Autor:
Razvan Gheorghe
| marţi, 28 iunie 2016 | 0 Comentarii
| 2 Vizualizari

16-06/dacian-ciolos-gov-23826700-465×390

Executivul ar putea adopta marţi un proiect de act normativ, care vizează crearea unor mecanisme mai simple şi mai clare prin care să se acorde un CNP şi un certificat de naştere copiilor şi adulţilor fără identitate, a anunţat premierul Dacian Cioloş, la începutul şedinţei de Guvern.

“Un al doilea act normativ pe care îl propunem astăzi spre adoptare vizează simplificarea şi facilitarea obţinerii de identitate a unor cetăţeni ai acestei ţări care trăiesc alături de noi, dar care, din diferite motive, administrative sau anumite circumstanţe specifice, nu au identitate. (…) Pentru cei fără identitate este mult mai greu să aibă acces la anumite servicii publice, să aibă acces la educaţie, să aibă acces la sănătate, să aibă acces la un loc de muncă şi, de cele mai multe ori, aceste persoane le găsim şi în rândul celor mai săraci sau vitregiţi de soartă. Cel mai grav este că avem mulţi copii fără identitate şi care (…) nu pot să-şi asigure un viitor la fel ca şi ceilalţi. Prin acest act normativ venim (…) cu nişte mecanisme mai simple şi mai clare prin care să se acorde un CNP şi un certificat de naştere copiilor, dar şi adulţilor fără identitate”, a explicat premierul Cioloş, potrivit Agerpres.

Totodată, prim-ministrul a precizat că prin acest act normativ va fi acordat mai mult timp pentru procedura de declarare a unui nou-născut.

“Vom acorda mai mult timp pentru procedura de declarare a unui nou-născut, de la 15 la 30 de zile, tocmai pentru a da timp suficient pregătirii unor documente, mai ales în situaţii mai dificile, când părinţii, la rândul lor, nu au acte de identitate, pentru ca ei să se poată identifica şi să poată să facă aceste documente pentru copii”, a arătat Cioloş.

Acesta a mai spus că pentru copiii mai mari sau pentru adulţi care nu au certificate de naştere se va putea face o cerere la primărie.

“Pentru copiii mai mari sau pentru adulţi care nu au certificate de naştere se va putea face o cerere la primărie şi primarul (…) va fi obligat ca în termen de 90 de zile să elibereze actele de identitate pe baza unor declaraţii şi colectării unor date necesare pentru acest lucru. (…) Pentru adulţi şi copii fără identitate trecem de la o procedură judecătorească, ce era mai complexă în momentul de faţă, la o procedură administrativă, care este mai rapidă. Pentru copiii instituţionalizaţi şi care nu au acte de identitate, acest lucru se va putea face şi pe baza declarării domiciliului la instituţia la care ei sunt instituţionalizaţi. Deci o decizie importantă care ne va permite (…) ca toţi cei născuţi în România să poată să obţină act de identitate şi apoi să beneficieze de diferite prestaţii sociale”, a mai afirmat Cioloş.

Tag-uri:
Dacian Ciolos, Guvern, Ececutiv, premier, CNP, certificat de nastere, persoane fara identitate, mecanisme, simplificare

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/dacian-ciolos-gov-23826700-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/dacian-ciolos-gov-23826700-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPolitica
Autor: Razvan Gheorghe | marţi, 28 iunie 2016 | 0 Comentarii | 2 Vizualizari 16-06/dacian-ciolos-gov-23826700-465x390 Executivul ar putea adopta marţi un proiect...

Preluat de la EVZ