Autor:
Dan Dumitriu
| joi, 23 iunie 2016 | 3 Comentarii
| 1375 Vizualizari

Pe vremuri, Iohannis și MRU erau foarte apropiați.

Conflictul dintre Președintele României și directorul Serviciului de Informații Externe a ajuns la apogeu. În ciuda dezvăluirilor presei, care a relatat cu lux de amănunte modul în care s-a ajuns la acest diferend la vârful statului, toți oficialii de la Palatul Cotroceni au refuzat să facă vreun comentariu. “Evenimentul Zilei” a reușit să obțină nu numai confirmarea acestui conflict, dar și noi amănunte legate de consecințele a ceea ce se întâmplă la ora actuală.

Klaus Iohannis i-a cerut demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu, directorul Serviciului de Informații Externe. Mihai Răzvan Ungureanu a refuzat să o facă. Această informație-bombă, apărută în urmă cu două săptămâni configurau un scenariu ce părea fantastic în acel moment: la vârful statului român, între două piese importante, apăruse o răceală majoră, care se transforma în îngheț.

În condițiile în care vorbim de două instituții esențiale pentru politica externă a României, Președinția României și Serviciul de Informații Externe, această situație poate deveni extrem de periculoasă pentru buna funcționare a Statului.

Iar surse din Parlament din cadrul Comisiei de Control a SIE, confirmate de un oficial de la Palatul Cotroceni care a dorit să rămână anonim, ne-au arătat că situația a devenit periculoasă, fiind blocate, în mod intenționat, cel puțin două decizii majore.

DESPRE MODUL ÎN CARE A DEBUTAT CONFLICTUL PUTEȚI CITI AICI.

Noi amănunte despre substratul acestui conflict au apărut în ultimele săptămâni. Nemulțumirile președintelui Klaus Iohannis la adresa lui Mihai Răzvan Ungureanu au fost legate de atitudinea patronului cotidianului “Adevărul” și al tabloidului “Click”, Cristian Burci, pe care-l bănuia că întreține o relație apropiată cu Serviciul de Informații Externe, iar o parte din articolele critice la adresa Președintelui publicate în cele două cotidiane erau puse pe seama acestei relații. Referirile Președintelui vizau pozele publicate în “Click” cu șeful cancelariei prezidențiale, Dan Mihalache, dormind în timpul unei vizite odficiale în Serbia, până la editoriale din “Adevărul”.  Răspunsul lui Mihai Răzvan Ungureanu la acuzele președintelui Iohannis care vedea mâna SIE în paginile celor două publicații a fost politicos, dar ferm.


“Nu putem interveni în politica unui ziar, iar relația mea cu Cristian Burci este una personală, nu are legătură cu serviciul”, i-ar fi spus Mihai Răzvan Ungureanu, președintelui Iohannis.

Atunci Klaus Iohannis i-a cerut demisia, și după cum știm MRU a refuzat.

Alte surse, apropiate de DNA, vorbesc însă și despre Scandalul BlackCube va fiind una din găurile negre apărute în relația dintre cei doi. Spionii israelieni despre a căror soartă nu se mai știe nimic de săptămâni bune, în condițiile în care ancheta DIICOT debutase spectaculos, iar presa era plină de amănunte picante, tac. Stau în arest, susținând în fața anchetatorilor un singur lucru: am avut aprobare de la CEL MAI ÎNALT NIVEL!

Prin acest CEL MAI ÎNALT NIVEL, sursele citate sugerau că Mihai Răzvan Ungureanu nu ar fi străin de manevra BlackCube, iar președintele Klaus Iohannis ar avea elemente care în privința implicării sale. 

Indiferent care este motivul real al conflictului între cei doi, așa cum menționam în preambulul articolului, au început să apară și victime. 

Sursele citate ne-au relatat un fapt de o gravitate fără precedent: Președintele Klaus Iohannis a refuzat să semneze ordinul executiv al SIE prin care românul răpit în Burkina Fasso putea fi eliberat. Nu putem da mai multe amănunte privind conținutul acestuia întrucât documentul intră în categoria STRICT SECRET, sau cu două zerouri, cum spun cunoscătorii. 

Ordinul executiv al Președintelui a ajuns pe masa lui Klaus Iohannis de la SIE în urmă cu câteva zile, aceasta fiind autoritatea desemnată să ducă negocierile pentru eliberarea românului răpit în Burkina Fasso. Numai că Președintele a refuzat să-l semneze, iar fără această aprobare negocierile nu pot fi finalizate, ne-au relatat sursele citate. Ordinul Executiv al Președintelui este principalul document care guvernează realția dintre Președintele României și serviciile de informații, fiind modalitatea legală prin care acestea pot iniția operațiuni speciale, cu acoperire legală. Proiectul din Republica Moldova este în aceeași situație, dar aici vom reveni cu un material mai amplu.

Vorbim în acest moment de un semn de disperare din partea SIE?

Tot ce este posibil, cu atât mai mult cu cât materialele furnizate de acest serviciu de informații președintelui României se întorc nedeschise, adică necitite. Un semn clar că Iohannis nu mai are încredere în conducerea acestuia. 

Unde se va ajunge cu acest conflict?

E greu de spus, iar zvonurile privind o reconfigurare a majorității parlamentare după vacanță, o alianță murdară PNL-UNPR care ar facilita schimbarea șefului SIE indică structura neobișnuită a acestui conflict.

Are Mihai Răzvan Ungureanu vreun as în mânecă? Se pare că da…

Tag-uri:
klasu iohannis, mihai razvan ungureanu, ungureanu, sie, presedintia romaniei, conflict iohannis, conflict mru, burkina fasso, pnl, unpr, burci, cristian burci, adevarul, click, blackcube, black cube, spioni, dna, diicot, spioni kovesi, kovesi

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/04-05-mru-iohannis-nd-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/04-05-mru-iohannis-nd-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPolitica
Autor: Dan Dumitriu | joi, 23 iunie 2016 | 3 Comentarii | 1375 Vizualizari Pe vremuri, Iohannis și MRU erau foarte apropiați. ...

Preluat de la EVZ