Autor:
Ion Cristoiu
| marţi, 24 mai 2016 | 0 Comentarii
| 89 Vizualizari

Ion Cristoiu

Motto: “Orice imbecil poate omorî pe cineva. E nevoie însă de un artist pentru a sinucide pe cineva” (Deviză KGB).
Eviză. S-a împlinit o lună de la declanșarea Scandalului zis și al Dezinfectanților măsluiți:

Un scandal de corupție de tip mafiot, cel mai mare din Istoria României.

Timp de o lună am asistat la confruntarea dintre puținele forțe interesate în aflarea răspunsului la întrebarea Ce mahări din instituțiile de forță se ascund în spatele Afacerii ? și forțe copleșitoare interesate în înăbușirea Scandalului.

S-ar putea scrie deja o Istorie a mijloacelor prin care Mafia care a patronat Afacerea a încercat să contracareze campania pentru aflarea Adevărului:

De la deplasarea atenției de la Afacerea de corupție la Problemele generale din Sistemul de Sănătate pînă la tărăgănarea anchetei Parchetului General și, mai ales refuzul DNA, de a deschide dosar in rem.

De precizat că Mafia Instituțiilor de forță implicate în această Afacerea s-a folosit nu numai de ofițerii acoperiți din presă, dar și de Klaus Iohannis, care a confirmat încă odată că e o biată Rață Mecanică a Sistemului.

Vor rămîne în Istorie eforturile penibile ale Președintelui de a scoate din discuție Afacerea de corupție, de a se așeza scut în apărarea Sistemului Mafiot, de a pluti senin pe deasupra Scandalului.

Duminică seara, Mafia instituțiilor de forță a răsuflat ușurată.

Moartea lui Dan Condrea i-a îndeplinit Obiectivul:

Cel de a bloca pentru totdeauna aflarea Adevărului.

Așa cum scriam pe cristoiublog.ro, moartea lui Dan Condrea convine tuturor: Președintelui, SRI, DNA, Parchetului General, celor care au folosit pușculița numită Hexy Pharma.

Evident, mai e de trecut un hop.

Nu prea mare, dar hop, totuși.

El se numește aflarea Adevărului despre moartea lui Dan Condrea.

Tot pe cristoiublog.ro de luni scriam că-n zilele următoare vom asista la o uriașă manipulare, menită a contracara orice efort de Aflare a adevărului despre această moarte.

Operațiunea a început duminică seara, prin Diversiunea lansată de Antena 3:

Dan Condrea s-a sinucis știind că luni va fi chemat la Parchet, pus sub acuzare și reținut.

 Duminică noaptea Diversiunea beneficia doar de intervenția artileriei mediatice a Sistemului Mafiot al Instituțiilor de forță. A doua zi, luni, a intrat în joc nimeni altul decît fostul procuror ceaușist, Augustin Lazăr, pus procuror general pentru ca subordonata Codruța Kovesi să pară o inteligență strălucită prin raportare la el.

 Iată cum sună referirile lui Augustin Lazăr la chemarea lui Dan Condrea la Parchet:

„Înainte să știm prejudiciul, nu este posibil să luăm măsuri preventive împotriva cuiva pentru că nu există certitudinea existenței unei anumite infracțiuni, pas cu pas se clarifică aceste lucruri. Astăzi, ele erau foarte clare și există indicii foarte clare că astăzi el ar fi fost audiat și s-ar fi întîmplat mai multe lucruri pe care el le-a știut. De regulă, cei în cauză știu cel mai bine pentru că ei cunosc faptele pe care le-au comis și atunci știu la ce să se aștepte. Eu vă spun din experiența profesională personală – cei care sînt vizați de ancheta penală știu foarte bine la ce să se aștepte și atunci cînd s-au ridicat documentele și se cunoaște prejudiciu ei știu că vor fi chemați cu avocatul, că vor fi încunoștințați. Iar apoi, cînd este un prejudiciu mare, toată lumea intuiește ce se întîmplă, ce măsuri preventive se iau”.

