Autor:
Roland Cătălin Pena
| luni, 27 iunie 2016 | 0 Comentarii
| 42 Vizualizari

Alexandru Borza a foar ales în 1990 membru post-mortem al Academiei Române

Alexandru Borza este fondatorul Grădinii Botanice din Cluj şi întemeietor al geobotanicii în România.

Teolog şi filosof cu studii la Budapesta, apoi cercetător în domeniul ştiinṭelor naturale, profesorul Borza a contribuit la determinarea unor specii de plante, şi-a dat numele unei plante dobrogene descoperită de el şi a întocmit un Dicṭionar  etnobotanic.

În 1958 a ajuns în China, unde s-a întâlnit cu premierul Ciu Enlai (căruia greșit îi va spune mai târziu președinte – n.red.). În 1971, Alexandru Borza povestit, într-un interviu acordat lui Ioan Pop, întâlnirea cu “preşedintele Chinei”. Interviul este păstrat în Arhiva de istorie orală a Radioului public:

„Fiind numit profesor la Blaj am primit o bursă de la Bucureşti, înainte de Unire, o bursă pentru Germania, ca să mă specializez cât mai mult în principala mea preocupare, ştiinţele naturii. Şi-aşa am ajuns un an să petrec la Wrocław, – Breslau-ul de-atuncea, aparţinând Germaniei – şi la Berlin, făcând pe elevul celor mai de seamă doi profesori de botanică, Ferdinand Paks, cercetătorul Carpaţilor, şi Adolf Engler, care era specialist în sistematică.

După ce am luat aici contact temeinic cu universitatea şi unde am avut chiar prilej să iau contact cu flora chinezească, întrucât, sosind atunci un mare transport din China la Berlin, profesorul mi-a spus: „Aicea este material cu care te rog să te ocupi în anul dumitale de specializare”. Şi de fapt am avut noroc să găsesc 17 specii noi printre acelea trimise din China de un profesor german de la o universitate de acolo. Şi am ajuns în felul acesta „cel mai vechi, cel mai bătrân profesor chinez de botanică”, cum m-au prezentat preşedintelui Ciu Enlai profesorii din Pekin: „Iată, vă prezentăm pe cel mai vechi profesor chinez, Alexandru Borza din Cluj…”

Când aţi avut ocazia să fiţi prezentat?

Continuarea pe premium.evz.ro

Premium.evz.ro este platforma cu plată a site-ului „Evenimentul zilei”, cuprinzând o selecție exclusivă de materiale de presă de calitate.

Tag-uri:
Ciu Enlai, Alexandru Borza, Ioan Pop, Alba Iulia, Bisericii Greco, Partidului Comunist, china, botanist, cardinal iuliu hossu, 1 decembrie 1918, comunist

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/alexandru-borza-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/alexandru-borza-465x390-294x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Autor: Roland Cătălin Pena | luni, 27 iunie 2016 | 0 Comentarii | 42 Vizualizari Alexandru Borza a foar ales în 1990...

Preluat de la EVZ