Autor:
Roland Cătălin Pena
| luni, 20 iunie 2016 | 0 Comentarii
| 33 Vizualizari

Dovada că am diplomă de inginer

Vineri seara m-am întâlnit cu un coleg de facultate pe care doar facebook-ul mi-l mai putea aduce în cale, după atâția ani. Omul are o memorie fabuloasă, mi-a amintit o mie și una de nebunii al căror actor fusesem, cât timp am urmat cursurile Politehnicii bucureștene și locuisem în Regie. Tot el mi-a amintit de acest să-i zic reportaj, din mai 2010, de care cam uitasem și nu prea, pe care îl redau cu aceeași plăcere, sau nu prea, cu care l-am scris în urmă cu șase ani, pe un site cu audiență restrânsă:

Mai întâi am dat un telefon. La arhivele Politehnicii București. Apoi mi-am făcut curaj o lună. Simțisem eu că nu-i de joacă. Așa ca l-am luat și pe Robert (un coleg la acea vreme – n.a.)  cu mine. Să fie martor și fotoreporter.

Am intrat în curtea Politehnicii, cu Loganul lui Robert, ca-n brânză și am parcat lângă rectorat, pentru că de acolo nu mai aveam cum sa înaintăm. Doar dacă aveam card de acces, cu toate ca noi voiam să ieșim, ci doar să ajungem la Facultatea de Mecanică Agricolă, unde îmi terminasem studiile de „tractorist”, fix în vara lui 1989.

În sfârșit, o luăm la picior, distanța fiind undeva la cam un kilometru. Ajungem in fața faculățtii. Surpriză, nu mai sunt tractorist, între timp am devenit, făra să știu, inginer în sistemele biotehnice. Etetee, ce m-am șmecherit! – mă gandesc. Stau la poză, ca să am dovada noii mele calități, după care urc la secretariat, la etajul 1, exact unde-l lăsasem în urmă cu 21 de ani.

– Sarut mâna!

– Bună ziua!

– Aș vrea să-mi iau diploma și am auzit că trebuie să-mi dați dvs. o fișă de lichidare.

– Imediat! Cum vă cheamă?

Mă prezint. Doamna secretară mai are o curiozitate, în ce an am absolvit? Îi zic. Face ochii mari, ce-o fi făcut ăsta până acum? Presă, răspund eu tot în gând.

Pune hâîrtia pe birou. „Cine v-a fost îndrumător de proiect?”. Luat repede, nu-mi amintesc. Zic, parcă Weber îl chema. Alți ochi mari. „N-am auzit”, mă pune doamna la punct. „Dar de ce ma întrebaâi?”. „Păi, trebuie sa semneze pe fișă”. Oleleee…fac eu.

– Oricum trebuie să mergeți cu fișa la căminele studentești, daca ați stat în cămin.

– Am stat, dar pot zice ca n-am stat.

– Cum să ziceți, dacă deja mi-ați spus că ați stat?

Doamnă, s-au prescris crimele din decembrie, iar în Politehnică nu s-au casat cearceafurile?

– Asta e regula. Mergeți în P6, de acolo luați ștampila. După care mergeți la biblioteca facultății.

– Nici astea nu s-au prescris??? Unde e?

– În fostul TCM.

– După care merg la rectorat și-mi iau diploma, încerc eu marea cu degetul.

– Nu, vă întoarceți, dar întâi treceți pe la contabilitate, în rectorat.

– Păi, de ce să mă întorc?

– Să vă semnez eu și decanul.

 Și dacă a murit?

Mă trec transpirațiile, pe puțin trei kilometri de făcut. Iau fișa, cobor să-mi sun un prieten. Bă, Bâzdâce, cum âl chema pe îndrumătorul meu de proiect, că am un lapsus. Bayer, bă zice el, dar ce-ți veni? Păi încerc să-mi iau diploma. Pe Bâzdâc îl apucă râsul: Bă, am avut și eu o tentativă, dar am abandonat-o pe la jumătatea circuitului, că pierdeam trenul. E lucru’ dracu’. Ai nervii la tine? Îi am, dar deja sunt puși pe moațe.

Robert care mărșăluia alături, mă intreaba, dupa ce închid telefonul:

– Dar ce-ți trebuie numele ăluia?

– Trebuie să dea cu plaivasul pe coala asta.

– Și dacă a murit?

Hait, asta ar mai lipsi. Mă rog în gând ca dom profesor sa fie bine, sănătos și la facultate când mă întorc.

La bibliotecă. Etajul 3 in fostul TCM, azi IMST

Cioc, cioc și intru. Vă rog să ieșiți și mergeți la ghișeu. Ies, doi pași la stânga și sunt în fața ghișeului.

– Ce doriți?

– O ștampilă și o semnatură pe fișa asta de lichidare.

– Dați-mi legitimația de bibliotecă!

  • De unde, doamnă? După doua decenii?

Si mai bag o dată textul cu crimele din decembrie 1989.

Doamna zâmbește, poc o ștampilă și o semnătură, făra nicio verificare.

„La revedere”. „Mulțumesc, sărut mâna”.

Din nou la picior, spre P6 .

La cămine, în Regie

Continuarea pe premium.evz.ro

Premium.evz.ro este platforma cu plată a site-ului „Evenimentul zilei”, cuprinzând o selecție exclusivă de materiale de presă de calitate.

Tag-uri:
Mecanică Agricolă, facultate, diploma, reportaj, politehnica, videanu, regie, inginer, rectorat, bacalaureat, cora, militari

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/fefe-diploma-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/fefe-diploma-465x390-300x265.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Autor: Roland Cătălin Pena | luni, 20 iunie 2016 | 0 Comentarii | 33 Vizualizari Dovada că am diplomă de inginer Vineri...

Preluat de la EVZ