Autor:
Matei NăstaseSimona Stupar | luni, 27 iunie 2016 | 9 Comentarii
| 2518 Vizualizari

David Cameron

Vești de ultimă oră venite din Parlamentul britanic după Brexit. Premierul Regatului Unit, David Cameron, a declarat că țara sa nu este în acest moment pregătotă să invoce articolul 50.

UPDATE ora 19.30

Gibraltarul discută cu Scoția despre un plan de a păstra parte a Regatului Unit în UE, conform BBC News.

Fabian Picardo, ministrul teritoriului britanic de peste mări, a declarat că discută cu premierul Scoției, Nicola Sturgeon diverse opțiuni. O posibilitate ar fi ca Gibraltarul și Scoția, care au votat pentru „Rămânere” să-și păstreze statutul de membri UE.

Irlanda de Nord li s-ar putea alătura în aceste discuții.

UPDATE ora 19.20

Potrivit corespondentului BBC, Marea Britanie nu este invitată să participe la discuțiile ce vor avea loc în cea de-a doua zi a summitului Consiliului Euopean, desfășurat în 28-29 iunie, când celelalte 27 de state membre vor discuta despre viitorul Uniunii Europene post-Brexit.

Retragerea din UE

„În acest moment, Regatul Unit al Marii Britanii nu va invoca articolul 50. Invocarea acestui articol va fi făcută de viitorul premier. Este o decizie suverană, de aceea vom cominica Consiliului European și Parlamentului European că nu este momentutul să facem acest lucru”, a spus David Cameron în fața parlamentarilor britanici.

Cameron a subliniat că nimic nu se schimbă în relațiile comerciale dintre Marea Britanie și UE până când Regatul Unit nu părăsește efectiv Uniunea.

Parlamentarul conservator Sir Gerald Howarth a sugerat că David Cameron ar fi bine să se râzgândească în ceea ce privește demisia sa din funcție, pentru că îi av fi dor de această activitate. „Da, de declarațiile acestea care durează de trei ore o să-mi fie foarte dor”; a glumit Cameron. Apoi a adăugat, serios, că  este nevoie de schimbare și nu are de gând să se răzgândească în această privință.

Noul Guvern trebuie să negocieze „cele mai bune aranjamente posibile” cu piața comună,a spus premierul.


„Trebuie să discutăm cu partenerii noștii din toată lumea. Așa cum am spus țara are nevoie de un nou premier și un nou guvern pentru a o duce pe o nouă direcție. Cred că trebuie să rămânem cu imaginea unei Mari Britanii puternică, respectată. Aceasta a fost declarația mea în fața camerelor Parlamentului britanic”, a continuat șeful Executivului de la Londra.

Fostul vicepremier Nick Clegg consideră că nu este corect ca doar membri ai Partidului Conservator să poată alege noul prim-ministru și cere organizarea de alegeri anticipate.

Cameron a mai subliniat că Executivul a acceptat rezultatele referendumului și „toată lumea ar trebui să facă asta”. Dar, a adaugat el, ce se întâmplă acum este transpunerea rezultatelor în acțiune și „alegerea corectă a drumului de urmat pentru a ieși din UE și alegerea relației corecte pentru viitor”.

Referitor la plecarea Regatului din cadrul UE, reprezentanții Scoției i-au spus premierului David Cameron că regiunea lor este parte a UE.

„Dacă va fi nevoie de un referendum de separare (a Scoției de Marea Britanie), așa să fie”, a spus parlamentarul scoțian Angus Robertson, lider al grupului parlamentar al SNP din Camera Comunelor, evidențiind că cei care au susținut campania ”Leave” nu au niciun plan de despărțire de UE.

„Trebuie să ne concentrăm să asigurăm viitorul țării și inclusiv al Scoției”, i-a răspuns David Cameron parlamentarului scoțian.

Premierul Marii Britanii susține că țara sa ar trebui să rămână membră în restul organizațiilor internaționale.

„Cred că trebuie să rămâne membrii ai resturilor organizațiilor internaționale: NATO, G7 și așa mai departe”, a spus Cameron.

Liderul liberal-democrat Tim Farron a declarat că respectă rezultatele referendumului, dar susține ca Marea Britanie ar trebui să fie membră UE. „Pot accepta înfrângerea, dar nu voi renunța”, a spus el. El susține că promisiunile taberei „Leave” sunt „distrugătoare” și nu există niciun semn de leadership din partea opoziției. Farron a cerut un angajament pentru rămânerea pe piața comună.

 

 

Tag-uri:
david cameron, marea britanie, ce, pe, consiliul european, brexit, parlamentul european, parlamentul britanic, brexitdavid cameron, cameron, brexit marea britanie, iesire din ue, marea britanie brexit

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/5_41-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/5_41-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Autor: Matei Năstase,  Simona Stupar | luni, 27 iunie 2016 | 9 Comentarii | 2518 Vizualizari David Cameron Vești de ultimă oră venite...

Preluat de la EVZ