Autor:
Dodo Romniceanu
| joi, 23 iunie 2016 | 3 Comentarii
| 4883 Vizualizari

În cadrul unei acţiuni extrem de riscante desfăşurate la graniţa Chinei cu Coreea de Nord, bloggerul rus Alexandr Belenkiy a reuşit să surprindă, cu aparatură performantă, mizerul trai cotidian al tovarăşilor nord-coreeni, sinistrele turnuri de observaţie din care sunt supravegheaţi pas cu pas şi tristeţea copleştitoare care pare să domine vieţile acestora.

Belenkiy a parcurs aproape 500 de kilometri de-a lungul frontierei Chinei cu Coreea de Nord. Pentru presa occidentală, fotografiile bloggerului rus reprezintă o temerară intruziune în cea mai închisă dintre societăţile acestor vremuri.

A surprins copii forţaţi să muncească în construcţii, tovarăşi şi tovarăşe extrem de sărace care-şi spală lucrurile în râuri, fabrici care scuipă noxe, locuinţe vopsite în culori stridente în imediata vecinătate a graniţei – pentru a da impresia de prosperitate – dar dărăpănate şi sumbre pe măsură ce ochiul obiectivului iscodeşte zonele mai îndepărtate.

Nu există autoturisme, câte un camion anacronic hurducându-se din când în când prin praful unor drumuri mizerabile, pline de gropi sau de cele mai multe ori neasfaltate. În unele sate mai îndepărtate, din sărăcie, oamenii sunt îmbrăcaţi mai tot timpul în asprele uniforme militare.

Rusul i-a surprins, de mai multe ori, pe granicerii nord-coreeni aprinzând focuri de-a lungul graniţei, cel mai probabil pentru a diminua vizibilitatea iscoditorilor.

“Foarte puţini străini au fost vreodată aici. Dacă a fost riscant? Categoric, dar a meritat. Ar fi putut să mă reţină şi să mă acuze de spionaj. Pe partea chineză, frontiera aproape nici nu e păzită, dar la nord-coreeni sunt turnuri de observaţie din 300 în 300 de metri. Practic, observă tot ce mişcă”, a povestit Belenkiy.

El mai spune că în cele trei zile petrecute la graniţa chinezo-nord-coreeană abia dacă a văzut 3-4 camioane şi nicio maşină personală.

“De altfel, nici nu ar putea să meargă cu autoturismul pentru că drumurile sunt praf. Bicicleta pare principalul mijloc de transport al tovarăşului de rând. Nu am încercat să fac nici măcar un singur pas pe teritoriul nord-coreean pentru că eram aproape sigur că mă vor aresta. E diferenţă mare între nivelul de trai al chinezilor şi cel al nord-coreenilor. Cred că tocmai de aceea, chinezii nu prea se preocupă de păzirea graniţei cu Coreea de Nord. Cine ar vrea să meargă acolo?”, conchide bloggerul cu amărăciune.

Tag-uri:
Coreea de Nord imagini, Kim Jong-un imagini, frontiera Chinei cu Coreea de Nord, blogger rus, imagini dramatice Coreea, frontiera Coreea de Nord

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/kim-jong1-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/kim-jong1-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPanorama
Autor: Dodo Romniceanu | joi, 23 iunie 2016 | 3 Comentarii | 4883 Vizualizari În cadrul unei acţiuni extrem de riscante...

Preluat de la EVZ