Ditamai procurorul general apelează la formula Există indicii clare că… O formulă demnă de un Bulă al Parchetului, la concurență cu celălalt Bulă, al Politicii, întruchipat de Valeriu Zgonea. Augustin  Lazăr e șeful procurorului de caz.  Un altul în locul lui ( Codruța Kovesi, de exemplu) s-ar fi interesat la procurorul de caz de amănuntele care puteau fi date publicității și s-ar fi prezentat în fața presei  pregătit și nu cu prohabul descheiat. Avînd în vedere suspiciunea din partea opiniei publice, normal era ca procurorul general să precizeze exact ora la care urma să fie chemat Dan Condrea și documentul prin care a fost citat. Dacă făcea asta, risca enorm. Orice jurnalist s-ar fi putut interesa și ar fi aflat că e o minciună. Așa însă, Augustin Lazăr, șmecher, poate spune în orice moment că el a vorbit doar de indicii.

 Să adăugăm acestor floricele pe cîmpii și ipotezele psihologice pe care le face acest Nea Caisă a Justiției  din România lui 2016:

Cei care sînt vizați de ancheta penală știu foarte bine la ce să se aștepte.”

Așa cum am arătat în Evenimentul zilei, teza sinuciderii la gîndul că a doua zi va fi reținut e formula perfectă de înăbușire a Scandalului pentru totdeauna. Gata! Dan Condrea urma să fie reținut (deci Parchetul General n-a tărăgănat ancheta), s-a sinucis, la gîndul că va fi pus în cătușe, e un mafiot cu remușcări, așadar, Dumnezeu să-l ierte! Ca să nu mai spunem că teza sinuciderii dă apă la moară năravului telenovelistic al presei noastre de provincie a Europei. În loc să purceadă la aflarea adevărului, presa noastră s-a și prăbușit în aoleuri de telenovelă: ce a făcut Sinucigașul înainte de a se sui în mașină, cum s-a jeluit amanta, ce făce fetița.

2. Un alt mijloc de stingere a Scandalului îl constituie manipularea opiniei publice prin presă. E ușor de văzut că, în locul unor comunicate oficiale, apar ca din surse, în realitate născocite în redacții, la ordin pe unitare, pe diferite site-uri și la televiziuni precum Digi 24, informații menite a bloca aflarea adevărului. Unele publicații, chiar dintre cele cu pretenții, întrețin o atmosferă de telenonevelă, altele dau amănunte false pentru a acredita ideea accidentului sau a sinuciderii. Preferința pentru intoxicarea prin presă e explicabilă. Un comunicat oficial poate fi supus verificării. Cum să verifici informația dată de Televiziunea  SRI că Dan Condrea a făcut accidentul, deoarece vorbea la telefon la viteza de 150 de kilometri la oră și nu cu oricine, ci cu iubita, care iubită l-a sunat și după ce-a murit, de a răspuns tablagiul să plîngi pînă-ți curg mucii, și să te gîndești la cum va vorbi la telefon și patronul lui Digi 24, cînd va intra și el în pom, potrivit ritualului experimentat de Dan Condrea.

3. DNA a avut o poziție mai mult decît suspectă prin refuzul de a deschide dosar de corupție. Pentru a contracara aflarea Adevărului, DNA s-a scremut luni și a scos din sertare un dosar de corupție în Sănătate. Nu de alta, dar să nu zicem noi că DNA nu se ocupă de Mafia din Sănătate. De altă Mafie, în nici un caz, de cea care a patronat Afacerea Hexy Pharma.

Nu e prima dată cînd ne confruntăm cu Operațiunea de manipulare a opiniei publice prin presă, astfel încît adevărul să nu fie descoperit niciodată.

Ultima oară ne-am confruntat cu o astfel de Operațiunea în cazul detectivilor de la Black Cube.

