Autor:
Mălin Bot
| sâmbătă, 25 iunie 2016 | 4 Comentarii
| 1319 Vizualizari

Peste 5 zile Gabriel Wick își va serba ziua de naștere alături de soția lui Alina la Londra. Împlinește 49 de ani foarte departe de casă, într-o atmosferă de incertitudine apăsătoare. Niciodată nu a fost atât de cuprins de disperare pentru că întreaga lui viață și viitorul pe care încerca să-l construiască sunt acum sub semnul disperării, după ce electoratul britanic a votat pentru ca această țară să părăsească Uniunea Europeană.

Politicienii britanici, cei europeni și reprezentanții statului român la cel mai înalt nivel au dat degeaba declarații liniștitoare pentru cei care muncesc în Marea Britanie, după ce această țară a votat pentru părăsirea Uniunii Europene. După aflarea rezultatului referendumului starea de disperare a cuprins și pe românii care lucrează în Anglia și care acum se confruntă cu incertitudini serioase.

Mesajul unui timișorean care este de un an de zile taximetrist în Londra descrie spaima prin care trec acum românii care muncesc în Marea Britanie. Gabriel Wick este unul dintre cei 180.000 de români care muncesc legal în Anglia. Acesta a plecat acum un an de zile din Timișoara și după primele luni de acomodare la Londra a făcut un alt pas important. Soția lui a emigrat și ea pentru a se angaja la un Hotel unde aproape tot personalul provine din fostele state comuniste ale Europei care acum sunt în Uniunea Europeană.

Gabriel Wick nu este doar un simplu taximetrist român care caută un viitor mai bun la Londra. Destinul lui a fost decisiv marcat de feomenele grave din România care au împins milioane de români în pribegie. Tmișoreanul a ajuns la Londra după ce a dat piept cu birocrația și corupția din România, când a încercat să-și deschidă propria afacere în Timișoara, o mică firmă de taximetrie.

Afacerea putea să-i asigure lui și familiei un trai decent în România, dar lucrurile nu au stat așa pentru că Timșoara nu este un oraș unde poți pur și simplu să deschizi o afacere doar cu bune intenții și inițiativă, mai ales atunci când încerci să devi competitor pe o piață atât de complicată cum este taximetria. Nu banii pentru începerea afacerii au fost prolema, ci birocrația și corupția din administrația locală controlată la vremea respectivă de fostul primar Gheorghe Ciuhandu.


“M-am chinut cu firma foarte mult. Pentru autorizațiile de taxi se cerea șpagă peste șpagă, efectiv nu te lăsau să faci nimic dacă nu acceptai să dai mită. Fie plăteau, fie ajungeai să te judeci la infinit prin tribunale. Mafia lui Ciouhanu m-a terminat efectiv. Peste asta a venit și stilul agresiv al Fiscului. Controale peste controale de la ANAF, sancțiuni, numai probleme. La final ajunsesem să închid firma după de am dat și miliarde statului. Atunci am început să mă gîndesc să emigrez. Acum trei ani a fost asta, aproximativ”, a explicat timișoreanul.

În august 2014 Gabriel Wick a aplicat pe Interet pentru o licență de taximetrie la Londra. A urmat timp de 10 luni toți pașii solicitați de autoritățile britanice și apoi a primit dreptul să devină taximetrist ”pe persoană fizică autorizată” în Marea Britanie.

Are o licență valabilă trei ani de zile. De un an muncește acolo și de câteva luni o are alături pe soția lui, Alina. Alina Wick s-a angajat la un lanț de hoteluri din Londra. ”Nu este ușor, cam 70 la sută din bani se duc imediat ce îi câștig, pe chiria mașinii, pe taxele pe care le percepe statul englez. Câștig bine, dar foarte mult se duce imediat”, a explicat taximetristul.

”Tot personalul din cele cinci hoteluri, unde lucrează soția mea, este format din străini: romani, polonezi, bulgari, indieni. Oamenii sunt toți șocați de decizia de la referendum. Nu le vine să creadă și sunt disperați. Nimeni nu are încredere în ce spun politicienii și în asigurările pe care ei le dau. Este o atmosferă ingrozitoare, nu știm ce ne așteaptă”, a descris Gabriel Wick situația pentru EVZ.

Taximetristul timișorean știe foarte bine ce spune, atunci când se referă la politicieni pentru că a urmărit cu atenție scena politică din Marea Britanie în perioada campaniei electorale pentru referendum. Chiar și-a sacrificat timpul liber pentru a participa, ca voluntar, la campania făcută de tabăra care s-a opus ieșirii Marii Britanii din UE. A încercat să ajute cât mai mult la promovarea mesajelor anti-Brexit, chiar și împărțind pliante și lipind afișe.

Wick spune că nu numai străinii care muncesc în Anglia sunt șocați de decizia de a părăsi UE.

”Toți clienții care s-au urcat în taxiul meu, englezi născuți aici, sunt șocați și au spus că nu le vine să creadă. S-au prezentat la vot mai mulți alegători de vârsta a treia și ei au decis. Tinerii sunt revoltați, în special”, a mai povestit timișoreanul.

”Este atât de multă îngrijorare după votul de ieri. Nimeni nu poate să se pronunțe cum o să fie concret, ce se va întâmpla cu cei care avem acte de reședință, cei care au investit aici sau au drept de lucru oficial. Viitorul pare foarte tulbure. Românii și restul națiilor care lucrează aici, în special din Europa de Est, suntem șocați și disperați după votul de ieri. Culmea e că și englezii sunt revoltați. Managerii de la hotelurile unde lucrează soția mea au spus că efectiv nu știu ce vor face pentru că tot personalul este de afară, nu au englezi angajați. Teoretic, toți cei care avem documente de reședință și drept de lucru suntem asigurați de politicieni că nu vom avea probleme, dar practic nu avem nicio garanție. Știm că se poate întâmpla orice. Probabil că cei care nu au toate actele în regulă și sunt aici ilegal vor fi primii expulzați, apoi vom vedea ce se petrece cu noi. Cert este că atmosfera este de nedescris, oamenii sunt îngrijorați și apăsați de spaima că lucrurile se vor schimba în rău pentru ei”, a mai spus Gabriel Wick pentru EVZ.

Tag-uri:
Marea Britanie, Gabriel Wick, Uniunea Europeană, Uniunii Europene, Gheorghe Ciuhandu, Alina Wick, Marii Britanii

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/wick-gabriel-londra6_2-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/wick-gabriel-londra6_2-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialActualitate
Autor: Mălin Bot | sâmbătă, 25 iunie 2016 | 4 Comentarii | 1319 Vizualizari Gabriel Wick și-a sacrificat timpul liber pentru a...

Preluat de la EVZ