Autor:
Petrisor Cana
| luni, 23 mai 2016 | 0 Comentarii
| 230 Vizualizari

Otilia Sava și Marius Apostol au reușit să obțină avantaje pentru veteranii de război și familiile lor

La inițiativa Asociației Militarilor Veterani și a Veteranilor de Război, cea care luptă pentru construirea primului centru de refacere a celor care luptă în Teatrele de Operații, Parlamentul a adoptat legea care le oferă sprijin copiilor și soțiilor militarilor decedați sau răniți grav.

După o perioadă lungă de tergiversări, Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a adoptat, pe 9 mai, Legea privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.82/2006. Prin acest demers, Parlamentul legiferează recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare în Teatrele de Operații şi acordă unele drepturi veteranilor şi urmaşilor celor decedați în misiuni.
Puțini știu, însă, că modificarile şi completarile aduse Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2006, stabilite prin Legea 81/ 2016, au fost rezultatul demersurilor inițiate de Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități (AMVVD) „Sfântul mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir”. Marius Apostol, președintele acestei asociații care se luptă pentru construirea primului centru de recuperare și refacere din România, absolut necesar pentru militarii veterani care au rămas cu sechele pentru tot restul vieții, a declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că un aport important pentru susținerea acestei legi în interesul veteranilor din teatrele de Operații din Afganistan, Irak și Balcanii de Vest l-a avut Otilia Sava, secretarul de stat În Ministerul Apărării Naționale.

Copiii şi soţiile militarilor răniţi sau căzuţi la datorie pot fi încadraţi în armată

Iată, pe scurt, câteva dintre drepturile câștigate de veterani, prin noul act normativ, care urmează să fie transmis pentru promulgare /publicare:

  • conferirea titlului onorific de „veteran” personalului armatei care a participat, cel puţin 4 luni, neîntrerupt sau cumulativ, la acţiuni militare;.
  • înscrierea sau transferarea la/în instituţiile de învăţământ militar preuniversitar sau universitar, după caz, a copiilor personalului armatei decedat în urma participării la acţiuni militare, precum şi pentru copiii personalului armatei încadrat în gradul I, II şi III de invaliditate ca urmare a participării la acţiuni militare;.
  •  acordarea burselor de studii copiilor personalului armatei încadrat în gradul II şi III de invaliditate în mod similar copiilor personalului armatei încadrat în gradul I de invaliditate ca urmare a participării la acţiuni militare;.
  • instituirea unui sistem de integrare profesională, similar celui prevăzut pentru sotia/soţul şi/sau copiii personalului armatei încadrat în gradul I de invaliditate şi pentru soţia/soţul şi/sau copiii personalului armatei încadrat în gradul II şi III de invaliditate, ca urmare a participării la acţiuni militare, prin acordarea posibilităţii încadrării, în rândul personalului militar, potrivit legii, sau ca personal civil în armată ori în instituţii publice civile, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
  • crearea permisivă a posibilităţii de menţinere, încadrare ori reîncadrare în structurile Ministerului Apărării Naţionale a personalului armatei rănit, invalid sau care a dobândit afecţiuni fizice, ca urmare a participării la acțiuni militare.
  • realizarea cadrului legal privind implementarea şi desfăşurarea activitătilor cuprinse în programele de recuperare a personalului armatei încadrat în gradul I de invaliditate ca urmare a participării la acţiuni militare, în vederea reintegrării sociale şi intervenţiei psihologice adecvate nevoilor specifice fiecărui caz în parte;
  • alte drepturi pentru personalul militar şi civil invalid sau pentru urmaşii celor decedaţi, ca urmare a participării la acţiuni militare.

Militează şi pentru cadrele MAI

La doar trei ani de la înființare, AMVVD are, deja sucursale în 12 județe din țară și militează și pentru drepturile cadrelor MAI care au participat la misiuni în Teatrele de Operaţii, pentru care a inițiat un proiect de lege. De asemenea, membrii asociației au  depus, pe 19 mai 2016,  documentele de acordare a statutului de utilitate publică a AMVVD. Reglementarea statutului de utilitate publică, acordat asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor, a fost introdusă, prin Legea nr. 145/2012, în Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare.

Tag-uri:
veterani invalizi, Asociatia Militarilor Veterani și a Veteranilor de Război, afganistan, camera deputatilor, guvern, Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități, AMVVD, evz, Marius Apostol, Otilia Sava, MApN, parlament, veterani, invalizi, teatrele de operatii, militari

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/veterani-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/veterani-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialSocial
Autor: Petrisor Cana | luni, 23 mai 2016 | 0 Comentarii | 230 Vizualizari Otilia Sava și Marius Apostol au reușit...

Preluat de la EVZ