Autor:
Carmen Anghel
| marţi, 31 mai 2016 | 0 Comentarii
| 135 Vizualizari

Unul dintre obiectele expuse la MNAIC. Fotografii: MNAIC

Exponatul lunii iunie la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este reprezentat o mică trusă de instrumente chirurgicale romane, care oferă date despre practica medicală a romanilor pe teritoriul Daciei. va spunem doar că aceștia erau „meșteri” în operațiile de cataractă și, pe de altă parte, au inventat multe instrumente medicale care se folosesc și astăzi sub aceeași denumire.

Alături de această trusă vor mai fi expuse încă alte patru obiecte de uz medical, folosite în epoca romană la Tomis (Constanța). Piesele se vor grupa sub titlul „Instrumente medicale romane descoperite la Tomis (Constanța)”. Practica medicală este atestată în antichitatea dobrogeană direct, printr-o serie de descoperiri arheologice, dar și indirect, prin informații epigrafice sau iconografice.

Atestarea epigrafică a practicilor medicale în cetățile de pe litoralul dobrogean datează din perioada elenistică. Astfel, de la Histria provine un monument dedicat zeului medicinei, Asklepios. O altă inscripție elenistică (sec. II a.Chr.), tot de la Histria, conține mulțumirile publice ale Sfatului și Adunării poporului, pentru Diokles, fiul lui Artemidoros, medic din Cizic (lb. gr. Kýzikos), care prin conferințele și demonstrațiile sale publice a contribuit la dezvoltarea medicinei locale. Centrul din Cizic, alături de cel din Kos (lb. gr. Kòs) unde școala lui Hippocrates formase generații de medici desăvârșiți, era renumit pentru calitatea actului medical. De aceea, cetățenii greci din coloniile vest-pontice apelau, în cazuri dificile, la medicii renumiți din aceste centre. Romanii au preluat rezultatele practice ale medicinei din perioadă elenistică, sintetizându-le în lucrări de referință cum a fost tratatul lui Celsus sau informațiile oferite de către Paulus din Aegina.

 Specialiștii de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța ne-au pus la dispoziție povestea, pe scurt, a medicinei romane pe teritoriul Daciei. Expoziția poate fi vizitată de mâine, 1 iunie.

Alături de lucrările amintite, circulau rețete uzuale, ca acel inventar al leacurilor scris de Plinius cel Bătrân.

Continuarea pe premium.evz.ro

Premium.evz.ro este platforma cu plată a site-ului „Evenimentul zilei”, cuprinzând o selecție exclusivă de materiale de presă de calitate.

Tag-uri:
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, operații, instrument emedicale, medicii romani, medicii greci, Plinius cel Bătrân, instrumentar, expoziție MNAIC, Exponatul lunii iunie MNAIC

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/instrument-medical-roman-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/instrument-medical-roman-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialCultură
Autor: Carmen Anghel | marţi, 31 mai 2016 | 0 Comentarii | 135 Vizualizari Unul dintre obiectele expuse la MNAIC. Fotografii: MNAIC ...

Preluat de la EVZ