Autor:
Ion Cristoiu
| luni, 27 iunie 2016 | 0 Comentarii
| 255 Vizualizari

Ion Cristoiu

Atît în „Evenimentul zilei” cît şi pe cristoiublog.ro am ţinut să evidenţiez caracterul crucial al Referendumului din Marea Britanie.

Indiferent dacă pe termen lung între Uniunea Europeană şi Marea Britanie relaţiile social-economice vor fi păstrate în urma unor acorduri bine negociate, faptul că după aproape o jumătate de secol se înfăptuieşte ceea ce multora li se părea un coşmar – ieşirea din Uniune a unei ţări de însemnătatea Angliei – ne îndreptăţeşte să credem că păstrînd proporţiile, vineri, 24 iunie 2016, România s-a confrunt cu necesitatea unei reacţii la un eveniment grav european precum Izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial.

Cum a reacţionat elita politică din România la această provocare?

Cu mici excepţii, între care se numără etern-diletanta Alina Gorghiu, liderii politici ai ţării au fost la înălţime în materie de reacţie adecvată.

Se remarcă în primul rînd decizia lui Klaus Iohannis de a convoca la Cotroceni, pentru ora 11, pe premier, pe Guvernatorul BNR şi pe liderii partidelor parlamentare. Ceva asemănător a făcut în Franţa şi François Hollande cu principalii lideri politici ai ţării.

Spre deosebire de François Hollande, confruntat cu forţa electorală a unui partid eurosceptic, precum Frontul Naţional, dar şi cu o Extremă Stînga critică a Uniunii Europene, Klaus Iohannis n-a avut nici o problemă în proclama după reuniune: „Uniunea Europeană este un proiect foarte valoros. România a fost de la bun început o ţară care a dorit să fie membră în Uniunea Europeană, o ţară care a susţinut puternic ideea europeană şi în acest context vreau să spun, după aceste consultări, foarte clar:

România rămîne ataşată proiectului european.

România este convinsă că Uniunea Europeană trebuie să continue, că este un proiect bun şi că dorim să fim parte din el”.

România n-are un partid de forţa FN din Franţa, nu cunoaşte nici măcar o boare de eurosceptism public, toate site-urile, ziarele, radiourile, televiziunile, gazetele de perete şi broşurile autohtone nu numai că nu bombănesc împotriva apartenenţei noastre la UE, dar mai mult, alcătuiesc o presă militantă în favoarea Uniunii Europene.

De ONG-uri sau mişcări de stradă împotriva Birocraţiei de la Bruxelles, nici vorbă.

Asta pe de o parte pentru că apartenenţa la UE trece în ochii elitei politico- intelectuale de la noi drept o carte de vizită folositoare, care ne deosebeşte, să zicem de senegalezi, dar şi pentru că în România e la mare putere teza că apartenenţa la UE asigură românilor contracte de muncă în străinătate.

De altfel, scopul convocării n-a fost consultarea partidelor parlamentare pentru a vedea dacă România trebuie să rămînă sau nu în UE, ci transmiterea unui Mesaj de încredere românilor bulversaţi de vestea Brexitului.

Acestui scop i-a corespuns însăşi convocarea consultărilor.

În astfel de momente, privirile cetăţenilor se îndreaptă spre Cotroceni, pentru a găsi răspunsuri la îngrijorări, întrebări, nedumeriri.

Rapiditatea cu care a fost convocată Consultarea a fost benefică.

Ea a subliniat gravitatea momentului ţinînd însă să dea un semnal tuturor românilor, atît din ţară, cît şi din străinătate, că elita conducătoare e pe baricade.

Declaraţiile de după consultări s-au străduit să întărească acest semnal de încredere, de Lucrurile sînt sub control, de Nu vă speriaţi.

Declaraţia de presă a lui Klaus Iohannis e salutară din acest punct de vedere.

De data asta, folosind argumente omeneşti, Klaus Iohannis a ţinut să arate românilor că Brexitul nu trebuie să-i neliniştească.

Pe de o parte pentru că, potrivit informaţiilor date de premier, impactul asupra economiei româneşti „nu este mare”, pe de alta, pentru că şi după ieşirea din UE, Marea Britanie va rămîne un partener important pentru România. Un Mesaj liniştititor a dat şi Dacian Cioloş în Declaraţia sa de presă.

Pe acelaşi plan cu mesajul liniştitor, liderii politici au ţinut săşi exprime poziția faţă de cauzele şi soluţiile Crizei provocate de Brexit. Dacă în privinţa Mesajului liniştitor, reacţia nu constituie o surpriză, în privinţa poziţiei faţă de cauze şi soluţii putem vorbi de o surpriză. O supriză plăcută.

