loading…

Dragoș Bucurenci a participat, alături de polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă – nava MAI Ștefan cel Mare, la un exercițiu de căutare și salvare a unor persoane aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue).

În scenariul exercițiului, polițiștii de frontieră din Centrul SCOMAR al Gărzii de Coastă observă pe radare o ambarcațiune neidentificată, de mici dimensiuni, care navighează pe o mare agitată cu  vizibilitate redusă, pe direcția Portului Tomis. În același timp, Centrul Maritim de Coordonare Constanța (MRCC) preia mesajele disperate de ajutor transmise de persoanele aflate în dificultate. Ambarcațiunea are motorul defect, plutește în derivă, câteva persoane au căzut în apă și la bordul ambarcațiunii nu sunt suficiente veste de salvare. Imediat, se declanșează o operațiune SAR (Search and Rescue), fiind alertate toate instituțiile responsabile. La fața locului s-a deplasat imediat nava Gărzii de Coastă „Ștefan cel Mare”, care se afla în misiune pe Marea Neagră, pregătită pentru intervenție, pentru salvarea persoanelor aflate în pericol de înec. 

La bordul navei M.A.I., alături de polițiștii de frontieră care au salvat sute de migranți din apele Mării Mediterane, se află și Dragoș Bucurenci, care a fost instruit asupra modului de intervenție în operațiunile de salvare pe mare.

În anul petrecut la Bruxelles la Comisia Europeană am auzit multe discuții despre migrația ilegală, dar nu cred că poți pricepe adevărata dimensiune a acestei drame altundeva decât acolo unde ea se desfășoară zi de zi, la granițele Uniunii Europene. M-am bucurat să-i cunosc pe polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, să le aflu poveștile și să particip alături de ei la un exercițiu de salvare a unei ambarcațiuni aflate în derivă. Sunt oameni extraordinari care se confruntă în fiecare zi cu situații dramatice. Prin profesionalismul și umanitatea de care au dat dovadă, mi-au câștigat definitiv respectul”, a declarat Dragoș Bucurenci.

În continuarea exercițiului, polițiștii de frontieră au recuperat victimele din apă și au transferat celelalte persoane de pe ambarcațiune la bordul navei. Nava Poliției de Frontieră a remorcat barca spre Portul Tomis, moment în care au „intervenit”  autoritățile competente (SMURD, IGI, IJJ și IPJ Constanța) pentru trierea, acordarea de prim ajutor și preluarea acestora.

Acțiunea face parte dintr-un demers de promovare a Zilei Porților Deschise pentru Copii, eveniment care va avea loc la sediul M.A.I. la 1 iunie, între orele 8.00 – 13.00.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/politistii-de-frontiera-din-cadrul-garzii-de-coasta-sprijiniti-in-misiune-de-dragos-bucurenci-24062.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/politistii-de-frontiera-din-cadrul-garzii-de-coasta-sprijiniti-in-misiune-de-dragos-bucurenci-24062-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv