Autor:
Ciprian Iancu
| luni, 20 iunie 2016 | 0 Comentarii
| 68 Vizualizari

Sâmbătă seara peste 1.000 de maşini din oraşele Văii Jiului şi peste 100 de acoperişuri au fost grav avariate de bucăţi de grindină de dimensiunile unui ou de găină. Dezastrul s-a repetat, dar sub o altă formă, în noaptea de duminică spre luni: sute de gospodării au fost inundate.

Până luni la amiază, mai bine de 600 de proprietari de autovehicule din Petrila, Petroşani, Lupeni, Vulcan, Aninoasa şi Uricani s-au prezentat la sediile de poliţie din localităţile amintite pentru a li se elibera dovezi în baza cărora să-şi poată înlocui parbrizele sparte. Dacă la aceste cazuri se adaugă şi maşinile care „au scăpat” doar cu tăblăria îndoită, se poate estima că numărul vehiculelor avariate depăşeşte 1.000. „Nu am văzut aşa ceva în viaţa mea. Am 40 de ani, am mai văzut grindină în zone de munte, dar niciodată atât de mare. A fost cât un ou de găină. Soţul meu a încercat să prindă una scoţând mâna pe geam dar s-a ales cu un deget umflat şi învineţit”, spune Carmen Popescu.

Conform primelor evaluări făcute de autorităţi, pe lângă autoturisme, au fost avariate acoperişurile a nu mai puţin de 125 de locuinţe ori şcoli, dar şi dar şi acoperişurile unor blocuri. „Grindina a distrus parțial acoperișul unui bloc situat pe strada Venus din Petroșani, în timp ce, acoperișul Școlii Generale Carmen Sylva, tot din Petroșani, a fost distrus în totalitate. Parțial au fost deteriorate acoperișurile Colegiului Mihai Eminescu și al Colegiului Economic Hermes, ambele din Petroșani. Alte 122 de acoperișuri de locuințe din Petroșani au fost afectate de grindina căzută în cursul nopții. Subprefectul

Fabius Kiszely, președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al județului Hunedoara spune că o evaluare finală a pagubelor se poate realiza după ce toate primăriile din Valea Jiului vor transmite o situație centralizată”, se arată într-un comunicat al ISU Hunedoara.

Inundaţii “la indigo” în Petroşani

Ploaia torenţială căzută în Valea Jiului sâmbătă spre duminică noaptea a dus la colmatarea pârâului Staicului. Precipitaţiile au revenit, şi mai abundente, în noaptea de duminică spre luni, repetându-se astfel istoria din 2008, din aceeaşi zonă. Apartamentele de la parterul a 30 de blocuri, majoritatea din cartierul Aeroport al oraşului Petroşani au fost distruse. Ploaia a început în jurul orei 21.00. Într-o oră şi jumătate, la 112 s-au primit peste 200 de apeluri de la locuitori ai Văii Jiului care cereau ajutor. În primele patru ore ale intervenţiei, pompierii au evacuat 60 de personae din cartierul Aeroport.

Inundaţii s-au produs şi în municipiul Lupeni, în zona Bărbăteni, iar fenomene similare, dar de o gravitate mai mică au avut loc şi în Vulcan, Petrila şi Uricani. Cei 200 de pompieri mobilizaţi în zonă de ISU Hunedoara au fost nevoiţi să ceară ajutorul colegilor lor din Timiş, Caraş-Severin, Gorj, Sibiu şi Alba, judeţe din care au fost trimişi încă 100 de angajaţi ISU.

Tag-uri:
valea jiului, acoperisuri, dezastrul s-a repetat, gospodarii inundate, petrila, petrosani, lupeni, vulcan, aninoasa, uricani

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/index_22-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/index_22-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialActualitate
Autor: Ciprian Iancu | luni, 20 iunie 2016 | 0 Comentarii | 68 Vizualizari Sâmbătă seara peste 1.000 de maşini...

Preluat de la EVZ