Autor:
Dan Dumitriu
| marţi, 24 mai 2016 | 0 Comentarii
| 112 Vizualizari

Pe Iohannis nu-l prea vede nimeni de la Washington

Scriitorul si jurnalistul Robert D.Kaplan, inclus de doua ori “Top 100 Global Thinkers” intocmit de Foreign Policy, a declarat, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca presedintele Klaus Iohannis “nu a lasat o impresie solida” si “este inca invizibil”, intrebat fiind cum este perceput seful statului in cercurile de putere de la Washington. “Adesea, cand un lider nu este eficient, motivul tine de echipa sa slaba. (…) Daca presedintele actual nu proiecteaza putere si personalitate atat in tara, cat si in capitale precum Washington sau Bruxelles, aceasta e din cauza ca echipa sa inca nu se ridica la nivelul necesar”, mai spune Kaplan.

Dan Tapalagă: Putem spune ca Romania sta acum sub umbrela Statelor Unite? In umbra Statelor Unite, daca vreti?
Robert Kaplan
: Exact! De exemplu, in cele din urma Romania nu poate conta pe Europa sau pe NATO. Poate conta pe Statele Unite pentru apararea ei. Pentru ca NATO nu are sens fara presiunea americana, dinspre Pentagon. Se stie asta. Nu in ultimul rand, Statele Unite abia acum descopera cu adevarat Romania, in termeni de securitate.(…)

D.T: Sunteti, evident, un observator atent al actorilor de pe scena politica americana. Stiti foarte bine si Romania, de 30-40 de ani. Cum e vazut presedintele roman, dl. Klaus Iohannis, in randul brokerilor de putere din SUA?
R.K: Cred ca, din nefericire, nu prea e vazut deloc. Pe de o parte, media din Washington nu e atenta mai deloc la ce se intampla in lume – atentia ei scade tot mai mult. Din acest punct de vedere, media este un dezastru: acoperirea informatiilor nu doar despre Romania, ci despre Japonia, Germania etc. este pe duca. Pe de alta parte, daca vorbim despre guvernantii din Washington, cred ca ei stiu ca Romania are o situatie mai buna decat alte guverne din tarile fostului Pact de la Varsovia. Are un guvern pro-occidental clar. Aici nu au problemele cu care se intalnesc in Polonia, Ungaria sau Bulgaria. Dar, dincolo de toate acestea, presedintele nu a lasat o impresie solida, intr-un fel sau altul. Este inca invizibil.

D.T: Este inca invizibil si in tara si e criticat ca e slab sau pentru lipsa de actiune. Ce parere aveti, din acest punct de vedere?
R.K: Opinia mea este ca liderii trebuie sa fie judecati in functie de echipele lor. Vorbesc despre calitatea oamenilor pe care ii aduci in pozitii precum seful administratiei prezidentiale, consilierul principal pe teme politice sau afaceri externe… Adesea, cand un lider nu este eficient, motivul tine de echipa sa slaba. Cei mai puternici presedinti americani au echipe puternice, au alaturi oameni intr-adevar puternici, sinceri, care nu se tem sa le spuna adevarul despre cum merg lucrurile si care au tot timpul solutii in minte. Nu am urmarit atent situatia, dar as crede ca, daca presedintele actual nu proiecteaza putere si personalitate atat in tara, cat si in capitale precum Washington sau Bruxelles, aceasta e din cauza ca echipa sa inca nu se ridica la nivelul necesar.

INTEGRAL AICI

Tag-uri:
iohannis, washington, rusia, romania, iohannis invizibil, lider slab, echipa slaba, bruxelles, nato, turcia, sua, europa, kaplan, robert kaplan

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/08-iohannis-evz-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/08-iohannis-evz-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPolitica
Autor: Dan Dumitriu | marţi, 24 mai 2016 | 0 Comentarii | 112 Vizualizari Pe Iohannis nu-l prea vede nimeni de la...

Preluat de la EVZ