Autor:
Radu Pădure
| marţi, 28 iunie 2016 | 8 Comentarii
| 817 Vizualizari

Obama și Cameron, doi lideri care pleacă din toamnă, dar relațiile rămân

Washingtonul schimbă macazul, trecând de la amenințări severe, precum cea că Londra va fi tratată ca o țară de categoria a II-a, din punct de vedere economic, la un sprijin direct, pentru a preveni deteriorarea tradiționalelor legături diplomatice și militare dintre cele două state.

După ce a trecut primul șoc provocat de referendumul din 23 iunie, în mintea liderilor lumii începe să se facă, încet-încet, lumină. Marea Britanie, a cincea economie a lumii, nu poate fi izolată. Mai mult, o intrare a ei în criză ar atrage după sine și pe principalii săi parteneri comerciali.

Barack Obama avertiza înainte de Brexit că în cazul unei ieșiri din UE britanicii se vor muta la coada priorităților economice ale Statelor Unite, care, pasămite, se concentrează pe finalizarea acordului comercial trans-oceanic cu Bruxelles-ul.

Dar, în urma reacției convulsive a piețelor, după Brexit, oficialii americani au schimbat tonul, trecând la declarații de sprijin, invocând „relațiile speciale” dintre Statele Unite și Marea Britanie.

Experți economici și din domeniul securității americani, citați de Reuters, afirmă că Washingtonul se va feri să „pună sare pe rana” britanicilor, temându-se să nu compromită angajamentele britanice față de NATO și lupta împotriva terorismului.

O Mare Britanie mai săracă ar putea să nu-și mai permită să aloce 2% din PIB-ul său cheltuielilor de apărare, într-o perioadă de tensiuni cu Rusia, nici să își înnoiască flota de submarine, care reprezintă un element cheie al securității Occidentale și de descurajare anti-rachetă.

Continuarea pe premium.evz.ro

Premium.evz.ro este platforma cu plată a site-ului „Evenimentul zilei”, cuprinzând o selecție exclusivă de materiale de presă de calitate.

Tag-uri:
Marea Britanie, Barack Obama, Statelor Unite, Statele Unite, Mare Britanie, Bicholas Burns, Gary Hufbauer, Peterson Institute, International Economics, Miriam Sapiro, Jack Lew, John Kerry, Casei Albe, Eric Schulz, brexit

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/obama-cameron-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/obama-cameron-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Autor: Radu Pădure | marţi, 28 iunie 2016 | 8 Comentarii | 817 Vizualizari Obama și Cameron, doi lideri care pleacă din...

Preluat de la EVZ