Atît Klaus Iohannis, cît şi Dacian Cioloş au ţinut să sublinieze necesitatea ca Uniunea Europeană să tragă concluziile necesare din această Criză.

Klaus Iohannis a insistat pe o apropiere a UE de cetăţenii Uniunii Europene: „Pentru toată lumea este clar că Europa, Uniunea Europeană are mult de lucru. Trebuie să redefinim proiectul european. Trebuie să-l facem mai bun, mai uşor de înţeles pentru cetăţeanul de rînd, mai performant.”

Dacian Cioloş a vorbit şi el de schimbările care trebuie să se producă la nivelul UE:

„Cred că cu toţii trebuie să tragem învăţămintele din această decizie a britanicilor şi să facem în aşa fel încît Uniunea Europeană să rămînă un proiect de construcţie, un proiect care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor şi din România şi din celelalte state membre, un proiect care să fie mai aproape de ceea ce statele care decid să continue împreună, şi mesajele pe care le am pînă acum sunt că Uniunea Europeană doreşte să continue acest proces de construcţie, dar acest lucru va trebui să se întîmple ţinînd cont mai mult de aşteptările cetăţenilor”.

Dintre toate declaraţiile de după Consultări, cea mai solidă în ce priveşte cauzele Brexitului şi mai ales schimbările pe care trebuie să le facă UE rămîne declaraţia lui Liviu Dragnea:

„Nu trebuie să facem greşeala fatală să credem că nu s-a întîmplat nimic sau că lucrurile pot merge în continuare ca şi pînă acum. Este nevoie, la nivel european, de o analiză serioasă, făcută de liderii europeni în ceea ce priveşte cauzele care au generat votul de ieri din Marea Britanie. Poate şi funcţionarii de la Bruxelles şi liderii europeni înţeleg că toate măsurile, toate deciziile, toate hotărîrile adoptate trebuie să fie luate în aşa fel încît fiecare cetăţean european să simtă că şi pentru el este bine şi că şi pentru el este avantajos acest proiect european. Poate prea multe constrângeri, poate decizii impuse prea brutal, poate o abordare destul de superficială a subiectului migraţiei, poate o abordare nu foarte atentă a problemei suveranităţii fiecărui stat, care este un sentiment extrem de sensibil şi extrem de puternic pentru fiecare, ar trebui să genereze o analiză serioasă care să conducă la definirea clară a proiectului european în care credem cu toţii”.

La consultări au fost şi cei doi copreşedinţi ai PNL.

Declaraţia lui Liviu Dragnea e postată pe site-ul PSD.

Declaraţiile celor doi copreşedinţi nu apar pe site-ul PNL.

De aceea nu pot face nici o remarcă privind poziţia PNL faţă de Brexit. E drept, Alina Gorghiu a postat pe facebook nişte bîiguieli de grădiniţă a politicii.

Nu cred că le ia cineva în serios. Punctul pe i în materie de Brexit l-a pus Dacian Cioloş.

Premierul a ţinut să sublinieze că „România este în momentul de faţă în situaţia în care va putea să participe într-un mod deplin şi productiv, la acest proces de evoluţie a Uniunii Europene”.

Da, aşa e.

Cu două condiţii: 1) Ca în spaţiul public dezbaterea să depăşească momentele penibile ale contestării Referendumului din Anglia.

2) Ca de rezultatele dezbaterii să ţină cont preşedintele şi premierul în prestaţia lor la Bruxelles.

3) Ca preşedintele şi premierul să nu mai stea cu deştu-n gură la reuniunile Consiliului.

4) Ca românii să fie mult mai bine informaţi cu implicarea liderilor noştri în dezbaterea europeană.

Una peste alta, liderii noștri politici, cu mici excepții, au fost la înălțimea momentului crucial numit Brexit.

Tag-uri:
ion cristoiu, romania lui cristoiu, brexit, politica, elita politica din romania, al doilea razboi mondial, ue, franta, ong, uniunea europeana, klaus iohannis, dacian ciolos, marea britanie, liviu dragnea, referendum anglia, bruxelles

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/romanialuicristoiu-465x390-8.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/romanialuicristoiu-465x390-8-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Autor: Ion Cristoiu | luni, 27 iunie 2016 | 0 Comentarii | 255 Vizualizari Ion Cristoiu Atît în „Evenimentul zilei”...

Preluat de la EVZ