Autor:
Radu Andreea
| marţi, 24 mai 2016 | 0 Comentarii
| 68 Vizualizari

Olanda retrage cetăţenia jihadiştilor cu dublă cetăţenie

Deputaţii olandezi au aprobat marţi o propunere de lege controversată ce permite retragerea cetăţeniei jihadiştilor cu dublă cetăţenie care “s-au alăturat unei organizaţii teroriste”, chiar dacă nu au fost condamnaţi pentru terorism, a anunţat Ministerul Securităţii şi Justiţiei.

Votul a intervenit în timp ce Europa a fost zguduită în ultimele luni de atacuri la Paris, în noiembrie, şi la Bruxelles, în martie, comise în special de europeni suspectaţi că s-au întors acasă după ce au luptat în Siria pentru organizaţia Statul Islamic, potrivit Agerpres.

Potrivit centrului newyorkez de reflecţie Soufan Group, numărul combatanţilor străini este între 27.000 şi 31.000, originari din 86 de ţări.

Dacă vor reveni în Olanda, “aceşti jihadişti ar putea reprezenta o ameninţare directă la adresa securităţii naţionale” şi guvernul consideră că are nevoie de instrumente “rapide” pentru a evita întoarcerea lor în ţară, a declarat ministerul într-un comunicat.

“Ministrul justiţiei poate decide să retragă cetăţenia cuiva fără să fi fost condamnat pentru terorism”, a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului, Wiebe Alkema.

În acest caz, “jihadistul va fi declarat în plus un străin indezirabil”, a adăugat ministerul. Aceste două măsuri “împiedică întoarcerea legală în Olanda şi în spaţiul Schengen”, potrivit ministerului.

În Franţa, preşedintele Francois Hollande nu a reuşit în martie să înscrie în constituţie retragerea cetăţeniei persoanelor cu dublă cetăţenie vinovate de terorism, aşa cum ar fi dorit după atentatele mortale din 13 noiembrie, aminteşte France Presse.

Aceasta ar fi făcut posibilă retragerea cetăţeniei persoanelor având dublă cetăţenie născute francezi şi nu numai pentru cei care au dobândit cetăţenia, dar unii critici ai proiectului au denunţat o “stigmatizare” a francezilor cu dublă cetăţenie.

În conformitate cu tratatele internaţionale, nu este posibil să i se retragă cuiva cetăţenia dacă este numai olandez, întrucât l-ar face apatrid.

Tag-uri:
Olanda, olanda jihadisti, retragerea cetateniei olanda, teroristi, dubla cetatenie, statul islamic, jihadisti

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/passport-check-schiphol-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/passport-check-schiphol-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Autor: Radu Andreea | marţi, 24 mai 2016 | 0 Comentarii | 68 Vizualizari Olanda retrage cetăţenia jihadiştilor cu dublă cetăţenie ...

Preluat de la EVZ