Autor:
Simona Stupar
| luni, 20 iunie 2016 | 0 Comentarii
| 0 Vizualizari

Virginia Raggi, noul primar al Romei

Mișcarea Cinci Stele, anti-sistem și eurosceptică, din Italia a câștigat alegerile în plan local, în multe localități din țară, cele mai importante fiind capitala, Roma, și Torino, conform primelor rezultate parțiale.

Virginia Raggi va deveni prima femeie primar al Romei, într-o victorie considerată o lovitură pentru premierul Matteo Renzi și partidul său de centur- stânga Partidul Democrat.

PD a obținut victoria la Milano și Bologna. Rezultatele ar putea oferi partidului antiglobalist M5S o platformă pentru alegerile parlamentare din 2018.

Raggi, o avocată în vârstă de 37 de ani, era puțin cunoscută în urmă cu câteva luni, și ar se pare că a obținut două treimi din voturi, învingând candidatul PD, Roberto Giachetti. „Voi fi un primar pentru toți romanii. Vor restaura legalitatea și transparența instituțiilor orașului, după 20 de ani de proastă guvernare. Cu noi începe o nouă eră”, a spus ea.

Raggi va conduce un oraș cu multe datorii (peste 13 miliarde de euro), de două ori cât bugetul său. Locuitorii Romei sunt frustrați de infrastructură, mizeria de pe străzi, deficiențele transportului public și lipsa locuințelor, conform corespondenților presei străine.

În Torino, o altă reprezentantă a M5S,  Chiara Appendino, a dat o nouă lovitură Partidului Democrat, a cărui candidat avea prima șansă, după primuol tur de scrutin, de acum două săptămâni.

Fondat de comedianul Beppe Grillo, în 2009, Mișcarea de Cinci Stele, face campanie împotriva corupției din politica italiană, de câțiva ani.

Primarul democrat al Romei,  Ignazio Marino, a demisionat în octombrie, în urma unui scandal legat de cheltuielile publice, iar de atunci orașul nu a mai avut un primar. Un alt scandal referitor la influența mafiei asupra Consiliului Local din Roma a făcut să crească M5S.

În Napoli, al treilea oraș ca mărime din Italia, fostul procuror Luigi de Magistris, un centrist, a câștigat, se pare, al doilea mandat.

Tag-uri:
italia, alegeri locale, primar, femeie, premiera, roma, virginia raggi, partidul democrat, matteo renzi, miscarea de cinci stele

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/virginia-raggi-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/virginia-raggi-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEuropa
Autor: Simona Stupar | luni, 20 iunie 2016 | 0 Comentarii | 0 Vizualizari Virginia Raggi, noul primar al Romei Mișcarea Cinci...

Preluat de la EVZ