | 0 Comentarii | 178 Vizualizari ANAF Organele fiscale ar putea fi obligate să...

Preluat de la EVZ