  Dacă am întreba azi un cetățean cît de cît preocupat de actualitate, în sensul unei minim urmări a presei, fie aceasta de Internet, fie de micul ecran, despre adevărul din Afacerea cu Spionarea Codruței Kovesi mai mult ca sigur ar da din umeri a neștiință.

Explicația turmentării cetățeanului nostru trebuie căutată în puzderia de  amănunte publicate în  presă ca provenind din surse, în realitate, izvorul lor fiind în  activitatea Manipulatorilor sau deseori în Sindromul Caracudi, de care obștea gazetarilor moldo- valahi a fost lovită încă de pe vremea lui Caragiale.

Asemănător, în cazul Morții lui Dan Condrea, presa a fost inundată cu informații care de care mai  tari, incredibile prin  raportate la adevăr, cele mai multe, cum a fost cazul cu  trecerea mașinii prin sat, dovedindu-se ulterior falsuri   de proporții.

Puzderia de informații gogonate, de fonfleuri, cum le ziceam noi, pre vremuri la Evenimentul zilei, contribuie crucial la ascunderea Adevărului. Unei informații exacte, care ar putea fi punctul de plecare pentru o investigații menită a descoperi adevărul, i se preferă o avalanșă de intoxicări.

Bietul cetățean, turmentat de atîtea știri, care se dovedesc false, sfîrșește prin a nu mai crede o informație nici dacă ea ar fi adevărată.

Principala cauză a intoxicării în scopuri evident manipulatoare trebuie căutată în refuzul de tip securistic al Autorităților de a da publicității date oficiale, fie sub forma unor Comunicate de presă, fie sub forma unor Conferințe de presă.

Așa cum arătam luni seara, la B1tv, colegei de breaslă, Nadia Ciurlin, moderatoarea emisiunii de Știri din prime-time, de duminică seara, pînă luni seara, deși a trecut o zi de la accident, noi nu avem un punct de vedere oficial al Poliției de Circulație, în cazul Accidentului, și al Parchetului General, în cazul Dosarului Hexy Pharma. Acest punct de vedere oficial e prezentat peste tot în lumea civilizată în cadrul unor conferințe de presă extraordinare, ținute la intervale scurte de către Autorități.

De ce nu fac asta Autoritățile noastre?

Mai întîi pentru că nici după 27 de ani de la prăbușirea regimului comunist, Autoritățile noastre n-au scăpat de sindromul securistic al secretului care trebuie păstrat în disprețul datoriei de a fi transparente.

În al doilea rînd, refuzul de a prezenta puncte de vedere oficiale  creează premisele perfecte ale manipulării prin intoxicare. Dacă în cazul Accidentului de duminică seara, am fi avut un punct de vedere oficial al unui Ștab de la Circulație, cu răspunsurile la întrebările presei, în cadrul unei conferințe de presă extraordinară,  știrile gogonate ar fi fost imposibil de publicat. Cititorul le-ar fi confruntat cu informațiile oficiale, garantate de Autorități.

Din interese manipulatoriu sau din prostie, absența punctelor de vedere oficiale în cazul Accidentului ne confirmă adevărul că la 27 de ani de la instaurarea democrației transparența autentică, una dintre condițiile de fond ale pluralismului, e o biată formă fără fond.

Tag-uri:
Dezinfectanților, Dan Condrea, scandal dezinfectanti, mafia, Sistemul de sanatate din romania, parchetul general, DNA, Klaus Iohannis, Mafia, Moartea lui Dan Condrea, Hexy Pharm, Codruța Kovesi, Augustin Lazăr, Ion Cristoiu, Romania lui Cristoiu, Valeriu Zgonea, SRI

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/ion_cristoiu_01-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/ion_cristoiu_01-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Autor: Ion Cristoiu | marţi, 24 mai 2016 | 0 Comentarii | 89 Vizualizari Ion Cristoiu Motto: 'Orice imbecil poate...

Preluat de la EVZ