Autor:
Roland Cătălin Pena
| luni, 23 mai 2016 | 0 Comentarii
| 558 Vizualizari

Sergiu Malagamba a făcut pușcărie pentru că a creat malagambismul

Termenul de malagambist definește un tânăr al anilor 1940 – 1960, îmbrăcat ultramodern şi cu un comportament nonconformist, „liberal”, „şmecher”, spre frivol, potrivit Dicționarului explicativ al limbii române.

Malagambismul este asociat cu numele lui Sergiu „Serghei” Malagamba. El şi-a pus amprenta asupra societăţii româneşti. A rămas în legendele Bucureștilor. Lui Malagamba îi plăcea să fie spilcuit, să adopte o ţinută ostentativă, provocatoare, atât prin combinaţii ciudate de culori cât şi prin croieli extrem de îndrăzneţe ori prin tunsori extravagante.

Malagambistul avea frizura tăiată la spate perfect drept, după metoda celebrului frizer „Gică Vapor”, pălăria era cu boruri late şi panglică fină, cămaşa obligatoriu uni, asortată cu o cravată cu nodul mic, lungă până peste curea, sacoul în carouri ample, pantalonii cu patru pense, cu manşeta strânsă la glezne şi neapărat mai scurţi astfel încât să asigure vedere la ciorapii din lână fină, în dungi în culori tari, sau de pantofii din antilopă, cu talpa de crep foarte groasă.

În 1942,  Malagamba este ridicat de Poliţie şi internat în lăgarul de la Târgu-Jiu, fiind acuzat de a fi „şef de sectă religioasă periculoasă siguranţei Statului”, din cauza malagambismului – modă care făcea furori. Constantin Tănase a apărut în faţa spectatorilor îmbrăcat ca un malagambist.

După arestarea lui Malagamba, mii de elevi au protestat pe Calea Victoriei pentru eliberarea idolului lor.

Cine a fost cu adevărat Malagamba

Continuarea pe premium.evz.ro

Premium.evz.ro este platforma cu plată a site-ului „Evenimentul zilei”, cuprinzând o selecție exclusivă de materiale de presă de calitate.

Tag-uri:
malagambist, sergiu malagamba, baterist, compozitor, dirijor, jazz, arest, constantin tanase, maria tanase, legende, liberal, smecher

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/sergiu-malagamba-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/sergiu-malagamba-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Autor: Roland Cătălin Pena | luni, 23 mai 2016 | 0 Comentarii | 558 Vizualizari Sergiu Malagamba a făcut pușcărie pentru că...

Preluat de la EVZ