Autor:
Dan Dumitriu
| sâmbătă, 28 mai 2016 | 0 Comentarii
| 40 Vizualizari

Avocați, stați liniștiti la locurile voastre…

Declarația ministrului Justiției Raluca Prună potrivit căreia prin prin modificarea legii de exercitare a profesiei de avocat, aceștia vor dobândi “imunitate absolută” a stârnit reacții dure din partea organizațiilor profesionale. Baroul București a emis un comunicat prin care o acuză pe Raluca Prună de dezinformare și manipulare a opiniei publice prin declarații false. Mai mult, în același spirit, Baroul Cluj a decis să organizeze un Marș al Tăcerii.

Ministrul Justiției Raluca Prună declarase în data de 16 mai : 

„Mâine am să merg în plen. Voi spune de ce nu cred că legea astfel cum a fost modificată este o lege bună. Și spun asta ca avocat. N-am să intru acum în detalii, dar cred că nu putem face din nicio profesie liberală, fie și din profesia liberală a avocaților o profesie care se bucură de o imunitate absolută. Este ceva nemaiîntâlnit în Uniunea Europeană, cel puțin.”Pericolul lipsirii persoanei de dreptul la aparare-rezultat al manipularii ca avocatii ar dori o ‘imunitate’.

Această poziție guvernamentală a fost preluată imediat de mai multe ONG-uri fără a analiza în mod independent conținutul inițiativei legislative, apogeul fiind dat de declarația ambasadorului Statelor Unite la București, Hans Klemm care a spus:  

“Propunerea de a schimba radical cadrul de funcţionare al ANI, de a oferi imunitate extinsă avocaţilor – niciuna dintre aceste propuneri nu va susţine lupta României împotriva corupţiei”, a susţinut Hans Klemm.

Ieri, a venit prima reacție oficială din partea avocaților. Printr-un comunicat, Baroul București a criticat extrem de dur declarațiile ministrului Justiției, acuzând-o de dezinformare și manipulare. Iată comunicatul integral:

“Consiliul Baroului Bucuresti critica ferm modul in care opinia publica a fost indusa in eroare, prin acreditoarea ideii ca in proiectul de lege pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat ar exista o ‘imunitate’ pentru avocati, in realitate proiectul de lege avand ca scop exclusiv protejarea dreptul constitutional la aparare al oricarei persoane, in justitia civila sau penala.

Prin aceasta dezinformare, cu ajutorul unei retorici de ‘manie proletara’, se incearca, in realitate, lipsirea de continut a dreptului la aparare si privarea persoanei de orice aparare, inclusiv in fata organelor de represiune ale statului.

Amploarea cu care neadevarul, ca avocatii s-ar bucura de o ‘imunitate’, a fost promovat in presa si modul cum oficiali ai statului au bagatelizat dreptul constitutional al persoanelor la aparare starneste profunde ingrijorari in legatura cu directia spre care se indreapta democratia din Romania.

Protejarea confidentialitatii dintre client si avocat, regula recunoscuta in toate democratiile lumii, face parte din dreptul la aparare, fara de care nu exista stat de drept. Numai in societatile organizate dupa modelul stalinist statul permite parchetului sa cunoasca continutul convorbirilor purtate de persoana acuzata cu avocatul sau.

In timp ce in Uniunea Europeana, institutiile si profesionistii dreptului fac eforturi pentru consolidarea si exercitarea efectiva a dreptului la aparare, in Romania acest drept este tot mai mult golit de continut. La 30 noiembrie 2009, Consiliul UE a adoptat o rezoluție privind Foaia de parcurs pentru consolidarea drepturilor procedurale ale persoanelor suspectate sau acuzate in cadrul procedurilor penale, in baza carora au fost deja adoptate o serie de directive.

Romania are obligatia de a transpune in legislatia interna, pana in data de 27 noiembrie 2016, Directiva 2013/48/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 22 octombrie 2013 privind dreptul de a avea acces la un avocat in cadrul procedurilor penale. Punctul 33 din Directiva prevede in mod expres: ‘Confidentialitatea comunicarii dintre persoane suspectate sau acuzate si avocatul lor este esentiala pentru asigurarea exercitarii efective a dreptului la aparare si este o parte esentiala a dreptului la un proces echitabil. Prin urmare, statele membre ar trebui sa respecte confidentialitatea intrevederilor si a altor forme de comunicare dintre avocat si persoana suspectata sau acuzata in exercitarea dreptului de a avea acces la un avocat prevazut in prezenta directiva, fara derogare’.

Ca atare, propunerile legislative de protejare a confidentialitatii dintre avocat si client sunt conforme cu sensul pe care Romania este obligata sa il urmeze daca doreste sa ramana o tara care impartaseste valorile comune ale spatiului european.

