Autor:
Simona Stupar
| marţi, 21 iunie 2016 | 0 Comentarii
| 3 Vizualizari

Marian Muhuleț, vicepreședintele AEP

Vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Marian Muhuleţ, a declarat azi că, până în prezent, s-au înregistrat 1.007 solicitări de vot prin corespondenţă şi 334 de cereri pentru înfiinţarea de secţii de votare la alegerile parlamentare.

„Asta nu înseamnă că înfiinţăm trei secţii de votare, ci că sunt 334 de solicitări de pe tot mapamondul. Practic nu suntem în faţa faptului de a înfiinţa vreo secţie de votare la solicitare, în momentul de faţă. Dar datele sunt disponibile, sunt accesibile oricărui cetăţean, îi încurajăm pe cetăţeni să facă astfel de solicitări, pentru ca dreptul lor constituţional să fie exercitat în condiţiile optime, puse la dispoziţie de Parlament prin legile 288 şi 208 aprobate anul trecut”, a spus Muhuleţ, într-o conferinţă de presă la MAE.

Potrivit acestuia, în prezent, românii din străinătate sunt mai favorizaţi decât cei din ţară în perspectiva dreptului de vot, sunt „discriminați pozitiv” și este de datoria lor să cunoască şi să se informeze prin apel la misiunile diplomatice ale României, la consulate, ambasade, ICR-uri, unde găsesc toate informaţiile.

Vicepreşedintele AEP a precizat că vor fi organizate secţii de votare atât în misiunile diplomatice, cât şi acolo unde cetăţenii solicită acest lucru, fiind necesar un număr de minim 100 de cetăţeni români cu domiciliul sau reşedinţa în străinatate, prin înscrierea în Registrul electoral.

Întrebat dacă există o estimare a românilor care pot cere să voteze în străinatate la alegerile parlamentare, Muhuleţ a spus că oficial nu există, precizează Agerpres.

„Oficial avem doar o cifră de aproximativ 500.000 de cetăţeni români cu domiciliul în străinatate, care au paşaport de cetăţean român cu paşaport în străinatate”, a spus Muhuleţ.

Și ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a făcut un apel la românii din diaspora, pentru a se înscrie în Registrul electoral ca să poată vota la alegerile parlamentare din noiembrie 2016.

Tag-uri:
vot prin corespondenta, MAE, AEP, voturi, sectie de votare, romanii din strainatate

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/marian_muhulet-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/marian_muhulet-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialParlament
Autor: Simona Stupar | marţi, 21 iunie 2016 | 0 Comentarii | 3 Vizualizari Marian Muhuleț, vicepreședintele AEP Vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente...

Preluat de la EVZ