Autor:
Radu Ştefănescu
| miercuri, 25 mai 2016 | 0 Comentarii
| 188 Vizualizari

Radu Ştefănescu

Pe 25 mai s-au născut: Ralph Waldo Emerson, Iosif Broz Tito, Robert Ludlum, Eugen Simion.

În calendarul creştin ortodox este zi cu cruce neagră, A treia aflare a capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul. Şi Sf.Mc. Celestin. Drăguţ nume, Celestin, pare potrivit pentru un băiat bun şi înclinat către studiul medicinei. Sau de ce nu, astronom sau astrolog are “celest” în componenţa numelui.

Dar, pe 25 mai este un reper interesant în “Kalendarul” vechi.

Este Ziua Pietrei. Tradiţional, în calendarul fix popular este ziua lui Ioan Fierbe Piatră, Intrătunul, a treia aflare a capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul – nu se lucrează la câmp!

În “kalendarul” vechi, de la daci, începeau sărbătorile tradiţionale ale verii, care dacă nu se respectă atrag represalii meteorologice şi primejduirea recoltei. “Poporul nu lucrează crezând că va fi ferit de orişice cumpănă şi furtună grea, mai ales cu fulger, trăsnet şi foc, pentru că Ion, fierbâbd piatra o duce şi o descarcă unde voieşte, mai ales pe semănăturile sau livada celui care i-a necinstit ziua. Ion Fierbe Piatra este rău de inundaţi!” (Marian, 1994, II, pagina 348)

Sărbătoarea Pietrei. Piatra care fierbe. Poate cea mai veche sărbătoare din tot calendarul. Mai înainte de Lupul Şchiop, de Cavalerul Trac şi, bineînţeles, mult, mult mai înainte de sărbătorile creştine.

Probabil că datează din timpul glaciaţiunii Wurm. C.S. Nicolaescu-Plopşor, marele istoric, zicea: “Măi nene, zice, dacă chiar vrei o dată, să zicem acum douăzeci de mii de ani!”

Sfârşit de paleolitic, poate neolitic timpuriu. Frig, foarte frig! Încă nu se inventase olăritul şi oamenii aveau nevoie de ceva cald, un lichid acolo, un fel de supă şi ceai în acelaşi timp. Fierbinte să fie! Oalele lor erau din lemn, aşa că nu puteau să le pună pe foc. Inventiv, omul preistoric a găsit o soluţie: încălzea pietre alese cu grijă până ce aproape se înroşeau apoi le cufunda în oala de lemn, în supa-ceai. Piatra înroşită fierbea lichidul!

Mai târziu, peste mii de ani, când olarii noştri de la Cucuteni făceau adevărate opere de artă, s-a stabilit ca aducere aminte această zi, când “se fierbea piatra”.

Oamenii “primitivi” au avut întotdeauna o dreaptă judecată. Să ne amintim de pieile roşii, de Winnetou al lui Karl May. Nici strămoşii noştrii nu făceau excepţie. Au stabilit pe bună dreptate ziua pietrei care fierbe ca aducere aminte de unde veneau şi cât de greu au dus-o atunci!

Peste sărbătoarea din paleolitic s-a calchiat o sărbătoare creştină, aşa cum o haină veche este din nou la modă dacă i se schimbă numele şi se adaugă accesorii noi.

A propos de creştinism, acum exact 1691 de ani, în 325, pe 25 mai, începea la Niceea primul Sinod ecumenic al creştinătăţii, convocat de Împăratul Constantin cel Mare cu pretextul medierii între concepţiile despre natura lui Iisus. De fapt episcopii, cei 138, ajunseseră pe 20 mai, aşa cum îi invitase împăratul, la începutul zodiei Gemenilor, Dioscurii fiind protectorii Constantinopolului, mai târziu Feciora Maria.

