loading…

Ambasadorii statelor UE au aprobat, astăzi, proiectul de înființare a Poliției europene pentru protejarea frontierelor, care va dispune de propria Pază de coastă, în scopul combaterii imigrației, informează publicația The Wall Street Journal citată de Mediafax.

Proiectul a fost aprobat cu unele compromisuri, pentru atenuarea temerilor referitoare la cedarea suveranității. Astfel, decizia de mobilizare a Poliției UE de frontieră se va lua prin majoritatea voturilor guvernelor statelor membre. Dacă o țară va refuza să accepte patrule ale poliției UE deși astfel ar fi pus în pericol Spațiul Schengen, alte state vor avea dreptul să construiască garduri la frontiere pentru a se proteja.

Planul urmează să fie aprobat în câteva săptămâni și de Parlamentul European și de Consiliul European, dar, conform experților, voturile vor fi simple formalități.

Agenția UE pentru Protecția Frontierelor și zonelor de Coastă va fi construită pe formatul actualei instituții de profil, Frontex, urmând să aibă 1.500 de agenți care vor putea fi mobilizați rapid.

Comisia Europeană a propus în decembrie 2015 înființarea unei noi agenții pentru securizarea frontierelor externe, cu forțe terestre și navale care vor putea desfășura operațiuni chiar dacă guvernul unui stat va avea obiecții, măsura fiind cel mai mare transfer de suveranitate de la introducerea euro.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/ambasadorii-statelor-ue-aproba-crearea-politiei-europene-de-frontiera-25054.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/ambasadorii-statelor-ue-aproba-crearea-politiei-europene-de-frontiera-25054-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv