Autor:
Petrisor Cana
| vineri, 24 iunie 2016 | 0 Comentarii
| 24 Vizualizari

Unul dintre cele mai reprezentative evenimente culturale din ţara noastră, Ziua Internaţională a Iei, recunoscut pe plan internaţional, are o însemnătate deosebită în judeţul Gorj, acolo unde, la Hobiţa, satul în care s-a născut Constantin Brâncuşi, are loc Festivalul România Autentică. Manifestarea recunoscută pe plan mondial este serbată atât în capitala SUA, Washington, cât şi în comuna Peştişani. Pe plaiuri gorjene, gazda festivalului este jurnalistul Cosmin Pigui, noul primar al localităţii, care a depus jurământul chiar în ziua în care a debutat evenimentul.

Printre edilii aleşi la scrutinul din pe 5 iunie, care au depus, astăzi, jurământul se numără Cosmin Pigui, unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti din Oltenia. A fost ales primar al comunei Peştişani, din care face parte satul Hobiţa, localitatea în care s-a născut marele nostru sculptor Constantin Brâncuşi. „Vreau să fac din Hobiţa un brand pe măsura valorii lui Brâncuşi, în interesul culturii româneşti şi a valorilor naţionale. Este o dorinţă pe care o împărtăşesc, de mulţi ani, cu locuitorii comunei Peştişani, oameni care trebuie să se simtă mândri că trăiesc în această localitate-simbol a României”, ne-a declarat Cosmin Pigui, la scurt timp după depunerea jurământului. Noul primar a lăsat costumul şi cravata deoparte şi a ales să jure credinţă îmbrăcat într-un costum tradiţional, specific judeţului Gorj.

Cosmin Pigui a devenit celebru după ce a avut curajul, la începutul anilor 2000, să scrie despre încrengăturile de tip mafiot din judeţul Gorj, numeroase dintre articolele sale fiind preluate de presa centrală. A creat şi a condus publicaţia „Impact în Gorj”, la început un săptămânal, care a devenit, ulterior, unul dintre cele mai titrate cotidiene din  Oltenia în care au publicat nume importante din mass-media românească, precum Ion Cristoiu. În ultimii ani, a condus publicaţia „Gorj Exclusiv”, alături de fota echipă de la „Impact în Gorj, cotidian ce se menţine în topul publicaţiilor gorjene.

Coloana tradiţională, acasă la Brâncuşi

La scurt timp după depunerea jurământului, Cosmin Pigui a condus suita de invitaţi la Fesivalul România Autentică. Coloana, în fruntea căreia se afla o căruţă gorjenească, plină cu fete şi băieţi îmbrăcaţi în costume tradiţionale, a trecut pe la Casa Memorială „Constantin Brâncuşi”. Apoi, toţi invitaţii, de la şefi de la judeţ până la săteni şi târgoveţi, aliniaţi, într-o organizare impecabilă, de jur-împrejur, în Poiana Mare, au asistat la un spectacol folcloric de excepţie.

Am găsit, acolo, creatori de costume tradiţionale, meşteri în sculpturi în lemn, un olar autentic, Marcel Tănăsie, dar şi un producător de dulceaţă de trandafir, Dumitru Duicu, un inginer pensionar, din Tismana.

Românii au venit şi petrec în Gorj, acasă la Brâncuși, la una dintre cele mai ample manifestări dedicate iei românești, ce a debutat la Târgu Jiu și continuă la Hobița. Aşa cum au anunţat organizatorii, pe 24 și 25 iunie, Gorjul vibrează în spiritul tradițiilor și obiceiurilor străvechi, în cel mai mare festival “RomânIA Autentică”. Spectacolele cu muzică tradițională au invitați de marcă Gheorghe Roșoga, Petrică Mîțu Stoian, Niculina Stoican, Ion Ghițulescu, Steliana Sima, Rodica Mitran sau Grupul de naişti şi flueraşi „Jiana”, de la Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu. Meșteșuguri tradiționale și bucate românești sunt pe alese. Este cea mai frumoasă și colorată sărbătoare a iei românești.

Simbolul românesc, serbat la Washington

Ia, simbolul românesc, recunoscut pe plan internaţional, este serbat, pe 24 iunie, şi în capitala Statelor Unite ale Americii (SUA). În această zi, primarul Washington, D.C., Muriel Bowser, a proclamat „Ziua Universală a iei”, răspunzând astfel demersurilor Ambasadei României în SUA. Ambasada României în SUA transmite că în proclamația semnată de primar se arată că ziua de 24 iunie a fost recunoscută și celebrată în jurul lumii și este sărbătorită inclusiv de comunitatea românească din Washington, D.C..

De asemenea este menționat faptul că ia românească a devenit un simbol internațional al culturii române și o sursă de inspirație pentru mari creatori de modă. Iniţiată şi coordonată de comunitatea online “La Blouse Roumaine”, sărbătoarea este un prilej de a promova o frumoasă tradiţie românească.

Tag-uri:
Cosmin Pigui, Constantin Br, Ion Cristoiu, Gorj Exclusiv, Fesivalul Rom, Casa Memorială, Poiana Mare, Gheorghe Roșoga, Petrică Mîțu, Niculina Stoican, Ion Ghițulescu, Steliana Sima, Rodica Mitran, Statelor Unite, Muriel Bowser, Ziua Universală, Ambasadei Rom, Ambasada Rom, La Blouse, ziua universala a iei, ziua internationala a iei

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/cosmin-pigui-primar-2-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/cosmin-pigui-primar-2-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialActualitate
Autor: Petrisor Cana | vineri, 24 iunie 2016 | 0 Comentarii | 24 Vizualizari Printre edilii aleşi la scrutinul din pe...

Preluat de la EVZ