Dar împăratul a lăsat câteva zile de consultări, înainte de a deschide festiv lucrările sinodului. Sunt multe de spus, am parcurs zeci de mii de pagini scrise de Sfinţii Părinţi, martori la eveniment, dar şi lucrările magistrale ale lui Marcellinus Ammianus, Zosimus, Iulian zis Apostatul, apoi Adolf von Harnack, Edward Gibbon şi încă vreo sută de autori importanţi. Faţă de cercetătorii europeni am avut marea oportunitate de a consulta şi sursele persane despre eveniment.

Persanii erau extrem de interesaţi de tot ceea ce se întâmpla în Imperiul Roma, inamicul permanent şi tradiţional. În perioada la care ne referim, aveau 15.000 de spioni pe tot cuprinsul imperiului, majoritatea concentrată la Roma. La Niceea au avut trei spioni, care au transmis rapoarte complete despre lucrările sinodului. Relatări cuprinse şi păstrate în celebrele cronici imperiale persane. Pe atunci politica însemna religie şi religia era numai politică! Poate odată şi odată o să vă povestesc adevărul despre Niceea, am mai amintit şi altădată unele detalii, dar timpul…

Discutam despre Niceea, despre Înviere şi obsesia mea de o viaţă, Înălţarea, cu oaspeţii mei din weekendul Sf.Paşti: familia, prieteni de peste mări şi ţări, o înaltă faţă bisericească şi nelipsiţii, doctoriţa, “vrăjitoarea”, Măturoaia şi călugărul Cristian. Prin faptul că vlădica îl nume pe călugărul Cristian, “preacuvioase părinte” şi cam se temea de vorbele lui, ca de un creştin fără cusur şi fără nimic adunat decât dragoste pentru Iisus şi dreapta credinţă, am realizat că prietenul meu de aproape doi metri înălţime era un protosinghel.

Pe călugărul Cristian nu-l latră câinii şi nici nu l-au gustat jivinele pădurii când Dumnezeu l-a trimis prin iarna grea, acum doi ani, peste munţi şi văi, pe jos, doar cu toiagul lui din lemn de cer cu măciulie grea de alamă şi cu crucea lui pectorală episcopală, de aur. A avut un vis şi a plecat unde i-a spus Iisus. Nu a povestit unde s-a dus şi ce a făcut. Am auzit un zvon că dincolo de munte s-a rătăcit atunci, acum doi ani de zile, iarna, un copil crud. L-a adus acasă, prin zăpada mare, un călugăr uriaş. Familia a sărit la copil şi până să-i mulţumească, ia călugărul de unde nu-i! Oamenii povestesc că avea un toiag pe măsură şi o cruce mare şi grea de aur, pe piept. Dar oamenii, muntenii, au modul lor de a comunica, nu le trebuie mobile şi sateliţi. L-au recunoscut pe protosinghelul Cristian, dar nu au bătut toba. De atunci călugărul Cristian găseşte mereu câte ceva de mâncare, sau de îmbrăcat, în faţa sălaşului lui, săpat de el în munte, jumătate peşteră, jumătate bordei, dar împodobit ca în poveste cu icoane şi candele. Este pusnicia lui, acolo aşa cum mai jos, în avanpostul castrului roman este sihăstria mea, un pustnic în rodaj. Cu căţei, pisoi, arici, veveriţe şi păsărele.

Bun, după ce mi-am servit, ritual, invitaţii, cu vin pelin, făcut special la Urlaţi, că numai de acolo se aprovizionează cei care contează, spiritele s-au încins. Pe motive teologice. Finlandezii mei penticostali o ţineau pe a lor şi aveau dreptatea lor, eu le traduceam spusele, episcopul ortodox, mare meşter în retorica creştină şi cu un doctorat în cristologie avea dreptatea lui, când sare şi monahul Cristian cu o vorbă: “Iisus a fost Unul de al nostru!”

S-a lăsat o tăcere de se auzea cum respira căţeluşa Miki pe care o ţineam în braţe. Apoi au sărit toţi cu gura: ”Adică cum?”

Cum, cum… a răpuns călugărul Cristian, Iisus a fost unul de al nostru, al oamenilor săraci şi cu credinţă în Dumnezeu, Dumnezeu care ne va da cât ne trebuie. Nu te îngrijora pentru ziua de mâine, ziua de mâine se va ocupa de cele cuvenite. Iisus nu a avut nici măcar un măgar, a împrumutat unul ca să intre călare în Ierusalim, ca să se îndeplinească profeţia. Episcopul s-a uitat, fără să vrea, la maşina lui, parcată puţin mai încolo, în curte, un BMW seria 5, care ce-i drept, era foarte departe de un măgar. Căţelul Sov tocmai mirosea, cu profesionalism, cauciucurile de firmă. Clericul a intervenit cu diplomaţie spunând că timpurile se schimbă şi că oamenii sunt supuşi tentaţiilor tehnologiei. Încerca să deschidă un nou subiect de discuţie: pericolul tehnologiei. Dar, protosinghelul Cristian a mai spus odată: “Iisus a fost Unul de al nostru!”

Cred că din substanţa călugărului Cristian s-au făcut, de-a lungul timpului cruciaţii, catarii, minoriţii, nebunii frumoşi ai Domnului. Am realizat de ce, la marea mânăstire pe care o părăsise i se spunea “nebunul”. El nu era deranjat mintal, ceilalţi pierduseră credinţa şi certitudine că Dumnezeu nu-şi va lăsa creaţia în voia soartei. Da, monahul are dreptate, Iisus este Unul de al nostru!

Vă las, dragi lupi, padawani şi hobbiţi să vă gândiţi la spusele protosinghelului Cristian, poate vă vor lumina, pentru că, mereu, lumina este adusă de ziua de mâine!

BERBEC  Conjunctura arată că astăzi aspectele benefice sunt în echilibru cu cele mai puţin favorabile, aşa că ai o zi obositoare, densă, dar fără evenimente de care să te temi. Nu arunca cu banii! Vestile pe care le primeşti astazi, la mobil, din presa, prin e-mail sau reţele de socializare par ca sunt interesante, pentru că te gândeşti că este posibil să le foloseşti mai târziu. Nu-ţi imobiliza capitalul sentimental in afaceri pe termen scurt, decât daca intrezareşti un faliment apropiat al relatiei de amor curente. Un pic de egoism şi de elitism bine temperat nu-ţi strică astăzi. Calitatea somnului tău lasă de dorit. Trebuie să te relaxezi şi să foloseşti „cele şapte locuri de depozitare ale gândurilor negative”. Este o tehnică tibetană şi probabil că nu o s-o găseşti pe net. Poate o să discutăm altă dată. Un pahar de lapte cald şi o baie caldă cu săruri au acelaşi efect, poate.

TAUR  Doar cu Mercur în zodie comunicarea ta e favorizată, dar astăzi lucrurile nu sunt deloc simple. Trebuie să te concentrezi pe ceea ce faci unde activezi şi să nu amesteci plăcutul cu utilul! Poţi să ai o zi mai tensionată, din cauze meteorologice, aşa că nu te ofensa pentru orice întârziere şi nepotrivire de program. Altfel pot să sară scântei şi eşti meşter mare în dinamica conflictelor. Este bine să creionezi anumite limite pentru anturaj, colegi, prieteni. Pune-i la punct şi o să ai numai de câştigat. S-au folosit cam mult de tine, nu crezi? Totul însă la modul plăcut, jovial şi cu zâmbetul pe buze.

GEMENI  Luna, în scădere, îţi indică să nu te repezi să tragi concluzii, să ai răbdare, pentru ca lucrurile se pot lamuri de la sine. Veştile pe care le primeşti, dimineaţa, par a fi importante. Pe de altă parte, sau pe aceiaşi direcţie de dezvoltare, la serviciu, la muncă sau la şcoală, trebuie să încerci şi căi neconvenţionale. Mercur te poate ajuta să ai idei bune. În ceea ce priveşte sănătatea astăzi eşti succeptibil de crampe muşchiulare, sau ceva dureri de cap (stelele zic, nu eu). Probabil că eşti meteosensibil sau ai o carenţă de potasiu. Atenţie la vitamina „D” ultima modă în diagnostic.  

RAC   În dragoste este bine să-ti recunoşti greşelile, mai ales pe cele mici! Este cazul zilei de azi, când poţi întoarce în favoarea ta un impas sentimental, sau te poţi bucura de un avantaj. Proiectele tale de viitor suferă de un defect major – se bazeaza mai mult pe întamplare decat pe planificarea abila a fortele proprii! Pe de altă parte zodia ta este zodia intelectului. Ai idei grozave, strălucitoare chiar, dar nu le pui în aplicare! Un parteneriat cu o „zodie muncitoare” gen Fecioara, de exemplu, nu ar fi o idee prea rea. Tu ai fi cu ideile, iar partenerul cu execuţia. Şi în mină, în subteran, foreza străbate cu iscusinţă straturile pământului dar după ea vine un utilaj care întăreşte şi consolideză galeria. Aşa se ajunge la filonul de aur!

LEU  Azi e ziua noutăţilor. Domeniul avantajat e cel al noului. Nu te enerva din cauza unor nimicuri, sau a unor inexactităţi de comunicare. Fii clar, precis, în discuţiile cu cei din jurul tău. In urma unei analize cinstite şi atente trebuie sa lasi deoparte problemele care nu sunt ale tale si sa te concentrezi pe propriile interese, pe interesele familiei tale. Experienta este suma greselilor care dor cel mai mult. In dragoste este bine sa-ti recunosti greselile, mai ales pe cele neimportante! Rasfatul propriu mai marelor feline nu te ocoleste in ziua de azi. Nu uita că loialitatea este lucrul cel mai scump şi marfa cea mai rară. Pentru ca eşti blând şi jucăuş ai dreptul, pe seară, la o masa festiva!

FECIOARĂ   Ataci, cum şarja cavaleria poloneză tancurile germane!  Nu ai şanse, dar poţi să rămâi în istorie, în admiraţia celor din jur. Însă astăzi ai noroc, stelele ţin cu tine, calul bate tancul! La serviciu, la muncă, unde îţi petrecţi dimineţile şi uneori toată ziua, te bucuri de o eficienţă mărită, aşa că profită şi rezolvă, finalizează, termină proiectele, lucrările mai dificile. Pe plan emoţional lecţiile trecutului se pare că ţi-au folosit, dar nu trebuie să dai dovadă de prudenţă excesivă. Evită să te enervezi din lucruri de nimic, fii constructiv în tot ce faci. Nu lua hotărâri când eşti iritat – mai bine lasă lucrurile în suspensie. Utilizează orele de lumină pentru treburile importante pe care le ai de făcut.

BALANŢA   Azi eşti mai sociabil şi mai optimist decât de obicei. Poţi să faci cumpărături pentru propria garderoba, achiziţii pe care o să le apreciezi. Îmbrăcăminte, numai şi numai din in şi bumbac! Nimic nu te multumeste azi si esti convins ca meriti mai mult. Poate că da, poate că nu, dar nu te astepta la minuni. Primeşti veşti, unele bune, despre proiectele tale pe termen lung, dar altele te fac să schimbi nişte planuri. Un umanism naiv si bunatatea caracteristice zodiei te fac vulnerabil la santajul sentimental paracticat de una dintre realatiile tale. Se pare că eşti într-un punct mort si cu anturajul si cu relatiile sentimentale. Nu este o idee rea să încerci să lămureşti lucrurile, macar parţial.

SCORPION   Energic şi motivat, ai o zi bună. Discuţiile, dialogurile cu cei apropiaţi sunt mai importante decât par, analizează dorinţele familiei, ale celor dragi, cu multă atenţie şi bunăvoinţă. Nu aştepta foarte mult, mai ales de la cei cu care te întâlneşti astăzi. Nu promite, la rândul tău, nimic ! Îţi faci planuri de vacanţă de vară, care, iată, nu este deloc departe. Astăzi nevoia ta de armonie şi de linişte şi pace este imperioasă. Pentru tine este o perioadă complexă, dar care poate fi chiar monotonă. Eşti supus la două influenţe importante şi opuse. Evită pe cât posibil discuţiile cu persoane potenţial ostile, sau discuţiile în contradictoriu cu partenerii şi/sau asociaţii, mai ales despre proprietăţi sau posesiuni comune.   

SĂGETĂTOR  Reuşeşti să cazi de acord şi să închei o alianţă cu cineva din jurul tău. Eşti prea exigent cu tine şi cu cei din jur, oferă-ţi momente de distracţie, de exemplu, un spectacol mai pe seară! Pe de altă parte carisma ta este în creştere şi poţi avea o serie de succese sociale. Dragostea este bine aspectată. Proiectele începute  astăzi, tradiţional ziua lui Ioan Fierbe Piatră, obicei casnic din neolitic, dar şi după, au toate şansele să fie benefice. Schimbarea naturii îţi aduce noroc în afaceri şi în dragoste. Nu te băga în discuţii tensionate, pentru că ai altceva mai bun de făcut şi mai profitabil.Totusi, astazi vei avea castig daca vei adauga si un zambet.

CAPRICORN   Este un timp pentru toate. Astăzi lasă-i pe cei din jur să se manifeste şi să ia iniţiative. Poţi profita mai târziu de ideile şi proiectele lor, perfecţionându-le, pentru că te pricepi foarte bine! Acordă mai mult timp familiei,  prietenilor vechi, te vei simţi foarte bine. Cu toate că este miercuri zi de post, eşti favorizat, mai ales în domeniile legate de familie şi cămin. Gastronomic, este dezlegare la peşte, aşa că m-am gândit la o salată finlandeză, ca sfat dezinteresat. Poţi realiza ceea ce ţi-ai propus de mai mult timp. Pe total, o zi obositoare, mai ales prin aglomerarea vizitelor şi a întîlnirilor. Dar, o seară plăcută cu cei dragi cu planuri şi proiecte de viitor.

VĂRSĂTOR   Dimineaţa e momentul unei schimbări. Importantă sau minoră, depinde cât de nemulţumit eşti. Totuşi, nu te repezi, ia mai multe informaţii şi cere chiar un sfat competent. Graba strică treaba! Nu încerca să-ţi depăşeşti condiţia cu orice preţ, nu cheltui mai mult decat îţi poţi permite. Veşti bune de la rude şi prieteni. Astăzi este o perioadă de timp legată de protecţie. În aceiaşi măsură doreşti să oferi protecţie, cât şi să te bucuri tu însuţi de ea. Protecţia însemnând tot ceea ce te face să te simţi bine şi în siguranţă, de la bani la o vorbă bună, de la un gest de prietenie la o promisiune avantajoasă, de la o carte bună la un sfat de taină cu prieteni adevăraţi.

PEŞTI   Eşti pe drumul cel bun! Înlături obstacolele, în special propriile limite. Munceşti, te distrezi, te odihneşti, eşti mai entuziast şi te gândeşti cu încredere la viitor – drumul către bine! Ziua de azi este numai bună pentru finalizarea unor proiecte profesionale. Trebuie, numai, să te concentrezi  foarte bine – ai o mare putere de focalizare pe termen scurt, însă. Nu-ţi schimba intenţiile, tenacitatea aduce succes.  De mai multa vreme doreai un grad mai mare de libertate materiala pe care stelele te sprijina astăzi sa-l obtii prin harnicie si chiar cu puţin noroc. Astrele sunt in aspecte favorabile: sănătatea îţi este bună, viaţa personală – armonioasă, iar situaţia financiară nu-ţi  mai pare teribilă. Nici nu este!

Tag-uri:
Prooroc Ioan, Karl May, Feciora Maria, Edward Gibbon, horoscop, zodii, dom profesor, horoscopul lui dom profesor, Ralph Waldo Emerson, Iosif Broz Tito, Robert Ludlum, Eugen Simion

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/horoscop-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/horoscop-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialHoroscop
Autor: Radu Ştefănescu | miercuri, 25 mai 2016 | 0 Comentarii | 188 Vizualizari Radu Ştefănescu Pe 25 mai s-au născut:...

Preluat de la EVZ