loading…

81.500 de străini au depus, în anul 2015, cereri pentru a obține cetățenie română, numărul acestora fiind de aproape patru ori mai mare față de valorile anului 2014, cei mai mulți fiind moldoveni și cetățeni din țările arabe, anunță președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC).

La nivelul anului 2015, în România, 81.500 de străini au depus cereri de obținere a cetățeniei române, față de aproape 21.000 în anul 2014, anunță ANC. Aceeași sursă precizează că valorile sunt în creștere și în 2016, în primele șase luni fiind înregistrate 52.000 de astfel de dosare.

Cele mai multe cereri vin din partea cetățenilor moldoveni, pe partea de redobândire a cetățeniei, urmați de israelieni, iar pe palierul de naturalizare sunt solicitări venite din partea străinilor din țările arabe.

“Pe naturalizare, nu pe redobândire, cei mai mulți vin din țările arabe. Dar sunt și din Europa, mă refer la Albania, Serbia, Macedonia, avem și din Germania, avem și din Franța. Pe redobândire cei mai mulți sunt din Republica Moldova, cam 90%”, a declarat Iulia Mălina Ciobanu, președintele ANC.

În medie, procedura, de la depunerea dosarului până la obținerea cetățeniei române, durează un an. Oficialii ANC precizează însă că sunt și dosare soluționate în șașe luni, în situația în care documentația depusă este completă și se îndeplinesc condițiile prevăzute de lege. Pentru cei care vor să devină cetățeni români, prin dobândire, una dintre condiții este aceea de a face dovada că au locuit pe teritoriul țării noastre în ultimii cinci-opt ani.

„Media de respingere a dosarelor este de 10% sau chiar mai puțin. Printre motive, cele mai importante- bunul comportament, pe redobândire nu îndeplinește condiția ascendenței sau solicitantul nu completează dosarul cu actele solicitate de catre comisia pentru cetatenie”, a adăugat președinte ANC.

Oficialul ANC recunoaște că „este o creștere foarte mare” a numărului de solicitanți și spune că “probabil situația internațională are un rol important în creșterea volumului.”

„Pentru cei mai tineri dintre ei, cetățenia română înseamnă o oportunitate, dar, mai ales pe redobândire, să știți că sunt și bătrâni care vin să depună jurământul. Cu lacrimi în ochi rostesc jurământul și intonează imnul național. Pentru aceștia reprezintă un sentiment de bine, reprezintă cetățenia ascendenților și de fiecare dată îmi spun –vreau să mor român”, a mai declarat Iulia Mălina Ciobanu.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/81-500-de-straini-au-cerut-sa-fie-cetateni-romani-in-2015-de-patru-ori-mai-mult-fata-de-2014-25089.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/81-500-de-straini-au-cerut-sa-fie-cetateni-romani-in-2015-de-patru-ori-mai-mult-fata-de-2014-25089-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv