Autor:
Simona Stupar
| duminică, 19 iunie 2016 | 0 Comentarii
| 51 Vizualizari

Proteste în Okinawa

Zeci de mii de oameni au participat, azi, la un protest în Okinawa, îndreptat împotriva prezenţei bazelor militare ale SUA pe insula japoneză, după ce un fost militar american a mărturisit că ar fi violat şi ucis o japoneză, informează Associated Press.

Protestatarii au cerut revizuirea Acordului de securitate SUA-Japonia, în urma căruia insula Okinawa găzduieşte cea mai mare parte a trupelor americane din Japonia.

De asemenea, un subiect controversat este şi planul prin care o bază aeriană a puşcaşilor marini americani ar urma să fie mutată într-o zonă mai puţin populată a insulei, localnicii opunându-se planului.

Propunerea de relocare a fost prezentată ca urmare a reacţiilor vehemente ale cetăţenilor după violul unei fete de către trei militari americani, în 1995, scrie Mediafax.

Recent, un fost militar american a fost arestat preventiv în Japonia în ancheta privind uciderea unei femei în apropierea unei baze a SUA din Okinawa.

Aproximativ 65.000 de oameni au participat la manifestaţie, potrivit agenţiei Kyodo News.

De asemenea, un miting a avut loc şi în faţa reşedinţei primului ministru la Tokyo, atrăgând aproximativ 10.000 de oameni, care a fost organizat în aşa fel încât să coincidă cu protestul de la Okinawa, în semn de sprijin pentru revendicările participanţilor de la mitingul din Okinawa.

Luna trecuta, generalul lt. col. Lawrence Nicholson, comandantul general al puşcaşilor marini americani din Japonia, a subliniat importanţa alianţei bilaterale.

„Vă rugăm să nu permiteţi ca acest act teribil de violenţă să încordeze relaţiile dintre cele două comunităţi,” a declarat oficialul american, comentând efectele cazului privind uciderea femeii.

Tag-uri:
Kyodo News, Lawrence Nicholson, sua, japonia, okinawa, proteste, baze militare, tokyo, puscasi marini

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/japonia-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/06/japonia-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialASIA
Autor: Simona Stupar | duminică, 19 iunie 2016 | 0 Comentarii | 51 Vizualizari Proteste în Okinawa Zeci de mii de oameni...

Preluat de la EVZ