Prin prezenta luare de pozitie, Baroul Bucuresti se raliaza la pozitia Comisiei Permanente a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, care a constatat ca ‘s-a produs o dezinformare cu privire la obiectivele si finalitatea acestui demers legislativ, cu consecinte grave asupra garantarii dreptului la aparare si a dreptului la un proces echitabil al cetatenilor care apeleaza la avocat’.

Secretul profesional nu reprezinta un privilegiu al avocatului, ci un drept fundamental al persoanei care apeleaza la avocat. Pentru avocat, incalcarea secretului profesional reprezinta o abatere disciplinara grava, pentru care isi poate pierde dreptul de a profesa. Astfel, protejarea secretului corespondetei dintre client si avocat, precum si garantiile de protectie a sediului profesional si lucrarilor avocatului in relatia cu clientul sau asigura, in fapt, o reala si efectiva protectie dreptului la aparare al fiecarei persoane.

Atunci cand comunicarile dintre avocat si client sunt cunoscute de catre cealalta parte, in procesul civil, sau de catre acuzare prin interceptari si perchezitii, in procesul penal, dreptul la aparare al persoanei este golit de continut, incalcandu-se in acelasi timp principiul ‘egalitatii de arme’ fundamental pentru un proces echitabil.

Pe de alta parte, secretul profesional nu mai este aplicabil in cazul in care avocatul este cercetat pentru savarsirea unei fapte penale, acesta fiind supus rigorilor legii ca orice alte persoana, lucru mentionat expres in acest proiect de lege.

In concluzie, efectul acestei campanii ample de manipulare si dezinformare este lasarea persoanei fara aparare in fata organelor, inclusiv represive, ale statului.

Mai mult, recentele luari de pozitie, cu privire la o pretinsa ‘imunitate’ a avocatilor, inclusiv din partea unor persoane care au cunostinte si studii juridice, creaza o imagine deformata in societate cu privire la pozitia si rolul avocatului, fiind in vadita contradictie cu regulile statului de drept si ale democratiei.

Baroul Bucuresti solicita tuturor autoritatile implicate in procedura de adoptare a legii si a actelor normative subsecvente, sa dea dovada de buna credinta si sa informeze corect opinia publica.

Dreptul la aparare, strict legat de protectia secretului profesional al avocatului, a fost recunoscut din nou si promovat pe deplin dupa Revolutia din 1989, in perioada comunista acest drept fiind lipsit de continut. Orice pozitie, prin care se incearca golirea de continut a dreptului la aparare a persoanei in proces, chiar cand partea adversa este un organ al statului, este o reala- si nu posibila- restauratie a reglementarilor tipice dictaturii comuniste.

‘Avocatul promoveaza si apara drepturile, libertatile si interesele legitime ale omului’, dispune Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat. Avand obligatia legala de a promova si apara drepturile legitime ale tuturor persoanelor, avocatii vor lua pozitie ori de cate ori dreptul persoanelor la aparare risca sa fie lipsit de continut si transformat intr-o simpla lozinca, mascata sa asigure o aparenta democratie.”

Menționăm că în același spirit, pentru data de 30 mai, Baroul din Cluj a anunțat un marș al tăcerii. Luând in considerare:

– Faptul ca a lipsit discursul rational si argumentat pe un articol de lege si riscul ca aceste afirmatii sa aiba un efect manipulatoriu, cu grave consecinte asupra functiei apararii;
– Rolul incontestabil al avocatului in infaptuirea justitiei si asigurarea efectiva a dreptului constitutional la aparare, cu respectarea principiilor de baza ale profesiei: libertatea, independenta si pastrarea secretului profesional,

Baroul Cluj va organiza in data de 30 mai 2016, intre orele 12:00-12:30 o manifestare publica pasnica intitulata ‘MARSUL TACERII’ la care sunt invitati membrii Baroului Cluj care doresc sa isi manifeste solidaritatea fata de acest demers, imbracati in robe. Manifestatia se va desfasura pe spatiul public (trotuarul) din fata Curtii de Apel Cluj, respectiv in fata Tribunalului Cluj.

Tag-uri:
Consiliul Baroului, Uniunea Europeana, Parlamentului European, Baroul Bucuresti, Comisiei Permanente, Uniunii Nationale, Ministrul Justiției, Raluca Prună, Uniunea Europeană, Statelor Unite, Hans Klemm, Baroul București, Baroul Cluj, Baroului Cluj, Apel Cluj, Tribunalului Cluj

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/14-raluca-pruna-rzv-2119-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/14-raluca-pruna-rzv-2119-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Autor: Dan Dumitriu | sâmbătă, 28 mai 2016 | 0 Comentarii | 40 Vizualizari Avocați, stați liniștiti la locurile voastre... Declarația ministrului...

Preluat de la EVZ