Autor:
Ion Cristoiu
| duminică, 26 iunie 2016 | 1 Comentarii
| 132 Vizualizari

Ion Cristoiu

Cu tot efortul de prost gust al presei noastre zise şi quality de a bagateliza rezultatele Referendumului din Marea Britanie, fie prin exagerarea reacţiei celor care au pierdut (se face mare caz de o petiţie on-line vizînd repetarea Referendumului fără a se ţine cont că peste 17 milioane de englezi au votat Brexit!), fie prin cultivarea tezei lui Traian Băsescu (englezii au votat fără să ştie ce votează, un politician nu trebuie să supună Poporului decizii care presupun bătăi de cap), momentul de vineri, 24 iunie 2016, e crucial pentru Istoria Europei, nu doar a Uniunii Europene.

Indiferent de cum se va desfăşura în practică Brexit-ul, un lucru e sigur:

Pentru prima oară de la înfiinţarea Uniunii Europene în 1958,  o ţară a votat nu pentru admiterea în Uniune, ci pentru ieşirea din Uniune.

Şi nu o ţară oarecare, ci Marea Britanie, putere nucleară, una dintre fondatoarele democrației moderne ( Magna Carta a apărut în Anglia în 1215!),  componentă a Binomului SUA-Anglia în cadrul NATO, aliată necondiţionată a Americii în ambiţiile acesteia de a se manifesta ca noul Imperiu univeral, după Imperiul Roman.

Într-o reacţie la cald faţă de evenimentul de răscruce, vineri, 24 iunie 2016, scriam într-un Gînd de Breaking News de pe cristoiublog.ro că, în credinţa mea că Referendumul nu va decide Brexitul, nu luasem în calcul o învăţătură cu care Istoria, mama noastră învăţătoare, ne dă din cînd în cînd  peste deşte, aşa cum ne dădea pe vremuri învăţătoarea cînd scriam mama cu litere mică:

Nimic din ceea ce e imposibil nu e străin Istoriei!

E mai mult decît curios cum nu crede omul în hachiţele Istoriei, deşi milenii de trecut omenesc ne învaţă că pe Istorie, de genul feminin fiind, o apucă din cînd în cînd năbădăile.

Nimeni nu credea că va izbucni Primul Război Mondial. Şi uite c-a izbucnit! Și  după ce s-a declanşat, nimeni n-a crezut că va dura mai mult de o lună. Şi uite c-a durat patru ani!

Nimeni nu credea că bolşevicii vor cuceri Puterea în Rusia țaristă. Şi uite c-au cucerit-o! Şi după ce-au cucerit-o, nimeni nu le dădea mai mult de-o lună de rămînere la Putere.

Şi uite c-au rămas 7 decenii!

Nimeni nu credea că se va prăbuşi comunismul! Şi uite că s-a prăbuşit! Şi după ce s-a prăbuşit, nimeni nu credea că nu va reveni sub o formă sau alta! Şi uite că n-a mai revenit!

Ce ne învaţă, aşadar, Istoria?

Să nu considerăm nimic imposibil cînd e vorba de ce-ar putea răsări din seminţele Timpului.

Cu un an în urmă, dacă ai fi spus cuiva că Anglia va vota ieşirea din UE, respectivul s-ar fi întrebat dacă eşti în deplinătatea facultăţilor tale mintale.

Şi uite că Anglia a votat!

Dacă spui acum că Uniunea Europeană riscă să se destrame,  eşti privit ca o curiozitate a naturii.

Ca şi unitatea UE de pînă vineri, 24 iunie 2016, existenţa Uniunii Europene trece în ochii omului de pe continent şi din lume ca o realitate imuabilă.

Imaginaţi-vă un sovietic din anii 1980 căruia i-ai fi spus că URSS o să dispară şi că Germania zisă şi fascistă se va unifica.

Dacă nu te-ar fi turnat la KGB, mai mult ca sigur te-ar fi crezut nebun.

URSS părea,în 1980 o realitatea imuabilă.

Ca şi existenţa UE acum.

Ca şi imposibilitatea unui Război nuclear.

Ca şi existenţa vieţii pe Pămînt.

Toate aceste date au menirea de a ne atrage atenţia asupra unui adevăr care ne scapă nouă celor din prezentul clipei, dar care nu va fi ocolit de istorici în viitor:

Vineri, 24 iunie 2016, Europa şi, poate chiar Omenirea, a trăit un moment crucial, cu efecte nebănuite în viitor, efecte pe care noi, cei din prezentul clipei, nu le putem nici măcar aproxima.

Cum au reacţionat liderii Uniunii Europene la momentul Crucial de vineri, 24 iunie 2016?

Nu diferit de felul în care au reacţionat liderii marilor puteri europene în cazul Primului Război Mondial:

Ca nişte imbecili!

Împuşcătura de la Saraievo a declanşat mecanismul care a dus la Primul Război Mondial.

Acest mecanism putea fi oprit în desfăşurarea sa dacă nu intra în joc imbecilitatea liderilor europeni de atunci, avîndu-şi expresia în prioritatea acordată intereselor lor mărunte, în suspiciunea reciprocă, în fanfaronada definitorie, dar mai ales în vanitatea prostească.

Actualii lideri ai Uniunii Europene, de la şeful Comisiei Europene pînă la şeful Parlamentului European – s-au grăbit să reacţioneze ca nişte imbecili.

Nici unul n-a tras din eveniment concluzia unor măsuri radicale pentru a salva Uniunea Europeană.

Nici unul  n-a lăsat impresia că ar conștientiza gravitatea momentului.

Ba chiar am citit în prestația lor bucuria de inspirație germană că au scăpat de Anglia, cea care se opunea transformării Uniunii Europene într-un  spațiu vital pentru a-l patrulea Reich.

Toţi au bătut din picior cerînd Marii Britanii să activeze cît mai repede articolul 50 din Tratat.

De ce au făcut asta?

Pentru că asemenea liderilor marilor puteri europene de dinaintea Primului Război Mondial sînt nişte imbecili!

Tag-uri:
Marea Britanie, Magna Carta, Imperiul Roman, Primul Război, Uniunea Europeană, Primului Război, Comisiei Europene, Parlamentului European, Brexit, Istoria Europei, EU, Rusia, Binomului SUA-Anglia, NATO, Anglia în 1215, Ion Cristoiu, Romania lui cristoiu, Traian Băsescu

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/ion_cristoiu_01-465x390-4.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/ion_cristoiu_01-465x390-4-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Autor: Ion Cristoiu | duminică, 26 iunie 2016 | 1 Comentarii | 132 Vizualizari Ion Cristoiu Cu tot efortul de prost...

Preluat de la EVZ