loading…

Platformele digitale cele mai folosite de internauți pentru vizualizarea conținutului video au început să introducă un sistem automat de eliminare a postărilor extremiste de pe site-urile lor de internet, au indicat pentru agenția Reuters două surse apropiate procesului.

YouTube și Facebook se află printre platformele de internet care implementează în prezent sisteme de blocare sau eliminare rapidă a materialelor video care au legătură cu gruparea extremistă Statul Islamic sau cu alte grupări ori cu mesaje video extremiste, scrie Agerpres.

Această măsură este un mare pas înainte pe care companiile din domeniul internetului care doresc cu nerăbdare să eradicheze propaganda violentă de pe site-urile lor de internet.

Tehnologia a fost inițial dezvoltată pentru identificarea și îndepărtarea conținutului protejat de drepturile de autor de pe platformele video. Sistemul tehnologic dezvoltat caută acele ”hashes”, un tip de amprentă digitală unică pe care companiile de internet o alocă automat anumitor videoclipuri, permițând astfel întreg conținutului video care este similar amprentelor alocate să fie îndepărtate rapid. Un astfel de sistem va identifica încercările de repostare a conținutului video care deja a fost identificat ca fiind inacceptabil, însă nu va putea bloca automat videoclipuri care nu au mai fost vizualizate anterior.

Companiile tehnologice nu vor confirma că folosesc această tehnologie și nu vor explica cum va fi pusă aceasta în aplicare, însă numeroase persoane apropiate acestui proiect au declarat că videoclipurile postate pot fi verificate într-o bază de date a conținutului video interzis pentru identificarea noilor mesaje postate care ar indica o decapitare sau o prelegere care incită la violență, conform agenției Reuters.

Cele două surse, citate de agenția Reuters, nu au specificat cât de mult va conta în această tehnologie activitatea umană în revizualizarea mesajelor video care se potrivesc cu cele din baza de date sau care au un conținut foarte apropiat de acelea. Folosirea acestei noi tehnologii va fi cel mai probabil perfecționată de-a lungul timpului în timp ce companiile din domeniul internetului vor discuta această chestiune la nivel intern dar și cu ceilalți competitori din piață sau cu alte părți terțe interesate.

La sfârșitul lunii aprilie, în acest an, pe fondul presiunii exercitate de președintele american Barack Obama și de alți lideri europeni îngrijorați de radicalizarea discursului online, mai multe companii din domeniul internetului, printre care YouTube, Twitter, Facebook și CloudFare, au discutat pe marginea mai multor opțiuni de blocare a discursului extremist, inclusiv de creare a unui sistem de blocare a conținutului video avansat de organizația nonguvernamentală Proiectul de Combatere a Extremismului.

”Este puțin diferit decât dreptul de proprietate intelectuală sau pornografia infantilă, unde lucrurile sunt foarte clar stabilite în afara legii”, a spus Seamus Hughes, director adjunct al programului dedicat extremismului de la Universitatea George Washington din SUA. ”Conținutul extremist se află pe un spectru”, adaugă Hughes, ”iar companii diferite din domeniul internetului trasează linia de demarcație a extremismului în zone diferite”.

Companiile care deja folosesc această tehnologie nu discută public despre acest lucru, potrivit celor două surse apropiate proiectului, pentru că există o anumită temere că teroriștii ar putea învăța cum să manipuleze sistemele lor sau că regimuri represive ar putea insista ca această tehnologie să fie folosită pentru a cenzura oponenții regimului, conform Reuters.

Cele două surse apropiate proiectului au discutat cu agenția Reuters despre această tehnologie după ce organizația nonguvernamentală Centrul pentru Combaterea Extremismului a făcut public săptămâna trecută proiectul său privind sistemul de blocare a conținutului video extremist și a cerut marilor companii din domeniul internetului să adopte acest sistem. Printre cei care au înființat această organizație nonguvernamentală se află Frances Townsend, fost consilier pe securitate internă al președintelui George W. Bush, și Mark Wallace, fost coordonator adjunct pentru campania electorală din 2004 a aceluiași lider american.

Potrivit Reuters, trei surse care au cunoștință de discuțiile care au avut loc la reuniunea din aprilie a companiilor de internet și-au exprimat neîncrederea ca un grup din afara domeniului să stabilească modalitate în care se definește conținutul inacceptabil.

O purtătoare de cuvânt de la Facebook a refuzat să ofere explicații punctuale pe această temă sau despre eforturile pe care cei de la Facebook le întreprind în această direcție, însă a transmis într-un comunicat că Facebook analizează împreună cu alții din industrie modalități prin care se poate acționa în comun pentru îndepărtarea conținutului care încalcă politicile sale privind combaterea terorismului. În această lună, potrivit unei surse citate de Reuters, cei de la Facebook au trimis un chestionar altor companii prin care solicitau puncte de vedere pe diferite opțiuni privind o colaborare la nivelul industriei internetului pe această chestiune. Contactați de Reuters, purtători de cuvânt ai Twitter și ai unității Google a Alphabet, ce deține YouTube, nu au dorit să comenteze pe marginea acestei chestiuni.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/google-facebook-si-alte-companii-de-internet-implementeaza-o-tehnologie-de-blocare-automata-a-videoclipurilor-extremiste-25192.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/google-facebook-si-alte-companii-de-internet-implementeaza-o-tehnologie-de-blocare-automata-a-videoclipurilor-extremiste-25192-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv