loading…

Bruxellesul a recomandat oficial Marii Britanii să comunice inițierea procedurii de ieșire din Uniunea Europeană, în contextul în care Londra pare să tergiveseze declanșarea procesului de părăsire a Blocului comunitar.

Consiliul European a comunicat că Marea Britanie trebuie să invoce activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care stabilește un termen de cel mult doi ani pentru ajungerea la un acord privind condițiile ieșirii din UE. Londra este îndemnată să emită o notificare oficială privind intenția de a părăsi UE.

Premierul britanic, David Cameron, și-a anunțat vineri demisia după înfrângerea în referendum, explicând că succesorul său va avea sarcina de a negocia ieșirea din UE. Cameron a sugerat că va rămâne în funcție până în octombrie, astfel că negocierile vor începe atunci. Succesorul lui David Cameron ar putea fi rivalul său din partidul conservator Boris Johnson, un politician populist eurosceptic care a fost primar al Londrei.

Însă Marea Britanie este supusă presiunilor liderilor europeni pentru stabilirea unui calendar rapid în sensul ieșirii din Uniunea Europeană.

“Invocarea Articolului 50 este un act formal care trebuie făcut de Guvernul britanic prin înștiințarea Consiliului European. Londra trebuie să transmită acest mesaj în mod clar, cu intenția explicită de a declanșa Articolul 50. Se poate face printr-o scrisoare trimisă președintelui Consiliului European sau printr-un comunicat oficial în cadrul unei reuniuni a Consiliului European”, a declarat un purtător de cuvânt al instituției comunitare, citat de BBC News online.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/bruxellesul-recomanda-marii-britanii-sa-initieze-iesirea-din-ue-25183.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/bruxellesul-recomanda-marii-britanii-sa-initieze-iesirea-din-ue-25183-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv