Autor:
Traian Deleanu
| miercuri, 25 mai 2016 | 0 Comentarii
| 95 Vizualizari

În ultima zi lucrătoare a săptămânii trecute, pe porțiunea închisă a autostrăzii A1 dintre Săliște și Cunța a fost surprinsă o coloană oficială: cu o mașină de poliție drept antemergător și o alta ”la închidere”.

Coloana oficială a fost filmată de un utilizator sibian al forum.peundemerg.ro, care a realizat și un fotoreportaj al situației extrem de precare în care se află în continuare lotul de autostradă închis din septembrie 2015.

Vizitatorul ”misterios”

Imaginile cu demnitarul care circula în coloană oficială pe autostrada închisă au fost filmate în zona de după nodul rutier de la Apoldu de Jos (cu câteva sute de metri înainte de zona unde autostrada a fost demolată), mașinile deplasându-se pe sensul de mers Sebeș – Sibiu.

”Coloana oficială a trecut în jurul orei 13:20, vineri 20 mai, dinspre Cunța spre Săliște. Asta am apucat să filmez. S-au oprit apoi la locul în care autostrada a fost demolat[ și au stat aproximativ 30 de minute. Până am ajuns și eu acolo, plecaseră înapoi spre Cunța. Din păcate, muncitorii nu au vrut să îmi spună cine a fost”, a declarat utilizatorul forumului care a surprins imaginile.

Evenimentul Zilei a adresat o cerere oficială Inspectoratului General al Poliției Române, având în vedere că mașinile care însoțeau demnitarul nu au fost asigurate de polițiștii sibieni. Până la ora redactării acestui material, reprezentanții Poliției Române nu au răspuns.
De cealaltă parte, reprezentanții Companiei de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România au declarat că nu știu de nicio vizită oficială. Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a participat cu o zi înainte la un summit al miniștrilor transporturilor, organizat la Leipzig. Nici premierul României, Dacian Cioloș, nu a fost cel surprins pe autostradă, la ora respectivă el aflându-se în capitală, în vizită la Ministerul Sănătății. La fel, tot în București se afla și președintele României, Klaus Iohannis.

În afară de președintele României și de premier, dreptul de a fi însoțiți de echipajele ale poliției rutiere mai au președinții celor două camere ale Parlamentului.  În situații deosebite, mai pot beneficia și alți miniștri, omologi străini ai acestora sau șefi de misiuni diplomatice.

Un lot de autostradă dezolant

Pe lotul închis circulației (inițial pentru o perioadă de aproximativ 60 de zile), situația este una cel puțin îngrijorătoare, potrivit imaginilor surprinse. În celebrul debleu de la Aciliu, alunecările de teren se amplifică. Alunecările cresc în amploare și din cauza faptului că lucrările de amenajare a sistemelor de scurgere a apelor au fost executate doar parțial de italienii de la Salini Impregilo Spa (companie căreia contractul le-a fost reziliat în ianuarie 2016).
”Pe unde te întorci, doar pământ luat de ape. Pe dealurile astea ți-e și frică să calci, nu să intri cu mașina”, a explicat utilizatorul forumului.

Tot un buldozer și două excavatoare

În ceea ce privește lucrările de refacere a celor 200 de metri demolați de italieni și nerefăcuți (unul din motivele de reziliere a contractului), acestea continuă cu aceleași utilaje închiriate de la bun început de CNADNR, companie care s-a angajat să deschidă autostrada ”în regie proprie”. ”Aveau în teren un buldozer și două excavatoare. Și vreo zece-15 camioane, într-un dute-vino etern”, mai explică cel care a realizat fotoreportajul.

Reprezentanții CNADNR s-au angajat – prin declarații publice date la finalul lui aprilie 2016, la începerea lucrărilor – că refacerea zonei demolate se va încheia cel târziu în septembrie. Deocamdată, aceste lucrări nu au putut avansa foarte mult, din cauza condițiilor meteo deloc favorabile.
Oricum – mai avertizau reprezentanții Ministerului Transporturilor – finalizarea lucrărilor în zona cu cei 200 de metri demolați nu va implica, automat, și redeschiderea circulației. Asta deoarece în lucru este o expertiză tehnică asupra întregului lot, expertiză pe baza căreia ar putea fi demarate noi lucrări de consolidare sau refacere a segmentului respectiv de autostradă.

Tag-uri:
Evenimentul Zilei, Inspectoratului General, Poliției Rom, Drumuri Naționale, Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, Dacian Cioloș, Ministerul Sănătății, Klaus Iohannis, Salini Impregilo, Ministerului Transporturilor

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/coloana-autostrada-inchisa-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/coloana-autostrada-inchisa-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialActualitate
Autor: Traian Deleanu | miercuri, 25 mai 2016 | 0 Comentarii | 95 Vizualizari În ultima zi lucrătoare a săptămânii trecute,...

Preluat de la EVZ