Autor:
Traian Deleanu
| vineri, 27 mai 2016 | 0 Comentarii
| 107 Vizualizari

În cursul zilei de ieri, 26 mai 2016, un sibian a primit prin intermediul Poștei un proces-verbal prin care Poliția locală Sibiu constată că cetățeanul nu și-a curățat zăpada de pe trotuar.

Sibianul respectiv a fost sancționat contravențional cu suma de 100 de lei, redusă la 50 de lei dacă va fi plătită în termen de 48 de ore. Mai mult, sibianul amendat în buza verii pentru deszăpezire, nici măcar nu are trotuar în fața casei. ”Noi nu avem front stradal. Avem cale de acces, iar casa noastră este în spate, după alte două case cu front stradal, case cu alți proprietar. Oricum, trotuarul din fața căii de acces este curățat de mine continuu”, precizează tânărul sibian amendat de Poliția Locală Sibiu. Deocamdată, nu știe dacă va plăti amenda sau o va contesta.

”Există foto”

Procesul verbal întocmit de agentul constatator Aurel Moldovan poartă data de 10 mai 2016. După cum se arată în document, fapta contravențională a fost constatată acum patru luni, mai precis pe 26 ianuarie 2016, la ora 09:35. Atunci, polițistul local a constatat că ”nu a curățat zăpada depusă pe trotuarul din fața imobilului pe care îl deține pe strada Lungă. Există foto”, mai scrie reprezentantul Poliției locale Sibiu. Cel amendat ”nu se află de față la întocmirea procesului-verbal” și nu există martori deoarece ”persoanele de față refuză calitatea de martor”.

Amenda e în termen

Sancțiunea aplicată de polițistul local are la bază hotărârea Consiliului Local Sibiu nr. 210 din 2001 (republicată în urma mai multor modificări). În cuprinsul respectivului act nu se face nicio referire clară la perioada de timp în care poate fi întocmit un proces-verbal după constatarea contravenției. Singurele termene amintite fac referire mai degrabă la perioada în care procesul verbal trebuie comunicat după întocmire și nu după data constatării. ”Procesul-verbal se va înmâna sau, după caz, se va comunica, în copie, contravenientului. Comunicarea se face de către agentul constatator în termen de cel mult o lună de la data aplicării acesteia (sic!)”, se arată la articolul 28 al hotărârii respective. La articolul 29 al aceleiași hotărâri se face referire tot la termenul de o lună. ”În cazul în care contravenientul nu este prezent sau, deși prezent, refuză să semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum și a înștiințării de plată se face de către agentul constatator în termen de cel mult o lună de la data încheierii”.
Cu toate acestea, potrivit legislației naționale (OG nr.2/2001), amenzile pot fi aplicate în cel mult șase luni ”de la data săvârșirii fapte”, prin aplicare înțelegându-se încheierea procesului-verbal de către agentul constatator.

Amenzi pentru deszăpezire, mai rar

Evenimentul Zilei a solicitat un punct de vedere Primăriei Sibiu, referitor la numărul de amenzi pentru deszăpezire aplicate în cursul lunii mai 2016 pentru sibienii care nu și-au curățat trotuarul. Până la ora redactării acestui material, răspunsul nu a venit. Însă unul din motivele invocate în această situație – completarea procesului verbal la multă vreme după constatarea contravenției – este legat de durata procedurilor de identificare a persoanei care urmează a fi amendată.

Potrivit unei sinteze publicată pentru activitatea realizată în cursul lunii aprilie, Poliția locală Sibiu a aplicat luna trecută 1.119 amenzi. Din acestea, referitoare la gospodărirea domeniului public 14 au mers către sibieni care nu își întrețin corespunzător proprietățile, 14 pentru depozitarea de gunoaie, 11 pentru comerț neautorizat sau diminuarea trotuarelor prin amplasarea de rampe, iar opt pentru lipirea de afișe publicitare în locuri interzise. În fine, sinteza mai amintește de câte cinci amenzi aplicate celor care cresc animale mari, respectiv au ars deșeuri vegetale.

Acum patru luni, în urma ninsorilor din 18 ianuarie, polițiștii locali anunțau că au dat 17 amenzi pentru că trotuarele nu au fost curățate de zăpadă, amenzile fiind aplicate unor societăți comerciale. În aceeași zi de ianuarie, alte 16 persoane fizice din zona centrală au fost ”avertizate verbal” pentru că nu au curățat trotuarul de zăpadă.

Tag-uri:
Poliția Locală, Aurel Moldovan, Consiliului Local, Evenimentul Zilei, Primăriei Sibiu

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/trotuar-zapada-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/trotuar-zapada-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialActualitate
Autor: Traian Deleanu | vineri, 27 mai 2016 | 0 Comentarii | 107 Vizualizari În cursul zilei de ieri, 26 mai...

Preluat de la EVZ