Autor:
Gabriela Dinescu
| marţi, 24 mai 2016 | 0 Comentarii
| 4 Vizualizari

Războiul dus de Regia de Termoficare cu furnizorul de agent termic, ELCEN, din cauza datoriilor de 3,5 miliarde de lei, pe care RADET le are la ELCEN, continuă. De această dată, RADET acuză Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care permite funcţionarea mecanismului de determinare a preţurilor la energia termică şi electrică în cogenerare.

Într-un comunicat de presă, RADET spune că „luptă pentru obţinerea unui preţ corect al gigacaloriei la nivelul Municipiului Bucureşti. În prezent, modalitatea de stabilire a costului unei Gcal, precum şi cea de distribuire a costurilor între cele două forme de energie (electrică şi termică) este incorectă şi avantajează în mod nelegal şi netemeinic energia electrică”. Astfel, RADET acuză ANRE că încalcă legislaţia cu privire la stabilirea sau ajustarea preţului energiei termice şi a bonusului prevăzut de schema de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă în România. „În ultimii ani, legile care au reglementat domeniul energiei au avut o prevedere care vine şi din directivele europene şi care interzice subvenţia încrucişată la producătorii prin cogenerare de înaltă eficienţă, între partea de energie electrică şi partea de energie termică. De aceea, am solicitat în instanţă atât anularea celor două ordine ANRE care stabilesc metodologia de calcul al tarifului la agentul termic, cât şi a Hotărârii de Guvern 1215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă. Cele două ordine au articole care favorizează transferul costurilor de producere a energiei electrice doar către costul de producere a energiei termice”, a declarat Andreea Miu, membru al Consiliului de Administraţie RADET Bucureşti.

Încă de anul trecut, RADET a acuzat ELCEN că utilizează subvenţia primită de la Primăria Capitalei pentru producerea energiei termice, pentru energia electrică, numită „subvenţie încrucişată”.

„Preluarea unor costuri din zona energiei electrice pentru a le transfera în zona de producţie a energiei termice, pentru a face competitiv preţul energiei electrice pe piaţă, poartă în limbaj uzual denumirea de «subvenţie încrucişată» care este interzisă de legea română, dar mai ales de directivele europene. Ordinele ANRE contestate de RADET, respectiv nr. 3/2010 şi 15/2015, încalcă numeroase principii: cel al transparenţei preţurilor şi costurilor utilizate în stabilirea acestora, cel al dreptului la informare, al accesibilităţii preţului pentru consumatori, al protejării interesului public şi pe cel al protecţiei consumatorilor. Nu în ultimul rând, aceste prevederi au ca efect impunerea unor clauze abuzive în raporturile contractuale dintre RADET şi ELCEN”, a explicat Andreea Miu.

„Dacă instanţa va admite acţiunile formulate de RADET şi Primăria Municipiului Bucureşti, preţul final plătit de către consumator ar fi mai mic. Primul termen de judecată pentru acţiunile în anulare este miercuri, 25 mai 2016”, se mai spune în comunicatul RADET.

Tag-uri:
Municipiului Bucure, Andreea Miu, Primăria Capitalei, Primăria Municipiului

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/clipboard05_1-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/clipboard05_1-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialActualitate
Autor: Gabriela Dinescu | marţi, 24 mai 2016 | 0 Comentarii | 4 Vizualizari Războiul dus de Regia de Termoficare cu...

Preluat de la EVZ