Autor:
Roland Cătălin Pena
| luni, 30 mai 2016 | 0 Comentarii
| 150 Vizualizari

Teatrul din Caracal înainte cu 10 ani de a concerta George Enescu

Între 1915 și 1916, George Enescu face un turneu istoric, cu șaisprezece concerte de-a lungul și de-a latul României de atunci, în care a cântat marile capodopere ale literaturii violonistice: concerte, sonate sau piese pentru vioară de mare acompaniament, susţinut de pianistul Theodor Fuchs.

Enescu a ajuns atunci la Brăila, Craiova, Turnu Severin, Bacău, Galaţi, Piteşti, Ploieşti, Slatina, precum şi Caracal, reşedinţa judeţului Romanaţi.

La 8 ianuarie 1915, Enescu lansează un apel pentru strângerea de fonduri în vederea instalării unei orgi în sala Ateneului Român din București. Ca să strângă bani, concertează în mai multe oraşe din ţară, pentru ca pe 21 ianuarie (3 februarie) 1915 să ajungă şi la Caracal.

,,Începuse acţiunea perseverentă, eroină, dusă cu o pilduitoare abnegaţie de către Enescu, pentru a deştepta pretutindeni, chiar în cele mai umile târguşoare ale patriei sale, interesul pentru muzica bună” (George Enescu – Monografie – Ed. Academiei R.S.R Bucureşti, 1971, pag. 413) .

Faptul că a concertat ,,în faţa unui auditoriu din Slatina, Caracal, Huşi, Târgovişte, Turnu Măgurele (1915 – 1916) etc… constituie pentru marele artist un ţel demn de oricâte sacrificii” (Idem – pag. 422).

La Pitești, presa comunistă zicea ca a fost ok

Presa locală i-a făcut lui Enescu o frumoasă popularizare. Atunci au răsunat pentru prima dată în oraş armonioasele acorduri ale viorii fermecate a marelui nostru muzician. Sala de spectacole a Teatrului Naţional a fost neîncăpătoare. Concertul său s-a concretizat prin ,,naturaleţe, sensibilitate, bogăţia coloritului, varietatea nuanțelor şi îmbinarea atenţiei acordate substanţei muzicale cu virtuozitatea. ( V.Tamaş– ,,Enescu pe meleagurile Argeşene” în Ziarul ,,Secera şi Ciocanul”, Piteşti 10.IX.1967, pag.2).

Mizeria de la Caracal

Tineretul caracalean l-a primit cu mare căldură, dornic de a cunoaşte măiestria acestui ,,vrăjitor al muzicii”. Acompaniamentul la pian a fost susţinut de renumitul muzician Theodor Fuchs.

Continuarea pe premium.evz.ro

Premium.evz.ro este platforma cu plată a site-ului „Evenimentul zilei”, cuprinzând o selecție exclusivă de materiale de presă de calitate.

Tag-uri:
george enescu, caracal, minuni, ateneu, romanati, minunile caracalului, concert enescu, teatru national

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/caracal-teatrul-national-1905-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/caracal-teatrul-national-1905-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Autor: Roland Cătălin Pena | luni, 30 mai 2016 | 0 Comentarii | 150 Vizualizari Teatrul din Caracal înainte cu 10 ani...

Preluat de la EVZ