Autor:
Dodo Romniceanu
| luni, 30 mai 2016 | 4 Comentarii
| 1125 Vizualizari

Lia Olguţa Vasilescu

Primarul municipiului Craiova, aflată în prezent în arest la domiciliu, a revenit, luni, în faţă procurorilor anticorupţie la exact două luni de la reţinerea ei pentru acuzaţii de corupţie. Ea a fost audiată în dosarul deschis de DNA, procurorii hotărând să extindă urmărirea penală pentru săvârşirea unei noi infracţiuni de spălare a banilor.

UPDATE. 13.30. În același dosar, procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de Radu Cosmin Preda, administrator public al Craiovei, sub aspectul săvârşirii unei noi infracţiuni de instigare la spălare de bani, precum şi faţă de Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociaţii non-profit, pentru o nouă infracţiune de spălare a banilor.

Redăm integral comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale față de inculpaţii:

VASILESCU LIA OLGUŢA, primar al municipiului Craiova, sub aspectul săvârşirii unei noi infracțiuni de spălare a banilor,
PREDA RADU COSMIN, administratorul public al Craiovei, sub aspectul săvârșirii unei noi infracțiuni de instigare la spălare de bani,
POPESCU ELENA DANIELA, reprezentant al unei asociații non profit, sub aspectul săvârșirii unei noi infracţiuni de spălare a banilor.

În dosarul respectiv cei trei inculpaţi mai sunt acuzaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită (4 infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (3 infracțiuni) şi spălare de bani (VASILESCU LIA OLGUŢA), două infracțiuni de complicitate la luare de mită (PREDA RADU COSMIN) şi patru infracțiuni de complicitate la luare de mită (POPESCU ELENA DANIELA).

Din ordonanța prin care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru noile fapte, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
Cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, desfăşurată în anul 2012, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Vasilescu Lia Olguța, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic.
În cadrul „donațiilor” estimate la 135.907 euro, care au constat în realizarea de materiale electorale şi susţinerea de spectacole, inculpata Vasilescu Lia Olguța a primit de la un om de afaceri, ca urmare a exercitării influenţei sale politice, suma de 25.000 euro pentru plata concertului susţinut de un artist străin, bani pe care i-a remis cash (plus încă 25.000 euro, a căror provenienţă nu este stabilită), în preziua concertului din 14.05.2012, unei persoane organizator evenimente. Aceasta din urmă a achitat suma totală de 50.000 euro staff-ului artistului respectiv, conform contractului depus la dosarul cauzei. Prin această activitate, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a folosit suma respectivă cunoscând că provine din săvârşirea unei infracţiuni.

Într-un context diferit, în cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguța a pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, pentru și printr-o asociație non profit, cu titlu de mită, mai multe sume de bani, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.
Referitor la sumele de bani pretinse şi primite de inculpata Vasilescu Lia Olguţa cu ajutorul inculpaţilor Preda Radu şi Popescu Elena Daniela, din probele administrate a rezultat că inculpata Popescu Elena Daniela, preşedinte al asociaţiei, în cunoştinţă de cauză, la instigarea inculpatului Preda Radu, care, de asemenea, cunoştea provenienţa şi modul real de obţinere a sumelor de bani intrate în contul asociaţiei cu titlu de sponsorizări, a acceptat încheierea a trei contracte de sponsorizare, iar ulterior a dispus transferul sumei de 316.471 lei, în luna iunie 2014, din contul asociaţiei în contul unei societăţi comerciale, în scopul disimulării adevăratei naturi a provenienţei acesteia, cunoscând că provine din săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

 Astăzi, primarul Craiovei, Lia Olguța vasilescu, a petrecut cel mult 15 minute în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, declarând la ieşire că “este un dosar aberant”.

“Este ultima săptămâna de campanie electorală şi trebuia să mă plimb şi eu pe aici. Iată că în secolul XXI, un primar este chemat la DNA pentru că a îndrăznit să văruiască nişte faţade în oraşul său. Este vorba despre o acuzaţie de spălare de bani. Eu îi invit de cetăţenii Craiovei la vot să se exprime. (…) Dacă ar fi s-o iau de la capăt, aş face exact acelaşi lucru. Acei bani nu au ajuns la mine în buzunar. Acei bani au fost folosiţi pentru repararea unor faţade. (…) Am făcut o plângere către CSM pentru cum au fost anchetaţi martorii în dosarul meu. Nu am primit încă niciun răspuns şi voi face publice toate dovezile pe care le deţin pentru că niciun judecător nu mă poate condamna pe baza probelor administrate. Mi se pare un dosar cusut cu aţă albă, este un dosar de campanie electorală. Olguţa Vasilescu nu are voie să câştige Primăria Craiovei şi se fac demersuri pentru asta”, a declarat primarul Craiovei la ieşirea din sediul DNA.“Mă aştept la ce e mai rău pentru că este ultima săptămână de campanie electorală”, a declarat Olguţa Vasilescu înainte de intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Ea este acuzată de luare de mită (patru infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (trei infracțiuni) și spălare de bani. Potrivit procurorilor, ea a impus unor oameni de afaceri să sponsorizeze pe de o parte campania electorală din 2012, iar pe de altă parte să dea bani pentru renovarea faţadelor clădirilor din centrul Craiovei. Banii, notează anchetatorii, au fost folosiţi pentru materiale promoţionale şi pentru plata lui Goran Bregovici, care a susţinut un concert în campania locală.

Tag-uri:
Lia Olguţa Vasilescu, audiata la DNA, primarul Craiova, Lia Olguta Vasilescu DNA

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/02-olguta-vasilescu-agerpres-8483934-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/02-olguta-vasilescu-agerpres-8483934-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Autor: Dodo Romniceanu | luni, 30 mai 2016 | 4 Comentarii | 1125 Vizualizari Lia Olguţa Vasilescu Primarul municipiului Craiova, aflată în...

Preluat de la EVZ